Honkongo žiniasklaidos magnatas Jimmy Lai areštuotas pagal naująjį saugumo įstatymą

Honkongo policija pirmadienį areštavo žiniasklaidos magnatą Jimmy Lai ir atliko kratų leidyklos biuruose, remdamasi naujuoju saugumo įstatymų, kurį birželį pusiau autonominiam miestui kontroversiškai primetė centrinė Pekino vyriausybė.

 Honkongo policija pirmadienį areštavo žiniasklaidos magnatą Jimmy Lai ir atliko kratų leidyklos biuruose, remdamasi naujuoju saugumo įstatymų, kurį birželį pusiau autonominiam miestui kontroversiškai primetė centrinė Pekino vyriausybė.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Honkongo policija pirmadienį areštavo žiniasklaidos magnatą Jimmy Lai ir atliko kratų leidyklos biuruose, remdamasi naujuoju saugumo įstatymų, kurį birželį pusiau autonominiam miestui kontroversiškai primetė centrinė Pekino vyriausybė.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 10, 2020, 8:25 AM

„Šįkart Jimmy Lai areštuojamas už susimokymą su užsienio jėgomis“, – per „Twitter“ parašė šio verslininko žiniasklaidos grupės direktorius ir padėjėjas Markas Simonas.

J. Lai, dėvintis kaukę ir vilkintis šviesiai mėlynus marškinius ir šviesiai pilką švarką, buvo išvestas tai pat kaukėtų policijos pareigūnų iš verslininko rezidencijos Kaulūno rajone ir išvežtas į nuovadą.

Honkongo policija pranešė, kad septyni žmonės, kurių amžius – nuo 39 iki 72 metų, buvo areštuoti įtariant naujojo saugumo įstatymo pažeidimais, įskaitant susimokymą su užsienio šalimis, bet jų vardai nebuvo paskelbti. Policija neatmetė, kad bus daugiau areštų.

71 metų J. Lai valdo populiarų bulvarinį dienraštį „Apple Daily“ ir aktyviai pasisako už demokratiją Honkonge bei kritikuoja Kinijos autoritarinį valdymą. Praeitais metais J. Lai lankėsi Baltuosiuose rūmuose ir susitiko su JAV viceprezidentu Mike'u Pence'u bei valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo. Tąsyk jis kalbėjosi apie vėliau atmestą kontroversišką įstatymo projektą, turėjusį leisti Honkonge suimtus asmenis perduoti teisti žemyninėje Kinijoje.

Naujasis nacionalinio saugumo įstatymas, įsigaliojęs birželio 30 dieną, daugelio laikomas priemone numalšinti protestus prieš vyriausybę, praeitais metais ilgai krėtusius pusiau autonominį Honkongą.

M. Simonas sakė, kad policija atliko kratas J. Lai ir jo sūnaus namuose, taip pat sulaikė keletą kitų žiniasklaidos grupės „Next Digital“ narių. Kol kas neaišku, kaip J. Lai arba kiti laikraščio darbuotojai galėjo susimokyti su užsienio jėgomis nuo minėto įstatymo įsigaliojimo.

Daugiau kaip 100 pareigūnų taip pat vykdė kratas „Next Digital“ būstinėje Honkonge. Pareigūnai įžengė į redakcijos patalpas ir apieškojo darbo stalus.

M. Simonas per tviterį parašė, kad policininkai veikia turėdami kratos orderį.

Filmuotoje medžiagoje matyti, kad pareigūnai retkarčiais įsitraukdavo į įtemptus ginčus su biuruose buvusiais „Next Digital“ darbuotojais. Policija taip pat apsupo bendrovės pastatą, kol patalpos buvo apieškomos.

„Next Digital“ valdo „Apple Daily“, įkurtą J. Lai 1995 metais, dar prieš Jungtinei Karalystei grąžinant Honkongą Kinijai. Šis laikraštis yra žinomas dėl savo tvirtos prodemokratinės pozicijos ir dažnai ragindavo skaitytojus dalyvauti demokratijos šalininkų demonstracijose.

Naujasis saugumo įstatymas draudžia bet kokius mėginimus atsiskirti, ardomąją veiklą ir teroristinius veiksmus, taip pat susimokymą su užsienio jėgomis kištis į miesto vidaus reikalus. Remiantis šiuo teisės aktu, už sunkiausius pažeidimus gali būti skirtas įkalinimas iki gyvos galvos.

Praeitą mėnesį Kinijos valstybinis transliuotojas CCTV pranešė, kad demokratijos aktyvistas Nathanas Law ir penki kiti asmenys yra ieškomi dėl naujuoju įstatymu apibrėžtų nusikaltimų, bet visi šeši šie asmenys pabėgo į užsienį. N. Law liepą persikėlė gyventi į Britaniją ir toliau ragina tarptautinę bendruomenę palaikyti Honkongą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.