Vašingtonas: Kinija „nuskurdino“ Honkongo laisves

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo pirmadienį sakė esąs „giliai susirūpinęs“ dėl Honkonge įvykdyto žiniasklaidos magnato Jimmy Lai arešto ir apkaltino Pekiną žlugdant žmogaus teises ir laisves pusiau autonominėje teritorijoje.

​JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo pirmadienį sakė esąs „giliai susirūpinęs“ dėl Honkonge įvykdyto žiniasklaidos magnato Jimmy Lai arešto ir apkaltino Pekiną žlugdant žmogaus teises ir laisves pusiau autonominėje teritorijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo pirmadienį sakė esąs „giliai susirūpinęs“ dėl Honkonge įvykdyto žiniasklaidos magnato Jimmy Lai arešto ir apkaltino Pekiną žlugdant žmogaus teises ir laisves pusiau autonominėje teritorijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 11, 2020, 10:41 AM

„Esu giliai susirūpinęs dėl pranešimų apie @JimmyLaiApple areštą pagal Honkongo drakonišką Nacionalinio saugumo įstatymą“, – per „Twitter“ parašė M. Pompeo ir pridūrė, jog tokie veiksmai yra „tolesnis įrodymas, kad KKP (Kinijos komunistų partija) nuskurdino Honkongo laisves bei susilpnino jo žmonių teises.“

J. Lai, vienas aktyviausių Pekino kritikų Honkonge, buvo areštuotas anksti pirmadienį už „susimokymą su užsienio jėgomis“ – vieną iš nusižengimų, už kurį gali būti taikoma baudžiamoji pagal naująjį kontroversišką nacionalinio saugumo įstatymą. Šio Pekino primesto teisės akto kritikai sako, jog juo bus naudojamasi įžūliai varžyti autonominės teritorijos žmonių laisves.

Pekinas sveikino sprendimą suimti J. Lai – „antikinišką ramybės drumstėją“, esą susimokiusį su užsieniečiais areštą „kurstyti sumaištį“.

Šis reidas dar labiau padidino įtampą tarp JAV ir Kinijos. Perrinkimo šiais metais siekiantis JAV prezidentas Donaldas Trumpas pastaruoju metu siuntė vis griežtesnio tono žinutes Kinijos atžvilgiu.

D. Trumpo administracija kaltina Pekiną įvairiais nusižengimais, pradedant didelio masto žmogaus teisių pažeidimais ir mėginimais kolonizuoti Pietų Kinijos jūrą, baigiant technologijų, tokių kaip populiari programėlė „TikTok“, įtariamas naudojimas slapta rinkti asmeninei informacijai apie šimtus milijonų žmonių visame pasaulyje.

Pirmadienį kritikos Pekinui pažėrė kritikos Pekinui pažėrė abi pagrindinės JAV partijos.

Atstovų Rūmų demokratas Jimas McGovernas pasmerkė J. Lai ir jo sūnų areštą, taip pat policijos reidą prieš jo žiniasklaidos įmonės biurus kaip „piktinamus puolimus prieš žmogaus teises ir žiniasklaidos laisvę Honkonge“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.