Areštuotas Honkongo žiniasklaidos magnatas J. Lai ragina žurnalistus „tęsti kovą“

Honkongo prodemokratinei stovyklai priklausantis žiniasklaidos magnatas Jimmy Lai paragino savo žurnalistus „tęsti kovą“ po jo dramatiško sulaikymo, Kinijai imantis vis griežtesnių priemonių prieš Pekino režimo kritikus šiame pusiau autonominiame verslo centre.

​Honkongo prodemokratinei stovyklai priklausantis žiniasklaidos magnatas Jimmy Lai paragino savo žurnalistus „tęsti kovą“ po jo dramatiško sulaikymo, Kinijai imantis vis griežtesnių priemonių prieš Pekino režimo kritikus šiame pusiau autonominiame verslo centre.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Honkongo prodemokratinei stovyklai priklausantis žiniasklaidos magnatas Jimmy Lai paragino savo žurnalistus „tęsti kovą“ po jo dramatiško sulaikymo, Kinijai imantis vis griežtesnių priemonių prieš Pekino režimo kritikus šiame pusiau autonominiame verslo centre.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 12, 2020, 10:11 AM

Kinija, birželį primetusi Honkongui naują kontroversišką saugumo įstatymą, suintensyvino spaudimą demokratijos šalininkų stovyklai. Virtinei opozicijos politikų buvo uždrausta balotiruotis rinkimuose ir už žinutes socialiniuose tinkluose areštuota daug aktyvistų.

71 metų J. Lai buvo vienas iš dešimties pirmadienį sulaikytų asmenų. Jie buvo areštuoti per operaciją dėl tariamo susimokymo su užsienio jėgomis – naujo nusikaltimo, už kurį pagal saugumo įstatymą numatyta baudžiamoji atsakomybė.

Šie areštai išprovokavo naują tarptautinės kritikos bangą, esą Pekinas varžo laisves Honkonge – svarbiame regiono žiniasklaidos centre.

J. Lai žiniasklaidos grupė „Next Digital“ aktyviai pasisako už demokratiją Honkonge bei kritikuoja Kinijos autoritarinį valdymą. Pekinas išplatino virtinę pareiškimų, sveikinančių žiniasklaidos magnato areštą.

J. Lai, praleidęs 40 valandų areštinėje, antradienį vėlai vakare buvo paleistas už užstatą. Trečiadienį magnatas atvyko į jam priklausančio dienraščio „Apple Daily“ redakciją, kur buvo džiugiai pasveikintas darbuotojų.

„Apple Daily“ žurnalistai per jo apsilankymą surengė tiesioginę vaizdo transliaciją socialiniame tinkle „Facebook“.

J. Lai paragino žurnalistus toliau rengti nepagražintus straipsnius, smarkiai siutinančius Pekiną ir prokiniškus Honkongo politikus.

„Tęskite kovą! Kovokime toliau, – kalbėjo jis. – Mus palaiko Honkongo žmonės. Negalime jų nuvilti.“

J. Lai sakė, kad užsiimti žiniasklaidos verslu Honkonge „vis sudėtingiau“.

„Tačiau turime tęsti savo darbą“, – kalbėjo jis.

„Laimei, manęs neišsiuntė atgal į žemyninė Kiniją“, – pašmaikštavo J. Lai su jam būdingu juodu humoru.

Kinija paskelbė, kad turės jurisdikciją byloms, susijusioms su ypač rimtais nusikaltimais nacionaliniam saugumui, panaikindama teisinę užkardą, egzistavusią tarp Honkongo nepriklausomos teismų sistemos ir Komunistų partijos kontroliuojamų teismų žemyninėje Kinijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.