Kariuomenės bazėje prie Malio sostinės girdimi šūviai, įtariamas karių maištas

Armijos bazėje prie Malio sostinės Bamako antradienį girdėjosi šūviai, kaip įtariama, prasidėjus karių maištui, pranešė keli liudininkai ir saugumo pareigūnas, šioje Sachelio regiono šalyje tęsiantis politinei krizei.

Didelė politinė krizė Malyje tęsiasi daug mėnesių, opoziciniam Birželio 5-osios judėjimui nuožmiai spaudžiant prezidentą Ibrahimą Boubacarą Keitą atsistatydinti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Didelė politinė krizė Malyje tęsiasi daug mėnesių, opoziciniam Birželio 5-osios judėjimui nuožmiai spaudžiant prezidentą Ibrahimą Boubacarą Keitą atsistatydinti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 18, 2020, 3:13 PM, atnaujinta Aug 18, 2020, 4:32 PM

Informacijos apie įvykius gaunama mažai, bet šasltiniai nurodė, kad kariai šaudė į orą karinių oro pajėgų bazėje Katyje, maždaug už 15 km nuo Bamako.

Vienas toje bazėje esantis karininkas naujienų agentūrai AFP sakė, kad šaudymas vyko prasidėjus „sukilimui“ ir kad daugelis karių nepatenkinti dabartine politine padėtimi Malyje.

„Mes norime pokyčių“, – pabrėžė kariškis.

Įvykio vietoje buvęs saugumo pareigūnas patvirtino, kad kariai šaudė į orą ir kad jų veiksmai tikriausiai buvo koordinuoti. Taip pat pranešama, kad kariai praėjo suiminėti aukšto rango karininkus.

Šis incidentas sutapo su opozicijos planais atnaujinti protestus prieš neturtingos valstybės prezidentą Ibrahimą Boubacarą Keitą.

2012 metais Malyje įvykęs karinis pučas, atvėręs kelią I. B. Keitai į prezidento postą, irgi prasidėjo Kačio bazėje. Pranešimai apie šaudymą antradienį iškart pakurstė nuogąstavimus, kad nestabilioje valstybėje galimai vėl mėginama surengti perversmą.

Tačiau vienas pareigūnas Malio gynybos ministerijoje sakė AFP, kad joks „maištas“ nevyksta, nors pridūrė, kad vyriausybė įdėmiai stebi padėtį.

Vienas Vakarų diplomatas Bamake, prašęs neviešinti jo vardo, įvykius apibūdino kaip „mėginimą maištauti“.

Buvusios kolonijinės valdytojos Prancūzijos ambasada antradienį per socialinę žiniasklaidą rekomendavo visiems likti namie.

Didelė politinė krizė Malyje tęsiasi daug mėnesių, opoziciniam Birželio 5-osios judėjimui nuožmiai spaudžiant prezidentą I. B. Keitą atsistatydinti.

Ši netvirta opozicijos grupių ir religinių lyderių koalicija transliuoja didelį pasipiktinimą prasta ekonomikos būkle, įsivaizduojama vyriausybės korupcija ir brutaliu džihadistiniu konfliktu.

Birželio 5-osios judėjimo siekis nuversti I. B. Keitą praėjusį mėnesį virto krize, kai mažiausiai 11 žmonių žuvo per tris dienas po vieno protesto trukusius neramumus.

Didėjanti įtampa

Ši opozicijos grupė atmetė bandymus tarpininkauti kalbantis su 75 metų prezidentu ir pažadėjo toliau rengti mitingus prieš jį.

Pirmadienį Birželio 5-osios judėjimas paskelbė kasdien rengiantis protestus, o juos vainikuoti turėtų penktadienį planuojamas masinis mitingas Bamake.

Demonstracijos turėjo prasidėti antradienį nuo „sąmoningumą žadinančio karavano“. Planuota, kad Bamake per šią akciją važiuos tūkstančių automobilių kolona, bet neaišku, ar šis renginys vis dar numatomas.

Opozicija ne kartą atmetė tarptautinių tarpininkų siūlymus užbaigti krizę ir toliau reikalavo, kad I. B. Keita pasitrauktų iš posto.

Penkiolika narių turinti Vakarų Afrikos šalių blokas ECOWAS liepos 27-ąją nesėkmingai siūlė sudaryti vienybės vyriausybę.

Malio sąjungininkai ir kaimynai trokšta, kad šalis nenugrimztų į naują chaosą.

Šios šalies didžiulių teritorijų vyriausybė iki šiol nekontroliuoja ir nesugeba pažaboti džihadistų sukilimo, prasidėjusio 2012 metais ir nusinešusio tūkstančius žmonių gyvybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.