Meno pasaulio garsenybės kaltina Lenkijos valdančiuosius homofobijos toleravimu

Ispanų režisierius Pedro Almodovaras, kanadiečių rašytoja Margaret Atwood ir Nobelio literatūros premijos laureatė Olga Tokarczuk pirmadienį viešame laiške, kurį pasirašė dar dešimtys pasaulyje garsių rašytojų, aktorių ir režisierių, apkaltino Lenkijos valdančiąją partiją toleruojant homofobiją.

 Ispanų režisierius Pedro Almodovaras, kanadiečių rašytoja Margaret Atwood ir Nobelio literatūros premijos laureatė Olga Tokarczuk pirmadienį viešame laiške, kurį pasirašė dar dešimtys pasaulyje garsių rašytojų, aktorių ir režisierių, apkaltino Lenkijos valdančiąją partiją toleruojant homofobiją.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
 Ispanų režisierius Pedro Almodovaras, kanadiečių rašytoja Margaret Atwood ir Nobelio literatūros premijos laureatė Olga Tokarczuk pirmadienį viešame laiške, kurį pasirašė dar dešimtys pasaulyje garsių rašytojų, aktorių ir režisierių, apkaltino Lenkijos valdančiąją partiją toleruojant homofobiją.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 18, 2020, 10:02 AM

„Kalbame iš solidarumo su aktyvistais ir jų sąjungininkais, kurie yra sulaikomi, bauginami ir patiria žiaurų elgesį“, – sakoma laiške, adresuotame Europos Komisijos pirmininkei Ursulai von der Leyen.

„Homofobinė agresija Lenkijoje auga, nes ją toleruoja valdančioji partija, kuri pasirinko seksualines mažumas kaip atpirkimo ožį, neatsižvelgdama į piliečių saugumą ir gerovę“, – sakoma laiške, paminint valdančiąją partiją „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS).

Laišką, kurį išspausdino Lenkijos laikraštis „Gazeta Wyborcza“, Prancūzijos dienraštis „Le Monde“ ir kiti leidiniai, be kita ko pasirašė aktoriai Edas Harrisas (Edas Harisas) bei Jamesas Nortonas ir rašytojai Paulas Austeris, Johnas M. Coetzee, Ianas McEwanas bei Leila Slimani.

Tekste buvo minimas rugpjūčio 7 dieną Varšuvoje vykęs protestas prieš LGBT teisių aktyvistės, žinomos kaip Margo, areštą. Per tą demonstraciją kilusių susirėmimų su policija metu buvo sulaikyti dešimtys žmonių.

Jame sakoma, kad Margot yra „politinė kalinė“, nes ji kaltinama sunkvežimio, ant kurio buvo homofobinių šūkių, nuniokojimu. Laiške teigiama, kad tai yra dalis „gerai finansuojamos neapykantos kampanijos“.

„Mes raginame Lenkijos vyriausybę liautis taikiusis į seksualines mažumas, nutraukti homofobiją skleidžiančių organizacijų rėmimą ir patraukti atsakomybėn asmenis, atsakingus už neteisėtus ir smurtinius 2020 metų rugpjūčio 7 dienos areštus“, – pabrėžiama laiške.

LGBT teisės Lenkijoje pastaraisiais metais, valdant partijai PiS, tapo itin opiu klausimu. PiS agituoja prieš tai, ką vadina „LGBT ideologija“ ir lygina tai su tam tikra komunizmo forma.

Keli Lenkijos regionai pasiskelbė esantys „zonomis be LGBT ideologijos“.

Dėl tokios oficialios pozicijos praeitą mėnesį buvo atmestos šešių Lenkijos miestų paraiškos gauti subsidijų pagal Europos Sąjungos programą, skatinančią kultūrinį bendradarbiavimą tarp vadinamųjų miestų dvynių skirtingose valstybėse narėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.