Politinius varžovus sutaikė pinigai: valdžia prieš krizę nusprendė pasikelti atlyginimus

Lenkijos visuomenę papiktino žinia, kad, nepaisydami rekordinio šalies ekonomikos nuosmukio, seimūnai nusprendė pasididinti atlyginimus netgi 40 procentų. Opozicija kaltinama parsidavimu.

Lenkijos seimūnų sprendimas pasididinti atlyginimus papiktino visuomenę.<br> AP/Scanpix nuotr.
Lenkijos seimūnų sprendimas pasididinti atlyginimus papiktino visuomenę.<br> AP/Scanpix nuotr.
D.Tuskas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D.Tuskas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Lenkijos seimūnų sprendimas pasididinti atlyginimus papiktino visuomenę.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
Lenkijos seimūnų sprendimas pasididinti atlyginimus papiktino visuomenę.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Aug 18, 2020, 3:09 PM

Visa kritikos lavina užgriuvo opoziciją, nes ji dažnai kritikavo valdančiąją Teisės ir teisingumo partiją (TTP) dėl neatsakingo biudžeto lėšų naudojimo. Opozicija tvirtino, kad valdančiųjų didinamos socialinės išmokos vaikams ir pensininkams – neleistinas rinkėjų papirkinėjimas ekonominės krizės akivaizdoje.

Tokius teiginius opozicija stebuklingai pamiršo TTP pristačius įstatymą dėl algų seimūnams didinimo. Seimo Finansų komisijoje įstatymui buvo pritarta vos po septynių minučių be jokio svarstymo, o dar tą pačią dieną įstatymas buvo priimtas Seime.

Dienraštis „Gazeta Wyborcza“ opoziciją kritikuojantį rašinį pavadino „Geriau prasmegtumėt žemėn“. Jame teigiama, kad sutikdama pasididinti algas opozicija pateko į TTP parengtus spąstus ir prarado teisę kritikuoti valdančiuosius dėl pinigų švaistymo.

Opozicija iki tol teigė, jog Seimo ir prezidento rinkimus pralaimėjo todėl, kad rinkėjai parsidavė už pažadus didinti pensijas, pašalpas ir atlyginimus.

Opozicija dėl to kritikavo valdančiuosius, tačiau dabar pati parsidavė už algų didinimą.

„Opozicija, kuri blogai valdžiai kelia atlyginimus, ir dar krizės metu, neturi teisės egzistuoti“, – parašė buvęs opozicinės Piliečių platformos partijos (PPP) pirmininkas Donaldas Tuskas.

Buvusiam Europos Vadovų Tarybos pirmininkui užkliuvo ir tai, kad algas seimūnai pasididino vykstant protestams Baltarusijoje, siaučiant koronaviruso pandemijai ir prasidėjus rimtam ekonomikos nuosmukiui.

Lenkijos statistikos departamentas ką tik buvo pranešęs, kad antrąjį šių metų ketvirtį bendrasis vidaus produktas, palyginti su praėjusiais metais, smuko 8,2 procento – daugiausia per 25 metus.

TTP remiančio tinklapio wPolityce.pl teigimu, kilus visuotiniam pasipiktinimui opozicinėje PPP kilo sąmyšis, o partijai iškilo skilimo grėsmė.

Trys PPP seimūnai socialiniuose tinkluose ėmė atsiprašinėti, kad balsavimu pritarė atlyginimų kėlimui.

Garsi sovietmečio opozicionierė Henryka Krzywonos prasitarė, kad taip balsavo, nes toks buvo partijos vadovų nurodymas. Moteris savo įrašą netrukus ištrynė, tačiau jis atskleidė, kad partijos vadovai, anksčiau teigę, jog balsuoti galėjo, kaip kas nori, iš tikrųjų nurodė pritarti algų didinimui.

Po tokių žinių politikos apžvalgininkai ėmė raginti atsistatydinti PPP lyderį Borysą Budką. Kritikuojami ir kairiųjų bei Valstiečių partijų, pritarusių įstatymui, vadovai.

Prieš įstatymą vieninteliai vieningai balsavo vienuolika radikalios dešiniųjų nacionalistų partijos „Konfederacija“ seimūnų.

Žurnale „Newsweek“ priminta, kad kaimyninėje Čekijoje seimūnai neseniai susimažino algas solidarizuodamiesi su tautiečiais, kurie dėl krizės, sukeltos koronaviruso pandemijos, neteko darbo ar gauna mažesnius atlyginimus. Žurnale teigiama, kad jei įstatymą vetuos Lenkijos prezidentas arba valdančioji TTP persigalvos ir praneš, jog dėl visuomenės kritikos algų didinimas yra atšaukiamas, opozicija patirs dar didesnę gėdą.

„Gazeta Wyborcza“ priminė, kad buvo galima pasinaudoti JAV pavyzdžiu, kur senatoriai balsuoja už algų didinimą ne sau, o būsimos naujos kadencijos nariams, pripažįstant, jog Lenkijos seimūnų algos nėra didelės ir reikėjo jas didinti, tačiau būsimiems seimūnams, o ne sau.

Žurnalas „Polityka“ atkreipė dėmesį, kad dėl algų kėlimo valdančiosios TTP šalininkai jos nekritikuoja. Taip esą yra todėl, kad šioje autoritarinėje partijoje viską sprendžia jos lyderis Jaroslawas Kaczynskis ir jo sprendimų nedrįsta kritikuoti nei pavaldiniai, nei šalininkai, aklai tikintys lyderio išmintimi.

Seimūnai į rankas netrukus gaus 3 tūkst. zlotų (684 eurų) daugiau. Iki šiol jie neatskaičius mokesčių gaudavo 8016 zlotų (1828 eurus). Nuo 2473 iki 4250 zlotų (nuo 564 iki 969 eurų) padidės ir seimūnų pragyvenimui skiriama išmoka.

Įstatyme numatyta atlyginimą didinti ir šalies prezidentui, įvesti algą jo žmonai, didinti algas ministrams ir kitiems atsakingiems valstybės pareigūnams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.