Buvęs D. Trumpo padėjėjas Steve'as Bannonas suimtas dėl įtariamo aukotojų apgaudinėjimo

JAV pareigūnai ketvirtadienį areštavo prezidento Donaldo Trumpo buvusį aukšto rango patarėją Steve'ą Bannoną, federaliniams prokurorams apkaltinus jį ir tris kitus asmenis apgavus šimtus tūkstančių donorų, paaukojusių pinigų sienos JAV ir Meksikos pasienyje statyboms.

​JAV pareigūnai ketvirtadienį areštavo prezidento Donaldo Trumpo buvusį aukšto rango patarėją Steve'ą Bannoną, federaliniams prokurorams apkaltinus jį ir tris kitus asmenis apgavus šimtus tūkstančių donorų, paaukojusių pinigų sienos JAV ir Meksikos pasienyje statyboms.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​JAV pareigūnai ketvirtadienį areštavo prezidento Donaldo Trumpo buvusį aukšto rango patarėją Steve'ą Bannoną, federaliniams prokurorams apkaltinus jį ir tris kitus asmenis apgavus šimtus tūkstančių donorų, paaukojusių pinigų sienos JAV ir Meksikos pasienyje statyboms.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 20, 2020, 5:14 PM, atnaujinta Aug 20, 2020, 7:08 PM

Internetu organizuota sutelktinio finansavimo kampanija „Mes statome sieną“ (We Build the Wall) surinko daugiau kaip 25 mln. dolerių (21 mln. eurų), nurodė prokurorai. Šios iniciatyvos organizatoriai sakė, kad lėšos bus skirtos D. Trumpo sumanytos kontroversiškos sienos statybai, bet iš tikrųjų jie pinigus pasisavino.

Tai naujausia byla virtinėje teisinių batalijų, įtraukusių D. Trumpo artimo rato bendražygius, jam siekiant perrinkimo lapkritį įvyksiančiuose prezidento rinkimuose.

Manhatano federaliniai prokurorai nurodė, kad  S. Bannonas, kampanijos įkūrėjas Brianas Kolfage'as, Andrew Badolatoir Timothy Shea „gavo šimtus tūkstančių dolerių iš donorų fondo „We Build the Wall“, kuriuos kiekvienas iš jų panaudojo su organizacijos vieša veikla nesuderinamu būdu“.

2018 metais pradėta iniciatyva per sutelktinio finansavimo platformą „GoFundMe“ buvo siekiama surinkti lėšų, kurios turėjo būti skirtos D. Trumpo per 2016 metų rinkimų kampaniją, kuriai vadovavo S. Bannonas, pažadėtos sienos statybai.

Floridoje gyvenantis 38 metų F. Kolfage'as pažadėjo, kad visos surinktos lėšos bus skirtos sienos statybai ir kad jis pats neims jokio mokesčio. Vis dėlto, kaip nurodoma kaltinamajame akte, F. Kolfage'as pasisavino daugiau nei 350 tūkst. JAV dolerių ir bandė nuslėpti šiuos savo veiksmus.

Paaukotų pinigų plovimas

66 metų S. Bannonas, pavadinęs šią iniciatyvą „savanoriška organizacija“, surinko daugiau nei 1 mln. JAV dolerių aukų. Vėliau šiuos pinigus jis prasuko per savo kontroliuotą pelno nesiekiančią įmonę ir dalį jų panaudojo asmeninėms išlaidoms, teigė prokurorai.

Visiems keturiems pareikšti kaltinimai dėl finansinio sukčiavimo internetu ir sąmokslo plauti pinigus.

„Jie ne tik melavo donorams, bet sudarė schemą, kaip nuslėpti neteisėtą fondo lėšų pasisavinimą, sukurdami padirbtas sąskaitas faktūras ir atidarydami sąskaitas paaukotų pinigų plovimui, nuslėpdami savo nusikaltimus ir visiškai nepaisydami įstatymo ir tiesos“, – sakė JAV pašto tarnybos kontrolės Niujorko skyriaus vadovas Philipas Barlettas, prisidėjęs prie šio tyrimo. 

Prieš tapdamas D. Trumpo 2016 metų prezidento rinkimų kampanijos vadovu griežtai konservatyvių pažiūrų S. Bannonas vadovavo kraštutinės dešiniosios pakraipos portalui „Breitbart News“.

S. Bannonas, anksčiau galėjęs daryti įtaką D. Trumpui, yra atsakingas už keletą labiausiai prieštaringai vertinamų sprendimų, įskaitant draudimą įvažiuoti atvykėliams iš kai kurių šalių ir sprendimą pasitraukti iš Paryžiaus klimato kaitos sutarties.

Tračiau dėl dažnų konfliktų su kitais administracijos nariais ir net su pačiu D. Trumpu 2017 metų rugpjūtį S. Bannonas buvo pašalintas iš Baltųjų rūmų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.