Šiaurės Korėjos lyderis sušaukė retą valdančiosios partijos suvažiavimą

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-unas sušaukė retą valdančiosios Darbininkų partijos suvažiavimą sausio mėnesį, politikos „trūkumams“ spręsti ir naujam penkerių metų planui dėl mirštančios ekonomikos išdėstyti.

 Kim Jong-unas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Kim Jong-unas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 20, 2020, 9:02 AM

Tokį pranešimą Kim Jong-unas padarė per trečiadienį įvykusį visuotinį partijos Centro komiteto posėdį, kuriame „įvertino pasiekimus ir trūkumus“ po praėjusio, 7-ojo suvažiavimo 2016 metais, ketvirtadienį pranešė oficialioji naujienų agentūra KCNA.

Pchenjanui neįprastai atvirai buvo padaryta išvada, kad ekonomikos „gerinimo tikslų pasiekimas rimtai vėluoja“, o pragyvenimo standartai nebuvo smarkiai pagerinti.

Pasak Kim Jong-uno, buvo „netikėtų ir neišvengiamų iššūkių įvairiais aspektais ir dėl situacijos regione aplink Korėjos pusiasalį“.

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba, JAV, Europos Sąjunga ir kiti įvedė sankcijas Šiaurės Korėjai dėl jos draudžiamų branduolinių ginklų ir balistinių raketų programų, kurios vadovaujant Kim Jong Unui buvo sparčiai plėtojamos.

Trūkumų pripažinimu buvo „norima pateisinti laukiamą režimo nesėkmę siekiant anksčiau išsikeltų ekonominių tikslų“, naujienų agentūrai AFP sakė Seule įsikūrusio strateginių studijų centro „Korea Institute for National Unification“ (KINU) analitikas Hong Minas.

Paskirtas suvažiavimo laikas – sausio mėnuo, kai taip pat vyks JAV prezidento rinkimų nugalėtojo inauguracija – yra parinktas specialiai, pažymėjo jis.

Pchenjano ir Vašingtono derybos dėl Šiaurės Korėjos branduolinės programos yra aklavietėje nuo nesėkmingo Šiaurės Korėjos ir JAV viršūnių susitikimo Hanojuje praėjusiais metais. Tas Kim Jong-uno susitikimas su JAV prezidentu Donaldu Trumpu žlugo kilus nesutarimams dėl to, ko turėtų atsisakyti Pchenjanas mainais į tarptautinių sankcijų švelninimą.

Šiaurės Korėja parinktu suvažiavimo laiku „sako JAV: kad ir kas laimės ateinančius rinkimus, naujasis prezidentas turėtų spartinti pastangas susitarimui pasiekti“, teigė Hong Minas.

Tarp 6-ojo ir 7-ojo Šiaurės Korėjos Darbininkų partijos suvažiavimų buvo 36 metų pertrauka, kuri apėmė ir visą Kim Jong Uno tėvo Kim Jong Ilo valdymą.

Kim Jong-unas paragino „reguliariai šaukti partijos suvažiavimus“, pranešė KCNA. Tai rodytų, kad ateityje Pchenjanas suvažiavimus tikriausiai organizuos pagal pastovesnį grafiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.