A. Lukašenka vėl apkaltino Lenkiją siekiant užgrobti Gardino apskritį

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka ketvirtadienį vėl apkaltino Lenkiją siekiu užgrobti vakarinę Gardino sritį, taip pat pareiškė, kad prieš jo šalį pradėtas „diplomatinis karas“.

 A. Lukašenka vėl apkaltino Lenkiją siekiant užgrobti Gardino apskritį.  <br> AP/Scanpix nuotr.
 A. Lukašenka vėl apkaltino Lenkiją siekiant užgrobti Gardino apskritį.  <br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 27, 2020, 1:18 PM

„Matote tuos pareiškimus, jog jeigu Baltarusija subyrės, Gardino apskritis atiteks Lenkijai. Jie apie tai jau atvirai kalba, miega ir mato. Šiuo atveju jiems nieko neišeis, tai aš tiksliai žinau“, – pareiškė A. Lukašenka, nepateikdamas jokių įrodymų.

Baltarusiją krečia gili politinė krizė nuo rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių nugalėtoju buvo paskelbtas autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka, šį postą nepertraukiamai užimantis nuo 1994 metų. Opozicija ir ES šalys sakė laikančios šiuos rinkimus suklastotais.

Per masinius protestus, įsiplieskusius po balsavimo, buvo sulaikyta apie 7 000 žmonių, keletas demonstrantų žuvo.

„Šalis šiuo metu priversta eikvoti didžiulius pinigus, kad stabilizuotų padėtį prie vakarinės sienos, kur perkelti kai kurie kariniai daliniai“, – pridūrė prezidentas, kurio žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra BelTA.

Autoritarinis lyderis praeitą savaitę sakė, kad jam pirmąkart per ketvirtį amžiaus teko priimti „rimčiausią sprendimą“ ir paskelbti visišką kovinę parengtį šalies ginkluotųjų pajėgų pagrindiniuose daliniuose, taip pat sutelkti papildomų pajėgų prie Baltarusijos vakarinės sienos.

A. Lukašenka taip pat ne kartą kalbėjo apie neva JAV rengiamo Baltarusijos vakarinių kaimyninių šalių pajėgų įsiveržimo, grėsmę. Jis sakė buvęs priverstas sutelkti pajėgas vakariniame pasienyje, nes Vakarai neva nusprendė „atkirsti Gardiną“.

Ketvirtadienį jis taip pat kaltino Vakarų valstybės, kad šios esą pradėjo „hibridinį“ karą prieš Baltarusiją

„Šiandien akivaizdžiai matome tam tikrą, sakykim atvirai, hibridinio karo prieš Baltarusiją etapą. Kaip kitaip tai pavadinti? Žiniasklaidos priemonės ir informacinė sfera apimta šios priešingų šalių kovos, karo. Prieš mus pradėtos diplomatinės skerdynės – ir pačiu aukščiausiu lygiu“, – tvirtino A. Lukašenka.

„Nenurimstantys Baltarusijos kaimynai ne vien atvirai reiškia savo poziciją dėl pakartotinių rinkimų šalyje, bet ir pradeda kištis į šalies vidaus reikalus, spausti valstybę. Akivaizdus diplomatinis karas“, – tęsė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.