Į protestų krečiamą Portlandą vėl siunčiama valstijos policija

Oregono valstijos policija sugrįš į Portlandą, kad padėtų vietos valdžiai palaikyti tvarką po to, kai po susirėmimų tarp prezidento Donaldo Trumpo šalininkų ir kontrprotestuotojų buvo nušautas vienas vyras.

 Į protestų krečiamą Portlandą vėl siunčiama valstijos policija.  <br>Reuter/Scanpix nuotr. 
 Į protestų krečiamą Portlandą vėl siunčiama valstijos policija.  <br>Reuter/Scanpix nuotr. 
 Į protestų krečiamą Portlandą vėl siunčiama valstijos policija.  <br>Reuter/Scanpix nuotr. 
 Į protestų krečiamą Portlandą vėl siunčiama valstijos policija.  <br>Reuter/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 31, 2020, 10:23 AM, atnaujinta Sep 1, 2020, 12:44 PM

Tas incidentas išprovokavo valstybės vadovo ir miesto mero Tedo Wheelerio ginčą dėl to, kas yra atsakingas už prasiveržusį smurtą.

D. Trumpui pavadinus demokratą T. Wheelerį „kvailiu“ ir apkaltinus jį leidžiant tvyroti sąmyšiui liberaliame mieste, akivaizdžiai supykęs meras užsipuolė prezidentą, tiesiogiai kreipdamasis į jį per televizijos kameras.

„Tai tipiškas Trumpas. Pone prezidente, kodėl stebėdamas visa tai manote, kad toks komentaras gali duoti kokios nors naudos? Tai agresyvi pozicija, ji neskatina bendradarbiavimo“, – pažymėjo T. Wheeleris.

„Dirbkime kartu... Kodėl gi mums to nors kartą nepabandžius?“ – pridūrė jis.

Audringa konferencija įvyko po chaotiškų įvykių Portlande, prasidėjusių šeštadienio vakare, kai D. Trumpo šalininkai pravažiavo miestu maždaug 600 automobilių karavane, išprovokuodami prezidento kritikų kontrprotestą.

Vėliau tarp abiejų stovyklų įsiplieskė susirėmimai, o vienas iš ultradešiniųjų grupės „Patriot Prayer“ šalininkų buvo nušautas.

Tos organizacijos įkūrėjas Joey Gibsonas auką identifikavo kaip Aaroną Danielsoną, pravarde Jay. Velionį jis pavadino „geru draugu“, bet daugiau informacijos nepateikė.

Lieka neaišku, ar minėtas šaudymo incidentas yra susijęs su susirėmimais Portlande, tapusiame šalį apėmusių judėjimo „Black Lives Matter“ („Juodaodžių gyvybės svarbios“) demonstracijų, prasidėjusių gegužę mirus policijos suimamam juodaodžiui George'ui Floydui, epicentru.

D. Trumpas, siekiantis teisėtvarką paversti vienu svarbiausių savo perrinkimo kampanijos akcentų, vis dažniau atkreipia dėmesį į padėtį šiame mieste.

Vėlai sekmadienį Oregono gubernatorė Kate Brown pristatė išsamų planą, skirtą padėti kovoti su smurtu Portlande, bet tuo pat metu apsaugoti žodžio laisvę.

Anot jos, valstijos prokurorai kels baudžiamąsias bylas rimtų nusikaltimų atvejais, o policija areštuos agresyviai besielgiančius asmenis.

K. Brown pridūrė, jog Oregono valstijos policija sugrįš į Portlandą, kur padės vietos pareigūnams, o netoliese veikiančių teisėsaugos agentūrų taip pat bus paprašyta prisidėti prie tvarkos palaikymo.

„Visi mes – renkami pareigūnai, bendruomenių lyderiai, apskritai visi – turime veikti išvien, kad sustabdytume smurto ratą“, – pareiškime nurodė demokratė.

D. Trumpas ir kiti pranešėjai per praėjusią savaitę įvykusį Respublikonų partijos nacionalinį suvažiavimą kalbėjo apie smurto kupiną, distopinę ateitį, esą ateisiančią, jei lapkričio rinkimus laimės demokratų kandidatas į prezidentus Joe Bidenas. Dabartinio valstybės vadovo teigimu, tokiu atveju Portlandą apėmęs smurtą pasklistų ir kitose šalies dalyse.

Pareigūnai kol kas paskelbė nedaug informacijos apie mieste nušautą vyrą, o policijos viršininkas Chuckas Lovellas sekmadienį pareiškė, jog tyrėjai teberenka įrodymus, įskaitant stebėjimo kamerų įrašus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.