Tailande savaitgalį vyksta demokratijos šalininkų protestai

Tailando sostinėje Bankoke šeštadienį prasidėjo protestai, sutrauksiantys, tikimasi, tūkstančius demokratijos šalininkų, reikalaujančių premjero Prayutho Chan-ochos atsistatydinimo ir monarchijos reformų.

​Tailando sostinėje Bankoke šeštadienį prasidėjo protestai, sutrauksiantys, tikimasi, tūkstančius demokratijos šalininkų, reikalaujančių premjero Prayutho Chan-ochos atsistatydinimo ir monarchijos reformų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Tailando sostinėje Bankoke šeštadienį prasidėjo protestai, sutrauksiantys, tikimasi, tūkstančius demokratijos šalininkų, reikalaujančių premjero Prayutho Chan-ochos atsistatydinimo ir monarchijos reformų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 19, 2020, 1:09 PM

Tailande jau nuo liepos vidurio kone kasdien vyksta susibūrimai, daugiausia – jaunimo, kuriuose reikalaujama buvusio kariuomenės vado, vadovavusio 2014 metų perversmui Prayutho Chan-ochos atsistatydinimo ir jo administracijos pertvarkos.

Kai kurie protestuotojai taip pat reikalauja reformuoti nepaprastai turtingą ir galingą šios pietryčių Azijos valstybės monarchiją – kadaise dėl griežtų įstatymų, draudžiančių šmeižti karališkąją šeimą, tai buvo uždrausta tema.

Augantis judėjimas, kurį iš dalies įkvėpė protestai už demokratiją Honkonge, vis dar iš esmės neturi lyderio.

Šio savaitgalio demonstraciją organizuoja Bankoko Tamasato universiteto studentai, Ši grupė – viena iš garsiausiai kalbančių apie karališkosios šeimos vaidmenį Tailande.

Keli šimtai žmonių prieš vidurdienį susirinko prie užrakintų universiteto vartų ir reikalavo juos įleisti. Protestuotojai skandavo „Šalin diktatūrą, tegyvuoja demokratija!“ ir „Prayuthai lauk!“.

Nepaisydama studentų lyderių raginimų laikytis rimties, minia išlaužė vartus, ir keli šimtai žmonių suplūdo į universiteto teritoriją.

Demonstracija vėliau turėjo persikelti į istorinį Sanam Luango lauką priešais karaliaus rūmus. Ten protestuotojai planuoja pasilikti nakčiai.

„Mes kovojame, kad būtų daugiau demokratijos“, – protesto išvakarėse sakė iškili studentų aktyvistė Panusaya Sithijirawattanakul.

„Mūsų planas – ne monarchijos sunaikinimas, o jos modernizavimas, pritaikymas mūsų visuomenei“, – pridūrė ji.

Sekmadienį demonstruotojai planuoja žygiuoti į netoliese esančius Vyriausybės rūmus, nors valdžios institucijos įspėjo juos to nedaryti.

Manoma, kad tokio masto jėgos demonstravimo šalyje nebuvo nuo 2014-ųjų perversmo. Studentų aktyvistai tikisi, kad dalyvaus per 50 tūkst. šalininkų, o policija ketina aplink renginio vietą sutelkti apie 10 tūkst. pareigūnų.

Prayuthas Chan-ocha įspėjo, kad Tailandą gali „apimti liepsnos“, jei judėjimas nueis per toli, tačiau pažadėjo, kad valdžia naudos tik „švelnias priemones“, nes protestuotojai, anot jo, „yra vaikai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.