V. Putinas pareiškė, kad A. Navalnas galėjo apsinuodyti pats A. Navalnas atsakė į Rusijos prezidento pareiškimą

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tikina, kad opozicionierius Aleksejus Navalnas „Novičiok“ galėjo išgerti pats, nes juos neva „nėra sunku pasidaryti“.

 V. Putinas E. Macronui pareiškė, kad A. Navalnas apsinuodijo pats.<br> Lrytas.lt koliažas
 V. Putinas E. Macronui pareiškė, kad A. Navalnas apsinuodijo pats.<br> Lrytas.lt koliažas
 V. Putinas E. Macronui pareiškė, kad A. Navalnas apsinuodijo pats.<br> SIPA/Scanpix nuotr.
 V. Putinas E. Macronui pareiškė, kad A. Navalnas apsinuodijo pats.<br> SIPA/Scanpix nuotr.
 V. Putinas E. Macronui pareiškė, kad A. Navalnas apsinuodijo pats.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 V. Putinas E. Macronui pareiškė, kad A. Navalnas apsinuodijo pats.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 V. Putinas E. Macronui pareiškė, kad A. Navalnas apsinuodijo pats.<br>Instagram ir Reuters/Scanpix nuotr.
 V. Putinas E. Macronui pareiškė, kad A. Navalnas apsinuodijo pats.<br>Instagram ir Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 23, 2020, 9:36 AM, atnaujinta Sep 23, 2020, 2:29 PM

Kaip teigia Prancūzijos laikraštis „Le Monde“, tai jis pasakė rugsėjo 14 d., kalbėdamasis su prezidentu Emmanueliu Macronu.

Anot leidinio šaltinių, Kremliaus vadovas taip pat apkaltino A.Navalną deputatų ir pareigūnų šantažavimu bei pavadino jį „paprasčiausiu internetinių problemų kurstytoju, kuris anksčiau simuliavo ligą.“

Į V.Putino žodžius A.Navalnas atsakė savo „Instagram“ paskyroje, kurioje pasidalino nuotrauka.

„Gera versija. Manau, kad ją reikėtų nuodugniau ištirti. Pasigaminau „Novičiok“ virtuvėje. Išgėriau gurkšnį nuodų lėktuve. Patekau į komą, – rašė A.Navalnas. – Prieš tai susitariau su žmona, draugais ir kolegomis, jei Sveikatos apsaugos ministerija reikalaus, kad būčiau išvežtas į Vokietiją gydyti, jie neleistų to padaryti. Mirti Omsko ligoninėje ir atsidurti Omsko morge, kuriame mano mirties priežastis būtų „gyveno pakankamai ilgai“ buvo mano gudraus plano tikslas. Tačiau V.Putinas negali būti apgautas. Jis mane pergrudravo. Todėl aš, kaip kvailys, gulėjau 18 d. komoje ir nepasiekiau savo tikslo. Provokacija žlugo!“

Prancūzija sulaukė Rusijos teisinės pagalbos prašymo tiriant Kremliaus kritiko A.Navalno apnuodijimą. Prašymas vertinamas, antradienį Paryžiuje pranešė Užsienio reikalų ministerija. Prancūzijos vyriausybės prioritetas esą yra, kad Maskva išaiškintų Rusijos teritorijoje įvykdyto pasikėsinimo „aplinkybes ir atsakomybes“.

Prancūzijos laboratorija patvirtino Vokietijos Bundesvero laboratorijos išvadas, kad garsusis prezidento V.Putino kritikas „neabejotinai“ bus apnuodytas „Novičiok“ grupės nervus paralyžiuojančia kovine medžiaga. Šis medžiaga sukurta buvusioje Sovietų Sąjungoje.

Maskva kategoriškai neigia įtarimus, kad A.Navalną apnuodyti galėjo Rusijos valstybės tarnybos.

E.Macronas JT visuotiniuose debatuose antradienį dar kartą pareikalavo, kad Rusija ištirtų A.Navalno apnuodijimą. Viskas turi būti ištraukta į dienos šviesą, sakė jis iš anksto įrašytoje kalboje.

E.Macronas įspėjo, kad Prancūzijos „raudona linija“ negali būti peržengta. Ir Prancūzija, ir Rusija yra nuolatinės JT Saugumo Tarybos narės, turinčios veto teisę.

A.Navalnas išrašytas iš ligoninės, kur buvo gydomas 32 dienas, trečiadienį pranešė jį gydžiusi Berlyno klinika.

„Remdamiesi paciento pažanga ir esama būkle jį gydantys gydytojai laikosi nuomonės, kad įmanomas visiškas pasveikimas“, – sakoma klinikos „Charite“ pareiškime.

Toliau bus gydomas taikant fizioterapiją

Rusijos opozicijos veikėjas Aleksejus Navalnas išrašytas iš Berlyno ligoninės „Charite“ pradės fizioterapijos kursą, o vėliau galbūt kreipsis į reabilitacijos centrą.

„Planai kol kas paprasti: fizioterapeutas kiekvieną dieną. Galbūt – reabilitacijos centras. Stovėti ant vienos kojos. Vėl pradėti visiškai valdyti pirštus. Išlaikyti pusiausvyrą. Įdomu, kad svajojau išmokti čiuožti vandenlente paskui katerį... ir šią vasarą išmokau. O dabar mokausi stovėti ant vienos kojos. Visokių juokingų dalykų atsirado. Pavyzdžiui, aš negaliu mesti kamuolio kaire ranka. Net sugauti galiu, o mesti – ne. Smegenys paprasčiausiai nenori daryti to judesio. Arba rašyti ranka. Iki pastarojo meto nesigaudavo eilute. Visą laiką stulpeliu pradėdavau. Žodžiu, reabilitacija“, – trečiadienį savo „Instagram“ puslapyje parašė A. Navalnas.

Jis padėkojo jį gydžiusiems gydytojams.

„Dar kartą didžiulis „ačiū“ visai klinikos „Charite“ gydytojų komandai ir asmeniškai profesoriui [Kai-Uwe] Eckardtui. Jie atliko neįtikimą darbą. Visiems jums ačiū už palaikymą“, – parašė jis.

Pasakodamas apie tai, kaip atsigavo iš komos, A. Navalnas sakė: „Pirmą kartą per 24 dienas reanimacijoje (16 iš jų komos būsenos) mane privedė prie veidrodžio. Iš veidrodžio į mane pažvelgė filmo „Žiedų valdovas“ personažas. Ir patikėkite, tai buvo visai ne elfas. Aš baisiai nusiminiau: pagalvojau, kad manęs niekada neišrašys.“

Anksčiau pranešta, kad 44 metų A. Navalnas buvo išrašytas iš Berlyno klinikos „Charite“, kur buvo gydomas 32 dienas, 24 iš jų – intensyviosios slaugos palatoje.

Garsiausias Rusijos opozicijos politikas A. Navalnas blogai pasijuto rugpjūčio 20 dieną lėktuve, skrisdamas iš Sibiro į Maskvą. Iš pradžių jis dvi dienas praleido Rusijos ligoninėje, o vėliau buvo perkeltas į Vokietiją.

Rugsėjo 2 dieną Vokietijos pareigūnai, remdamiesi šalies kariuomenės laboratorijos išvadomis, paskelbė, kad A. Navalno organizme aptikta nuodų iš nervus paralyžiuojančių medžiagų grupės „Novičiok“ pėdsakų.

Tos pačios grupės medžiaga, kaip teigia Londonas, 2018 metais Anglijos Solsberio mieste buvo apnuodyti buvęs Rusijos šnipas Sergejus Skripalis ir jo duktė.

A.Navalno kolegos mano, jog šio uždrausto cheminio ginklo panaudojimas rodo, kad už apnuodijimą gali būti atsakinga tik Rusijos valstybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.