Pagiežos kupini debatai: Donaldas Trumpas ir Joe Bidenas aršiai kibo į atlapus

Antradienio vakaras Jungtinėse Valstijose. Iki prezidento rinkimų liko vos 35 dienos. Donaldas Trumpas ir Joe Bidenas pirmą kartą stojo akis į akį debatų metu. Jokių rankų paspaudimų – JAV ir visame pasaulyje siaučianti koronaviruso pandemija keičia nusistovėjusią tvarką.

 D.Trumpo ir J.Bideno debatų akimirkos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 D.Trumpo ir J.Bideno debatų akimirkos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 D.Trumpo ir J.Bideno debatų akimirkos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 D.Trumpo ir J.Bideno debatų akimirkos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 D.Trumpo ir J.Bideno debatų akimirkos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 D.Trumpo ir J.Bideno debatų akimirkos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 D.Trumpo ir J.Bideno debatų akimirkos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 D.Trumpo ir J.Bideno debatų akimirkos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 D.Trumpo ir J.Bideno debatų akimirkos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 D.Trumpo ir J.Bideno debatų akimirkos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 D.Trumpas ir J.Bidenas susitiko debatuose.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 D.Trumpas ir J.Bidenas susitiko debatuose.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Pasiruošimas debatams.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pasiruošimas debatams.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Joe Bidenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Joe Bidenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Donaldas Trumpas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Donaldas Trumpas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

2020-09-30 04:06, atnaujinta 2020-09-30 11:12

Tačiau rankų paspaudimai šiame karo lauke net nėra būtini – kandidatai vienas kitam kupini pagarbos ribas peržengiančios kritikos ir pagiežos.

4 valandą ryto Lietuvos laiku prasidėję 90 minučių trukmės debatai buvo ilgai lauktas 74-erių respublikono ir pareigas einančio prezidento D.Trumpo ir 77-erių buvusio viceprezidento ir Demokratų partijos kandidato J.Bideno susidūrimas. Debatus moderavo „Fox News“ žvaigždė Chrisas Wallace'as.

Jau prieš prasidedant debatams netrūko aštrių pasisakymų tiek iš D.Trumpo, tiek iš J.Bideno pusės. Demokratų partijos kandidatas pareigas einantį prezidentą vadina visiškai neracionaliu, toksišku ir rasistu. Tuo tarpu D.Trumpas savo varžovą ne kartą vadino kvailu, žmogumi su mirusiomis smegenimis. Kartą jis pareiškė, kad J.Bidenas net nežino, ar yra gyvas.

Šią savaitę D.Trumpas jau sulaukė vieno smūgio, kai „The New York Times“ paviešino jo mokesčių deklaracijas, kurios parodė, kad prezidentas praktiškai nemoka pajamų mokesčio, nes visada deklaruoja už pajamas didesnius nuostolius.

Iki rinkimų liko tik kiek daugiau kaip mėnesis, o kova šį laikotarpį bus itin karšta ir purvina. J.Bideno pusėje, anot apklausų, yra dauguma rinkėjų, tačiau D.Trumpas yra žodinių dvikovų ekspertas, tad ateinantį mėnesį jis stengsis kuo dažniau parodyti, kad Demokratų partijos kandidatas nėra tinkamas asmuo valdyti galingiausią valstybę pasaulyje.

Aukščiausiasis Teismas

Pirmasis debatų vedėjo klausimas buvo apie situaciją Aukščiausiame Teisme. Neseniai mirė JAV Aukščiausiojo Teismo teisėja 87-erių Ruth Bader Ginsburg. D.Trumpas siekia, kad naujasis Aukščiausiojo teismo teisėjas būtų paskirtas dar prieš rinkimus. Į šias pareigas jis turi ir kandidatę Amy Coney Barrett.

D.Trumpas atsakydamas į klausimą tvirtino, kad respublikonai yra laimėję ankstesnius rinkimus dėl to turi teisę paskirti naująjį teisėją.

„Amerikos žmonės turi teisę pasisakyti dėl šio kandidato į Aukščiausiąjį teismą taip pat. Jau yra balsavę dešimtys tūkstančių žmonių, dėl to turime palaukti iki rinkimų pabaigos“, – D.Trumpui atsakė J.Bidenas.

Kalba greitai pasisuko apie sveikatos apsaugą ir vedėjas D.Trumpo paklausė, koks yra jo sveikatos apsaugos planas Amerikai ir kas turėtų pakeisti „Obamacare“ sveikatos apsaugos planą, kurį priimti pavyko buvusiam JAV prezidentui Barackui Obamai.

D.Trumpas teigė, kad jo administracija mažina vaistų kainas. Tuo tarpu J.Bidenas kaltino prezidentą dėl 200 tūkst. mirčių JAV nuo COVID-19.

Atvira diskusija nuo pat pirmos minutės buvo kupina pertraukinėjimų iš D.Trumpo pusės. Laisvai pasisakyti sunkiai galėjo tiek J.Bidenas, tiek debatų vedėjas Ch.Wallace'as.

Kritikos susilaukė ir debatų vedėjas, kad nestabdo nuolatos savo konkurentą pertraukinėjančio D.Trumpo. Galiausiai ir J.Bidenas pradėjo pertraukinėti savo oponentą.

COVID-19

Antroji debatų tema buvo COVID-19. JAV yra skaudžiausiai koronaviruso paveikta pasaulio šalis. Užsikrėtusiųjų skaičius šalyje siekia daugiau kaip 7 mln., o mirusiųjų – 200 tūkst.

JAV prezidentas kalba, kad greitu metu bus sukurta vakcina, tačiau praeis daug laiko, kol priėjimą prie jos turės visi žmonės.

J.Bidenas apkaltino D.Trumpą supanikavus prasidėjus COVID-19 krizei ir nesureagavus tinkamai.

„Jūs nesupanikavote – supanikavo jis (D.Trumpas – Red.). Jis vis dar neturi plano“, – debatus stebėjusiems žmonėms teigė Demokratų partijos kandidatas.

D.Trumpas atgalios atsakė, kad jeigu valdžioje būtų Demokratų partija, mirčių šalyje būtų buvę žymiai daugiau. JAV prezidentas taip pat apkaltino Kiniją, Indiją ir kitas šalis neskelbiant tikrųjų mirčių nuo COVID-19 skaičių, kurie greičiausiai viršija JAV skaičius.

Respublikonų partijos kandidatas nuolatos bandė įtikinti debatų stebėtojus, kad J.Bidenas nėra tinkamas kandidatas valdyti šalį. Tuo tarpu J.Bidenas apeliavo į rinkėjų emocijas ir klausė žmonių, kiek jų šį vakarą neturi artimųjų prie stalo, nes šie mirė nuo COVID-19.

„Tai yra tas pats žmogus, kuris jums sakė, kad iki Velykų viruso nebebus“, – kalbėjo J.Bidenas.

D.Trumpas lygino COVID-19 su kiaulių gripo epidemija, su kuria kovojo B.Obamos administracija ir viceprezidentu tuo metu buvęs J.Bidenas. Demokratų kandidatas atsakė, kad šie dalykai yra nesulyginami, nes anuomet mirė 14 tūkst. amerikiečių, o dabar yra prarasta jau virš 200 tūkst. gyvybių.

Ekonomika

Trečioji debatų tema – ekonomika. Pirmasis kalbėjo D.Trumpas, kuris tikino, kad JAV ekonomika kaip tik atsigauna po uždarymo koronaviruso pandemijos pradžioje. JAV prezidentas tvirtino, kad Demokratų partijos kandidato pergalės atveju ekonomika būtų vėl uždaryta, o šalis ir žmonės patirtų milžiniškų nuostolių.

Tiek J.Bidenas, tiek debatų vedėjas D.Trumpui priminė šią savaitę pasirodžiusią „The New York Times“ publikaciją, kurioje buvo teigiama, kad D.Trumpas praktiškai nemoka pajamų mokesčio, nes beveik visada deklaruoja už pajamas didesnius nuostolius.

Beveik nuolatos debatų metu besiginančiojoje pozicijoje buvęs D.Trumpas toliau tvirtino, kad kiekvienais metais sumoka milijonus mokesčių. Prezidentas dar kartą pabrėžė, kad jo mokesčių deklaracijos bus paviešintos tada, kai bus paruoštos ir nebebus tiriamos.

Demokratų partijos kandidatas kaltino D.Trumpą abejingumu padedant nuo COVID-19 krizės atsigauti smulkiesiems verslininkams.

Tai J.Bidenas pavadino „K“ formos ekonomikos atsigavimu – turtingieji toliau lobsta, o vargingai gyvenantys žmonės toliau skursta.

D.Trumpas gynė savo atsaką į pandemijos sukeltas ekonomines problemas: „Aš esu tas, kuris sugrąžino jums amerikietišką futbolą.“

Tačiau šio debatų segmento metu J.Bidenas taip pat skambiai D.Trumpui atšovė: „Tu esi blogiausias prezidentas, kokį ši šalis yra turėjusi.“

D.Trumpas ir toliau nuolatos puolė bei pertraukinėjo J.Bideną, tad šis dar kartą pratrūko.

„Yra sunku iš šio klouno, atsiprašau, žmogaus, išgauti nors vieną normalų žodį“, – kalbėjo J.Bidenas.

Demokratų kandidatas pažadėjo panaikinti D.Trumpo anksčiau priimtus mokesčių sumažinimus.

Rasistinės problemos ir smurtas

Vėliau debatų moderatorius Ch.Wallace'as pasuko kalbą apie rasistines problemas JAV.

„Smurtinė reakcija niekada nėra tinkama. Niekada. Tik taikus protestas. Smurtas niekada negali būti tinkamas“, – kalbėjo J.Bidenas.

Debatų vedėjas paklausė, ar J.Bidenas kada nors skambino demokratui Portlando merui arba Oregono valstijos gubernatoriui, kad pasakytų, jog šis privalo sustabdyti mieste vykstančius smurtinius protestus ir riaušes. Demokratų kandidatas atsakė, kad šis neužima jokių pareigų, tad tokių pareiškimų nedarė, tačiau pasisako už smurto stabdymą ir nepaklustančių asmenų baudimą.

Ch.Wallace'as D.Trumpo paklausė apie prezidento planus sustabdyti federalinių pareigūnų rasinio jautrumo mokymus. Prezidentas atsakė, kad tokie mokymai yra rasistiniai ir mokina jų dalyvius nekęsti savo šalies.

Kodėl rinktis D.Trumpą ar J.Bideną?

Priešpaskutinėje debatų dalyje vedėjas paklausė kandidatų, kodėl amerikiečiai turėtų balsuoti už vieną, o ne kitą kandidatą. 

„Aš per 47 mėnesius padariau daugiau nei tu (J.Bidenas – Red.) per 47 metus“, – kalbėjo D.Trumpas.

J.Bidenas tikino, kad valdant D.Trumpui šalis pasidarė blogesnė vieta, o problemų yra daugiau nei prezidento kadencijos pradžioje.

„Vadovaujant šiam prezidentui mes tapome silpnesni, ligotesni, skurdesni, labiau susiskaldę ir labiau linkę į smurtą“, – tvirtino J.Bidenas.

Debatai netrukus pasisuko klimato kaitos tema. Tai buvo pirmas kartas per 20 metų, kada kandidatų į prezidentus debatų metu buvo kalbama šia tema.

Nors mokslininkai teigia, kad gaisrus Kalifornijoje ir JAV vakarinėje pakrantėje paskatino klimato kaitos sukeltos sausros ir auganti temperatūra, D.Trumpas tvirtino, kad miškų gaisrų problemos galima išvengti geriau tvarkant miškus. JAV prezidentas nepripažino klimato kaitos problemos.

Tuo tarpu J.Bidenas kalbėjo, kad jis JAV sugrąžintų į Paryžiaus klimato kaitos susitarimą, kuris buvo pasirašytas norint išvengti tragiškų klimato kaitos padarinių.

Sąžiningumas rinkimų metu

Paskutinė debatų tema – sąžiningumas rinkimų metu.

J.Bidenas ragino visus amerikiečius balsuoti rinkimuose taip, kaip žmogui yra parankiausia, nes tik taip įmanoma sustabdyti D.Trumpą.

Tuo tarpu prezidentas D.Trumpas dar kartą pabrėžė balsavimo paštu riziką, nors ketvirtadalis rinkėjų 2018 metais vykusiuose vidurio kadencijos rinkimuose balsavo paštu ir šis balsavimo būdas buvo laikomas saugiu.

Debatų vedėjas dalyvių galiausiai paklausė, ar šie nepaskelbs savo pergalės rinkimų naktį, jeigu dar nebus suskaičiuota pakankama dauguma balsavimo biuletenių, kadangi didelė dalis jų bus pateikti paštu ir negalės būti atplėšti iki rinkimų dienos.

D.Trumpas atsakydamas į šį klausimą tokių dalykų nežadėjo. Tuo tarpu J.Bidenas pritarė debatų vedėjo minčiai, kad reikės palaukti, kol bus suskaičiuoti visi biuleteniai.

J.Bidenas dar kartą apkaltino D.Trumpą mėginant įbauginti žmones ir atbaidyti juos nuo balsavimo.

Tokia gaida pasibaigė pertraukinėjimų ir kritikos vienas kito atžvilgiu kupini debatai. D.Trumpas ir J.Bidenas prieš rinkimus debatų metu dar susitiks du kartus. Kitas jų susitikimas turėtų įvykti spalio 15 dieną. Tuo tarpu spalio 7-ąją Jutoje vyks kandidatų į viceprezidento postą respublikono Mike'o Pence'o ir demokratės Kamalos Harris debatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.