Latvijos parlamentas nepripažįsta A. Lukašenkos legitimiu Baltarusijos vadovu

Latvijos Saeima ketvirtadienį patvirtino pareiškimą, kuriuo nepripažįsta Aliaksandro Lukašenkos teisėtu Baltarusijos prezidentu.

 Latvijos Saeima ketvirtadienį patvirtino pareiškimą, kuriuo nepripažįsta Aliaksandro Lukašenkos teisėtu Baltarusijos prezidentu.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Latvijos Saeima ketvirtadienį patvirtino pareiškimą, kuriuo nepripažįsta Aliaksandro Lukašenkos teisėtu Baltarusijos prezidentu.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 1, 2020, 6:04 PM

„Dar kartą pabrėždama, kad praėję rugpjūčio 9 dienos Baltarusijos prezidento rinkimai nebuvo nei laisvi, nei teisingi, Latvija nepripažįsta Baltarusijos valdžios paskelbtų rinkimų rezultatų ir sako, kad remiantis šiais rezultatais suteiktas mandatas negali būti laikomas gautu demokratijos keliu ir legitimiu“, – sakoma pareiškime.

Šis dokumentas buvo paruoštas po rugsėjo 23 dieną įvykusios A. Lukašenkos inauguracijos, kuri iki paskutinės akimirkos buvo laikoma paslaptyje ir per kurią A. Lukašenka davė priesaiką šeštai kadencijai. Tai dar padidino politinę krizę Baltarusijoje.

Latvijos parlamentas pažymi, kad Baltarusijos sostinėje Minske ir kituose šalies miestuose tęsiasi taikūs masiniai protestai, nepaisant šalies valdžios vykdomų represijų ir smurto taikių demonstrantų bei opozicijos atstovų atžvilgiu.

Taip baltarusiai reiškia savo reikalavimą laikytis demokratinių normų ir gerbti pagrindines žmogaus teises, sakoma dokumente.

Parlamento pareiškime taip pat įvardijama virtinė per A. Lukašenkos inauguraciją padarytų pažeidimų, prieštaraujančių Baltarusijos įstatymams.

Pareiškime ryžtingai kritikuojami Baltarusijos valdžios veiksmai ir žiaurios represijos, nukreiptos prieš taikius demonstrantus, įskaitant nepagrįstą protestuojančiųjų, eilinių praeivių, žurnalistų ir kitų visuomenės atstovų persekiojimą ir net kankinimus per protestus po prezidento rinkimų.

Baltarusijos valdžia raginama nedelsiant nutraukti smurtą, represijas ir kitus žmogaus teisių pažeidimus baltarusių tautos atžvilgiu.

Saeima taip pat paragino Europos Sąjungą nedelsiant imtis sankcijų, kurios leistų patraukti atsakomybėn bet kuriuos už žmogaus teisių pažeidimus ir piktnaudžiavimą valdžia Baltarusijoje atsakingus asmenis arba institucijas.

Latvijos parlamentas taip pat pareiškė tvirtai remiąs Baltarusijos ir jos tautos nepriklausomybę, suverenitetą ir teritorinį vientisumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.