Kirgizijos prezidentas skelbia kontroliuojantis šalį

Prorusiškas Kirgizijos prezidentas antradienį tvirtino, kad kontroliuoja šalį, nors protestuotojai po susirėmimų su milicija užėmė vyriausybės rūmus ir išlaisvino kalintą jo pirmtaką.

 Kirgizijoje protestuotojai užėmė vyriausybės rūmus, išlaisvino kalintą eskprezidentą.  <br> AP/Scanpix nuotr.
 Kirgizijoje protestuotojai užėmė vyriausybės rūmus, išlaisvino kalintą eskprezidentą.  <br> AP/Scanpix nuotr.
 Kirgizijoje protestuotojai užėmė vyriausybės rūmus, išlaisvino kalintą eskprezidentą.  <br> AP/Scanpix nuotr.
 Kirgizijoje protestuotojai užėmė vyriausybės rūmus, išlaisvino kalintą eskprezidentą.  <br> AP/Scanpix nuotr.
 Kirgizijoje protestuotojai užėmė vyriausybės rūmus, išlaisvino kalintą eskprezidentą.  <br> AP/Scanpix nuotr.
 Kirgizijoje protestuotojai užėmė vyriausybės rūmus, išlaisvino kalintą eskprezidentą.  <br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 6, 2020, 9:22 AM, atnaujinta Oct 6, 2020, 11:35 AM

Sooronbajaus Žejenbekovo biuro pareiškime sakoma, jog prezidentas „kontroliuoja padėtį ir reiškia įsitikinimą, kad visos politinės jėgos šalies interesus iškels virš savųjų“.

S. Žejenbekovas taip pat paskelbė, kad praėjusią naktį bandyta užgrobti valdžią šalyje.

„Praėjusią naktį kai kurios politinės jėgos pabandė neteisėtai užgrobti valstybinę valdžią. Pasinaudodami rinkimų rezultatais kaip pretekstu jie pažeidė viešąją tvarką“, – sakoma išplatintame pareiškime.

Prezidento teigimu, jis įsakė jėgos struktūroms nepralieti kraujo.

S. Žejenbekovas paragino protestų lyderius laikytis įstatymų, o šalies gyventojus – nepasiduoti provokacijoms.

„Pasiūliau Centrinei rinkimų komisijai kruopščiai ištirti pažeidimus ir esant būtinybei anuliuoti rinkimų rezultatus. Raginu politinių partijų lyderius nuraminti savo šalininkus ir išvesti juos iš susibūrimų vietų. Raginu visus savo tėvynainius išsaugoti taiką ir nepasiduoti provokacinių jėgų raginimams. Mūsų šalies taika ir mūsų visuomenės saugumas – svarbiausia. Raginu visas jėgas šalies likimą iškelti virš politinių ambicijų ir grįžti į teisinių priemonių sferą“, – sakoma pareiškime.

Opozicija ragina atstatydinti

Tuo metu Kirgizijos opozicija antradienį pareiškė sieksianti nušalinti nuo pareigų prezidentą S. Žejenbekovą.

„Ketiname siekti, kad Sooronbajus Žejenbekovas būtų nušalintas nuo pareigų“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė opozicinės nacionalistinės partijos „Čon Kazat“ („Didysis žygis“) atstovas Maksatas Mamytkanovas.

Pasak jo, opozicija taip pat reikalaus priimti naują konstituciją.

„Kirgizijos parlamento rinkimai turi būti surengti iš naujo, bet tik priėmus naują konstituciją. Dabartinė Centrinė rinkimų komisija taip pat turėtų būti paleista, mes ja nepasitikime“, – pažymėjo M. Mamytkanovas.

Kitos opozicinės partijos „Mekenčil“ („Patriotas“) atstovas pranešė, kad opozicija siūlo į premjero postą buvusį parlamentarą Sadyrą Žaparovą.

„Opozicija nori matyti ministro pirmininko poste Sadyrą Žaparovą“, – pareiškė jis.

Šiuo metu S. Žaparovo šalininkai yra užėmę Kirgizijos vyriausybės pastatą ir neįleidžia į vidų jo darbuotojų.

Anksčiau protestuotojai paleido S. Žaparovą iš kolonijos, kur opozicijos lyderis buvo laikomas nuteisus jį dėl įkaito paėmimo.

Vyriausybė savo ruožtu pareiškė veikianti ypatingu režimu.

„Vyriausybė ragina visus politinio proceso dalyvius taikiai išspręsti turimus klausimus. Visi klausimai turi būti sprendžiami teisiniu būdu, siekiant užtikrinti mūsų žmonių gerovę ir saugumą, šalies klestėjimą“, – paskelbė ministrų kabinetas.

„Liaudies vyriausybė“

Susirėmimai Biškeke prasidėjo pirmadienį paskelbus preliminarius parlamento rinkimų rezultatus, kuriuos dėl įtariamo balsų pirkimo atsisakė pripažinti kelios opozicijos partijos. Į gatves išėję demonstrantai pareikalavo surengti pakartotinį balsavimą.

Per protestus vienas žmogus žuvo, dar 590 buvo sužeisti, antradienį pranešė šalies Sveikatos apsaugos ministerija. „Interfax“ duomenimis, mirė 30–35 metų vyras, patyręs sunkią galvos smegenų traumą.

Saugumo pajėgos panaudojo specialiąsias priemones, įskaitant kurtinamąsias granatas ir vandens patranką, siekdamos išsklaidyti protestuotojus, mėginusius prasiveržti pro pastato, kuriame įsikūrę šios buvusios sovietinės respublikos parlamentas ir prezidentūra, vartus.

Naktį demonstrantai įsiveržė į Nacionalinio saugumo komiteto pastatą ir išlaisvino buvusį prezidentą Almazbeką Atambajevą. Pasak vietos žiniasklaidos, taip pat buvo paleisti ekspremjerai Saparas Isakovas ir Žantoras Satybaldijevas bei keletas opozicijos lyderių.

S. Žejenbekovas antradienį turi susitikti su parlamento rinkimuose dalyvavusių politinių partijų lyderiais.

Tuo metu rinkimus pralaimėjusios partijos ketina suformuoti „liaudies vyriausybę“ ir išrinkti naują ministrą pirmininką, per mitingą sakė opozicinės partijos „Ata-Meken“ (Tėvynė) lyderis Žanaras Akajevas.

Šaltinis saugumo tarnybose pranešė „Interfax“, kad opozicija paskyrė naują Nacionalinio saugumo komiteto vadovą.

Anksčiau buvo pranešta, kad sostinėje formuojamos „liaudies draugovės“, milicijos mieste nematyti.

Protestuotojai taip pat paskyrė naują sostinės vadovą, antradienį „Interfax“ pranešė Biškeko savivaldybės atstovai.

„Biškeko meriją užėmė maždaug 30 opozicinių partijų šalininkų. Jie nepateikė jokių reikalavimų dabartinei valdžiai“, – naujienų agentūrą informavo mero Azizo Surakmatovo patarėja Gulia Almambetova.

Savivaldybės pastate demonstrantai „Interfax“ korespondentui įteikė pranešimą spaudai, kuriame nurodoma, kad „liaudies meru“ tapo Žoošbekas Kojenalijevas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.