Teismas istorine nutartimi pripažino graikų neonacių partiją nusikalstama organizacija

Graikijos neonacių partija „Auksinė aušra“ trečiadienį buvo pripažinta nusikalstama organizacija, o jos lyderiams vienoje svarbiausių per šalies politikos istoriją bylų gresia griežtos bausmės.

Graikijos neonacių partija „Auksinė aušra“ trečiadienį buvo pripažinta nusikalstama organizacija<br>AP/Scanpix
Graikijos neonacių partija „Auksinė aušra“ trečiadienį buvo pripažinta nusikalstama organizacija<br>AP/Scanpix
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 7, 2020, 1:41 PM, atnaujinta Oct 7, 2020, 3:19 PM

Teismas tokį sprendimą priėmė maždaug 15 tūkst. žmonių demonstracijos pakraščiuose vykstant policijos ir antifšistų susirėmimams.

Skaitydama verdiktą po daugiau kaip penkerius metus užtrukusio teismo proceso, pirmininkaujanti teisėja Marija Lepenioti sakė, kad „Auksinės aušros“ įkūrėjas ir lyderis Nikas Michaloliakas bei kiti partijos lyderiai yra kalti dėl vadovavimo nusikalstamai organizacijai.

Tarp nuteistųjų yra nepriklausomas europarlamentaras Joanis Lagas, pernai palikęs „Auksinę aušrą“, buvęs partijos atstovas Ilijas Kasidiaris ir keliolika kitų partijos aukšto rango narių, 2012-aisiais per „Auksinės aušros“ įtakos piką išrinktų į parlamentą.

Teismo posėdyje nedalyvavo nė vienas iš partijos vadovų.

N. Michaloliakui ir kitiems partijos aukšto rango nariams gresia laisvės atėmimo nuo penkerių iki 15 metų bausmės. Jos turi būti paskelbtos per kitus posėdžius.

Paraginus antiffašistų judėjimui, profesinėms sąjungoms ir kairiųjų partijoms, minia pradėjo rinktis dvi valandos prieš nuosprendžių paskelbimą.

„Žmonės nori, kad šie naciai sėdėtų kalėjime“, – skelbė vienas plakatas.

Prie teismo rūmų, esančių keli kilometrai nuo sostinės istorinio centro, buvo atsiųsta šimtai policininkų.

„Tau pavyko“

Procesą išprovokavo 34 metų antifašistinių pažiūrų reperio Pavlo Fiso (Pavlos Fyssas) nužudymas 2013-ųjų rugsėjį. Atlikėjas buvo persekiojamas „Auksinės aušros“ judėjimo narių ir nudurtas priešais vieną kavinę vakariniame Atėnų priemiestyje.

„Pavlai, tau pavyko“, – pakėlusi į viršų rankas triumfuodama suriko reperio motina Magda prie tesimo rūmų, teisėjams paskelbus nuosprendį. Ji dalyvavo daugumoje iš 453 teismo posėdžių.

P. Fiso žudikas, buvęs sunkvežimio vairuotojas Jorgas Rupakijas (Yiorgos Roupakias), prisipažino įvykdęs šį nusikaltimą. Reperio nužudymas sukėlė visuomenės pasipiktinimą šia sukarinto tipo organizacija, kurios nariai mušė, baugino ir net žudė savo aukas ir tai darė su partijos aukšto rango narių žinia.

Kaltu trečiadienį pripažintam J. Rupakijui gresia įkalinimo iki gyvos galvos bausmė.

Anksčiau trečiadienį opozicijos lyderis Aleksis Cipras (Alexis Tsipras) paragino šią „visuomenę neapykanta apnuodijusią“ organizaciją pripažinti nusikalstama.

Pernai visuomenės pasipiktinimą sukėlė vyriausiosios prokurorės Adamantijos Ekonomu (Adamantia Economou) raginimas išteisinti partijos lyderius, nes esą nusikalstamos organizacijos egzistavimas nebuvo įrodytas.

Griežtos bausmės?

Iš viso teisiami buvo 68 partijos nariai, įskaitant N. Michaloliaką ir daugiau nei dešimt kitų buvusių parlamento narių, patekusių į parlamentą 2012 metais dėl savo atvirai ksenofobiškų pažiūrų ir demonstruojamo nepasitenkinimo bedarbyste bei migrantais.

Teismas trečiadienį taip pat paskelbė nuosprendį dėl dar dviejų nusikaltimų, susijusių su „Auksinės aušros“ nariais.

2012 metų birželį jie lazdomis ir metaliniais strypais sumušė miegantį egiptietį žveją; šis patyrė galvos traumų ir neteko kelių dantų.

Dar po metų vinių prismaigstytomis lazdomis ginkluoti grupės nariai užpuolė plakatus kabinusius komunistus.

P. Fyso nužudymo metu „Auksinė aušra“ buvo savo politinės karjeros viršūnėje ir turėjo 18 vietų 300 vietų parlamente. 2012 metų rinkimuose taip visuomenė išreiškė savo nepasitenkinimą dėl šalį ištikusios finansų krizės ir nepasitikėjimą pagrindinėmis politinėmis partijomis.

Dar po trejų metų trys partijos atstovai pateko į Europos Parlamentą.

Tačiau teismo procesas padarė savo: partiją paliko keli įtakingi jos nariai, o praėjusių metų liepą ji negavo pakankamai balsų, kad patektų į parlamentą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.