Graikų neonacių lyderis Nikos Michaloliakos nuteistas kalėti 14 metų

Graikijos teismas trečiadienį skyrė 13 metų laisvės atėmimo bausmę liūdnai pagarsėjusios neonacių grupuotės „Auksinė aušra“ įkūrėjui lyderiui Nikosui Michaloliakosui už vadovavimą nusikalstamai organizacijai, kuri veikė kaip politinė partija.

Teismas skelbia verdiktą neonacistinei „Auksinės aušros“ partijai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Teismas skelbia verdiktą neonacistinei „Auksinės aušros“ partijai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Graikijos teismas pirmadienį atmetė raginimus parodyti atlaidumą liūdnai pagarsėjusiems neonaciams.<br>ZEUS/Scanpix nuotr.
Graikijos teismas pirmadienį atmetė raginimus parodyti atlaidumą liūdnai pagarsėjusiems neonaciams.<br>ZEUS/Scanpix nuotr.
Graikijos neonacių partija pasigailėjimo iš teismo nesulaukė.<br>AP/Scanpix
Graikijos neonacių partija pasigailėjimo iš teismo nesulaukė.<br>AP/Scanpix
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 14, 2020, 2:48 PM, atnaujinta Oct 14, 2020, 3:07 PM

N. Michaloliakui dar vieni metai įkalinimo buvo skirti už neteisėtą ginklo laikymą.

Be to, teismas skyrė laisvės atėmimo bausmes penkiems jo buvusiems artimiems padėjėjams už priklausymą nusikalstamai organizacijai. Tarp jų yra dabartinis nepriklausomas Europos Parlamento narys Ioannis Lagos.

Graikijos teisėtvarkos institucijos turės išsiųsti prašymą Europos Parlamentui, kad J. Lago turima teisinė neliečiamybė būtų panaikinta.

Teismas taip pat nuteisė kalėti iki gyvos galvos vieną „Auksinės aušros“ narį, 2013 metais nužudžiusį reperį antifašistą Pavlosą Fyssasą. Po jo nužudymo buvo pradėtas tyrimas šios sukarintos organizacijos atžvilgiu.

2015 metais pradėta nagrinėti „Auksinės aušros“ byla laikoma vienu svarbiausių teismo procesų per Graikijos politikos istoriją.

Daugiau kaip 50 kaltinamųjų taip pat buvo nuteisti už tokius nusikaltimus, kaip vadovavimas nusikalstamai organizacijai, nužudymai, užpuolimai ir neteisėtas ginklų laikymas.

Nagrinėjant bylą prokurorai sakė teismui, kad N. Michaloliakas, Holokausto neigėjas ir buvęs Graikijos diktatoriaus Georgioso Papadopouloso protežė, savo partiją organizavo pagal Adolfo Hitlerio Nacionalsocialistų partijos kariškos hierarchijos modelį ir ilgiau kaip tris dešimtmečius buvo jos lyderis.

2013 metais partijos narių namuose atlikus kratų buvo rasta šaunamųjų ir kitokių ginklų, taip pat nacių relikvijų.

Per dešimtmetį trukusią Graikijos skolų krizę „Auksinė aušra“ sugebėjo pasinaudoti visuomenės pykčiu dėl griežto taupymo priemonių ir imigrantų bangos, todėl vienu metu buvo tapusi trečia populiariausia partija šalyje.

Nuo 2012 metų „Auksinės aušros“ narių buvo išrenkama į parlamentą, o jos įstatymų leidėjai ne kartą stebino savo provokuojamu ir agresyviu elgesiu.

Tačiau per praeitais metais vykusius parlamento rinkimus ši partija nebegavo nė vieno mandato.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.