Žmogaus teisių gynėjai ragina skelbti sankcijas dėl civilių mirčių Sirijos Idlibe

Atakos prieš civilinius taikinius per sirų ir rusų karinę kampaniją Sirijos sukilėlių kontroliuojamoje šiaurės rytinėje Idlibo provincijoje gali prilygti nusikaltimams žmonijai, ketvirtadienį pareiškė tarptautinė žmogaus teisių stebėsenos organizacija „Human Rights Watch“ (HRW), ragindama paskelbti sankcijas aukšto rango pajėgų vadams.

HRW vadovas Kennethas Rothas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
HRW vadovas Kennethas Rothas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Turkijos karinė technika Idlibo regione.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Turkijos karinė technika Idlibo regione.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 15, 2020, 1:03 PM

Žmogaus teisių gynimo grupė paskelbė 167 puslapių ataskaitą „Taikymasis į gyvybę Idlibe“, kurioje aprašomi provincijoje įvykdyti 46 išpuoliai iš oro ir sausumoje prieš civilinius objektus.

Tos atakos „veikiausiai buvo karo nusikaltimai ir gali prilygti nusikaltimams žmonijai“, pažymėjo HRW.

Organizacijos duomenimis, Sirijos kariuomenė ir ją palaikanti Rusija tuos išpuolius, pareikalavusius iš viso 224 civilių gyvybių, surengė nuo 2019 metų balandžio iki šių metų kovo.

Niujorke įsikūrusi organizacija pabrėžė, kad jos ištirti incidentai buvo tik maža dalis visų tuo laikotarpiu įvykdytų išpuolių prieš taikius gyventojus.

„Sirijos ir Rusijos aljanso smūgiai Idlibo ligoninėms, mokykloms ir turgavietėms liudija apie beširdį civilių gyvybių nepaisymą“, – pareiškė HRW vadovas Kennethas Rothas.

„Šie besikartojantys neteisėti išpuoliai yra dalis sąmoningos karinės strategijos, skirtos naikinti civilinę infrastruktūrą ir išvyti gyventojus, kad Sirijos vyriausybė galėtų lengviau atgauti kontrolę“, – pridūrė jis.

Karinė kampanija paskutiniame Sirijos sukilėlių bastione privertė palikti savo namus maždaug milijoną gyventojų. Idlibe iš viso gyvena apie 3 mln. žmonių, kurių daugelis pabėgo iš opozicijos kontroliuotų miestų, juos atkovojus provyriausybinėms pajėgoms.

Kovo pradžioje paskelbus paliaubas kautynės daugiausia aprimo.

HRW savo ataskaitą grindė pokalbiais su daugiau nei 100 nukentėjusiųjų ir liudininkų, šimtų vaizdo įrašų ir nuotraukų, padarytų išpuolių vietose analize, taip pat palydoviniais vaizdais.

Organizacija paragino Jungtines Tautas priimti rezoliuciją, raginančią valstybes nares taikyti tikslines sankcijas pareigūnams, atsakingiems už civilių gyventojų žūtį.

HRW apkaltino 10 aukšto rango Sirijos ir Rusijos civilinių ir karinių pareigūnų taikymusi į ligonines, mokyklas ir kitą civilinę infrastruktūrą.

„Būtina sutelkti tarptautines pastangas, siekiant pademonstruoti, kad neteisėti išpuoliai turi pasekmių, atgrasyti nuo žiaurumų ateityje ir parodyti, kad niekas negali išvengti atsakomybės už sunkius nusikaltimus dėl savo rango ar padėties“, – pabrėžė K. Rothas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.