Koronavirusas vėl keičia pasaulio veidą: apribojimai sugrįžta, norintiems leisti virusui plisti – įspėjimas

Vienas po kito mušami naujų atvejų skaičiaus rekordai ir grįžtantys apribojimai tapo kasdienybe. Pastarosios savaitės tiek Europoje, tiek pasaulyje neleidžia abejoti, kad antroji COVID-19 banga jau įtvirtino savo pozicijas.

Koronavirusas pasaulyje.<br>ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
D.Trumpas save vaizduoja kaip stiprų lyderį, kurio koronavirusas neįveiks.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
D.Trumpas save vaizduoja kaip stiprų lyderį, kurio koronavirusas neįveiks.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
A. Merkel ir E. Macronas.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
A. Merkel ir E. Macronas.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Oct 18, 2020, 3:51 PM

Pirmadienis

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas ruošiasi pristatyti naują trijų lygmenų įspėjimo apie koronaviruso atvejus sistemą. Kaip ir daugelis kitų Europos šalių vyriausybių, B. Johnsono konservatyvusis ministrų kabinetas siekia rasti pusiausvyrą tarp naujų susirgimų skaičiaus mažinimo ir susirūpinimo dėl ekonomikos bei rinkėjų nusivylimo.

Naująja perspėjimo sistema, pagal kurią visos gyvenamos teritorijos bus skirstomos pagal tris rizikos laipsnius („vidutinės“, „didelės“ ar „labai didelės“), siekiama užtikrinti, kad taikant suvaržymus dėl COVID-19 būtų laikomasi skaidrumo ir vienodumo principo.

Britanijoje koronaviruso aukų pareikalavo jau daugiau nei 42 tūkst. gyvybių – tai yra didžiausias aukų skaičius visoje Europoje.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas pirmadienį perspėjo nepaisyti pasirodančių patarimų tiesiog leisti COVID-19 sukeliančiam koronavirusui plisti, tikintis pasiekti vadinamąjį bandos imunitetą, nes tai yra „tiesiog neetiška“.

„Bandos imunitetas“ pasiekiamas apsaugant žmones nuo viruso, o ne leidžiant jiems užsikrėsti“, – pabrėžė T. A. Ghebreyesusas. „Leisti pavojingam virusui, kurio gerai nepažįstame, laisvai plisti tiesiog neetiška. Tai nėra [tinkamas] kelias“, – sakė jis.

Antradienis

JAV prezidentas Donaldas Trumpas kuriam dėl koronavirusinės infekcijos COVID-19 teko 10 dienų atsisakyti savo mėgstamų rinkimų kampanijos kelionių, pirmadienį vėl kreipėsi į minią džiūgaujančių savo šalininkų Floridoje.

Prezidentas respublikonas patikino savo šalininkus, kad yra „puikios formos“ likus 22 dienoms iki rinkimų, kuriuose jis surems ietis su demokratų kandidatu Joe Bidenu.

Nedaugelis prezidento šalininkų mitingo metu dėvėjo kaukes.

„Jaučiuosi toks galingas. Pasirodysiu ten, pabučiuosiu kiekvieną ten susirinkusį. Pabučiuosiu vaikinus ir žavias moteris, tiesiog duosiu jums riebų bučinį“, – kalbėjo D. Trumpas.

Viešosios nuomonės apklausose nuo savo varžovo J. Bideno dviženkliu skirtumu atsiliekantis D. Trumpas šiais apsilankymais siekia sutelkti savo elektoratą vadinamosiose svyruojančiose valstijose.

Europos Sąjungos šalys antradienį priėmė rekomendaciją dėl suderinto požiūrio į laisvo judėjimo apribojimus, kurių imtasi reaguojant į koronavirusinės infekcijos COVID-19 pandemiją, siekdamos suderinti per pandemiją atsiradusį nacionalinių taisyklių painų kratinį.

Europa, kur nustatyta per 6,5 mln. užsikrėtimo COVID-19 ir 240 tūkst. mirties atvejų, šiuo metu grumiasi su antra pandemijos banga. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) antradienį pareiškė, kad Europos valstybėse per praėjusią savaitę buvo registruota daugiau nei 700 tūkst. naujų koronaviruso atvejų ir kad šis prieaugis buvo didžiausias nuo pandemijos pradžios.

Savaitiniame pranešime PSO teigia, kad per savaitę registruojamų naujų koronaviruso atvejų skaičius Europoje išaugo 34 proc., o užsikrėtusiųjų mirčių – 16 procentų. Daugiau nei pusė naujų atvejų, registruotų regione, buvo užfiksuoti Britanijoje, Prancūzijoje, Rusijoje ir Ispanijoje.

Futbolo žvaigždei Cristiano Ronaldo nustatyta COVID-19, antradienį pranešė Portugalijos futbolo federacija.

Treciadienis

Prancūzijos vyriausybė trečiadienį paskelbė vėl įvedanti šalyje ekstremaliąją padėtį, siekiant suvaldyti koronavirusinės infekcijos COVID-19 plitimą.

Perspėjama, kad Prancūzijai gresia „sveikatos katastrofa“.

Sveikatos ekstremalioji padėtis suteikia vyriausybei teisinį pagrindą imtis griežtesnių kovos su pandemija priemonių, pavyzdžiui, įvesti šalies masto karantiną, koks buvo paskelbtas pavasarį. Ankstesnė ekstremalioji padėtis liovėsi galioti liepą ir iki šiol nebuvo atnaujinta.

Nuo pandemijos pradžios Prancūzijoje nustatyta daugiau kaip 756,4 tūkst. užsikrėtimo koronavirusu atvejų; 32,9 tūkst. užsikrėtusiųjų mirė.

Rusijoje ir Irane užfuksuotas rekordinis atvejų skaičius, o kaimyninė Latvija uždraudė kasmetinį karinį paradą, skirtą Nepriklausomybės kovų herojams pagerbti.

Ketvirtadienis

Europos Parlamento kitos savaitės sesija saugantis koronaviruso vyks kaip vaizdo konferencija, ketvirtadienį paskelbė jo pirmininkas, nepaisydamas Prancūzijos reikalavimo sugrąžinti sesiją į Strasbūrą.

„Apgailestaudamas skelbiu, kad kitos savaitės plenarinė sesija nevyks Strasbūre; ji bus nuotolinė“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Davidas Sassoli. „Padėtis Prancūzijoje ir Belgijoje labai rimta. Keliauti pavojinga“, – nurodė jis.

PSO pranešė, kad intensyvėjantis COVID-19 protrūkis Europoje kelia „didelį susirūpinimą“.

„Besikeičianti epidemiologinė padėtis Europoje kelia didelį susirūpinimą. Kasdien auga atvejų skaičius, dažniau hospitalizuojami pacientai“, – per spaudos konferenciją sakė PSO Europos departamento direktorius Hansas Kluge.

„COVID dabar yra penktoji dažniausia mirties priežastis, o 1 000 mirčių per parą riba jau peržengta“, – pridūrė jis.

Visgi H. Kluge pabrėžė, kad dabartinė „mūsų padėtis ne tokia“, kokia buvo kovą ir balandį. Anot H. Kluge, vienas COVID-19 atvejų skaičiaus augimo veiksnių gali būti intensyvesnis jaunesnių žmonių testavimas, o mažesnis mirtingumas gali būti aiškinamas tuo, kad virusas plinta tarp jaunesnių, mažiau pažeidžiamų žmonių.

Visgi jis pridūrė, jog skaičiavimai rodo, kad sušvelninus dėl koronaviruso taikomus suvaržymus, jau sausį mirtingumo rodikliai gali būti 4–5 kartus didesni, palyginti su balandžiu.

Kaimyninėje Lenkijoje užfiksuotas rekordas – patvirtinta 8 099 naujų užsikrėtimo koronavirusine infekcija COVID-19 atvejų, mirė 91 anksčiau užsikrėtęs asmuo. Šalyje įvedamas dalinis karantinas.

Rekordai mušami ir Prancūzijoje – per parą pirmąkart užregistruota daugiau kaip 30 000 COVID-19 atvejų

Penktadienis

Ukrainoje per praėjusią parą nustatyti 5 992 nauji koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejai – daugiausiai nuo pandemijos pradžios.

Rekordinis prieaugis fiksuojamas ir Rusijoje bei Italijoje.

Lenkijoje registruotas rekordinis su koronavirusu susijusių mirčių skaičius.

Belgijoje dėl koronaviruso keturioms savaitėms uždaromos kavinės ir restoranai.

Šeštadienis

Patvirtintų užsikrėtimo koronavirusine infekcija COVID-19 atvejų skaičius Jungtinėse Valstijose penktadienį viršijo 8 mln., rodo Baltimorėje įsikūrusio Johnso Hopkinso universiteto duomenys.

Testais patvirtintas užsikrėtimo atvejų skaičius – 8 008 402 – yra didžiausias pasaulyje. Universiteto duomenimis, nuo COVID-19 Jungtinėse Valstijose mirė daugiau kaip 218 tūkst. žmonių ir šis skaičius taip pat yra didžiausias pasaulyje.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel paragino vokiečius susitelkti taip, kaip jie buvo susitelkę pavasarį, ir stabdyti koronaviruso plitimą, šalyje šeštadienį vėl užregistravus naują COVID-19 paros atvejų rekordą.

„Mūsų laukia sunkūs mėnesiai, – sakė kanclerė per savo savaitinę tinklalaidę. – Kokia bus žiema, kokios bus mūsų Kalėdos – visa tai nulems šios artimiausios dienos ir savaitės, tai nulems mūsų elgesys.“

Vokietijoje, kurią daugelis gyrė už veiksmingą pandemijos stabdymą pavasarį, pastaruoju metu per parą užregistruojamų naujų atvejų skaičius sparčiai auga. Šeštadienį šalies ligų kontrolės centras – Roberto Kocho institutas – pranešė apie 7 830 per parą užregistruotų atvejų, o tai yra naujas šalies rekordas.

Kaip ir dauguma valstybių, Vokietija bando ieškoti būdų, kaip neuždaryti mokyklų ir bendrovių, bet užkirsti kelią glaudiems žmonių tarpusavio kontaktams. A. Merkel paragino vokiečius vengti nebūtinų kelionių, atšaukti šventes ir, kai tik įmanoma, būti namuose.

Paryžiuje ir dar aštuoniuose Prancūzijos miestuose stengiantis mažinti kontaktus tarp žmonių sutrumpintas įvairių įstaigų (taip pat ir restoranų) darbo laikas, šalis dislokuoja papildomus 12 tūkst. policininkų prižiūrėti, kad būtų laikomasi naujų taisyklių.

Didžiojoje Britanijoje įsigaliojo ministro pirmininko Boriso Johnsono pristatytas kovos su pandemija trijų suvaržymų lygių metodas; su kiekvienu lygiu susieti atitinkamai vis griežtesni suvaržymai.

Parengta pagal BNS informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimai 2024