Baltarusijoje sulaikytam JAV analitikui nuo šiol taikomas namų areštas

Baltarusijos pareigūnai nuo šiol taiko namų areštą garsiam Amerikos politikos analitikui ir strategui, daugiau kaip pustrečio mėnesio laikytam kalėjime, pirmadienį paskelbė jo advokatas.

OMON<br>TASS/Scanpix nuotr.
OMON<br>TASS/Scanpix nuotr.
A.Lukašenka.<br>TASS/Scanpix
A.Lukašenka.<br>TASS/Scanpix
OMON<br>TASS/Scanpix nuotr.
OMON<br>TASS/Scanpix nuotr.
A.Lukašenka.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Lukašenka.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 19, 2020, 7:39 PM

Harvardo universitete dirbantis Vitalijus Škliarovas, kuris patarinėdavo kandidatams į prezidentus JAV, Rusijoje ir Ukrainoje, buvo areštuotas liepos 29-ąją, prieš rugpjūčio 9-osios rinkimus, kai atvyko aplankyti savo pagyvenusių tėvų.

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka pasiskelbė rinkimų, kuriuos opozicija laiko suklastotais, laimėtoju ir ėmėsi griežtų priemonių prieš oponentus.

„Man pavyko pasikalbėti su Vitalijumi, jis perkeltas į namų areštą“, – naujienų agentūrai AFP sakė jo advokatas Antonas Hašinskis.

V. Škliarovas buvo tarp sulaikytųjų, su kuriais anksčiau šį mėnesį susitiko A. Lukašenka. Keistas susitikimas įvyko Valstybės saugumo komiteto (KGB) kalėjime.

Baltarusių opozicijos Koordinacinė taryba pirmadienį paskelbė, kad jos narei Lilijai Vlasavai, kuri taip pat dalyvavo tame susitikime kalėjime, nuo šiol taip pat taikomas namų areštas.

Koordinacinė taryba pridūrė, kad „tik visų politinių kalinių paleidimas“ gali padėti išspręsti politinę krizę.

Baltarusijos Gomelio mieste gimęs V. Škliarovas yra dirbęs buvusio JAV prezidento Baracko Obamos ir JAV senatoriaus Bernie Sanderso prezidentinėms kampanijoms.

Baltarusijoje jis buvo apkaltintas akcijų pažeidžiant viešąją tvarką organizavimu.

Po Baltarusijos prezidento rinkimų prasidėjo negailestingas opozicijos slopinimas ir dabar visi pagrindiniai A. Lukašenkos varžovai yra arba suimti, arba išvykę iš šalies.

Protestai prieš A. Lukašenką tęsiasi jau trečią mėnesį, nors milicija pagrasino pradėti šaudyti į demonstrantus.

JAV ambasadorius Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijoje (ESBO) Jamesas Gilmore'as anksčiau šį mėnesį paragino tuojau pat paleisti V. Škliarovą ir sakė, kad jis patyrė „didžiulį psichologinį spaudimą bei fizinį smurtą“.

Jo žmona Heather Shkliarov, amerikiečių diplomatė, besirengianti pradėti darbą Kijeve, rugsėjį JAV žiniasklaidos paskelbtame pareiškime išreiškė didelį susirūpinimą jo sveikata.

„Populizmas ir šiurkšti jėga“

V. Škliarovas prieš rinkimus aktyviai komentuodavo padėtį Baltarusijoje. Liepą rusiškojoje žurnalo „Forbes“ versijoje – kelios dienos prieš savo areštą – jis rašė, kad A. Lukašenkos rinkimų kampanija yra pagrįsta „populizmu ir šiurkščia jėga“.

A. Lukašenkos oponentai sako, kad iš tikrųjų prezidento rinkimus laimėjo Sviatlana Cichanouskaja, kuri po rinkimų pasitraukė į kaimyninę Lietuvą.

Baltarusijos valdžia apkaltino V. Škliarovą per rinkimų kampaniją dirbus vienam opozicijos pretendentui, bet JAV pareigūnai ir jo šeima sako, kad į jį buvo nusitaikyta dėl kritikos A. Lukašenkai.

A. Lukašenkos spalio 10-osios susitikimas su kalinamais oponentais suintrigavo stebėtojus, kurie spėliojo, ar tai reikš taikingesnį autokratiško prezidento elgesį. Tačiau saugumo pajėgos ir toliau griežtomis priemonėmis slopina protestus.

Garsiausia kalinama figūra, dalyvavusi minėtame susitikime, yra buvęs bankininkas Viktaras Babaryka, vienu metu laikytas rimčiausiu A. Lukašenkos varžovu. Jis buvo areštuotas prieš rinkimus ir tebėra kalėjime.

Svarbi kalėjime surengtame susitikime nedalyvavusi figūra yra Maryja Kalesnikava, artima S. Cichanouskajos sąjungininkė. Baltarusių opozicijos žiniasklaida pranešė, kad ji atmetė kvietimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.