ES sako esanti pasirengusi tęsti derybas su JK, bet Londonas nebesitiki prekybos sutarties

Europos Sąjungos vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michaelis Barnier pirmadienį pareiškė, kad Briuselis yra pasirengęs tęsti derybas dėl prekybos po „Brexito“ „teisinių tekstų“ pagrindu, tačiau laukia atsakymo iš Londono.

Brexit.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Brexit.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 19, 2020, 7:11 PM

Pirmadienį M. Barnier kalbėjosi savo kolega iš JK Davidu Frostu.

„Patvirtinau, kad ES ir toliau gali intensyvinti derybas Londone šią savaitę visais klausimais ir teisinių tekstų pagrindu. Dabar laukiame JK reakcijos“, – tviteryje parašė Bendrijos derybininkas.

Tuo metu JK vyriausybė pareiškė, kad nėra prasmės tęsti derybas, jei Briuselis nesileis į kompromisą dėl Britanijos nuo kitų metų naujai įgyjamo suverenumo.

„Nėra prasmės vesti derybų tol, kol ES laikosi šios pozicijos. Tokios derybos bus beprasmės ir nepriartins mūsų prie veiksmingo sprendimo“, – parlamentui sakė JK ministrų kabineto narys Michaelas Gove'as.

Šalys nesutaria dėl sąžiningos konkurencijos taisyklių, kaip šios taisyklės turėtų būti kontroliuojamos, taip pat dėl prieigos ES laivams prie JK žvejybos plotų.

JK siekia užsitikrinti suverenitetą savo vandenyse ir nesutinka, kad ES vykdytų būsimo prekybos susitarimo teisinę priežiūrą. Londonas sako norįs paprastos prekybos sutarties, panašios į ES pasirašytą su Kanada.

Tačiau Briuselis argumentuoja, kad Britanijos ekonomika daug labiau susaistyta su ES negu Kanados, todėl jų padėtis visiškai skirtinga.

Visgi M. Gove'as pasveikino naują ES kvietimą intensyvinti derybas ir tęsti jas teisinių tekstų pagrindu.

„Aš tai palankiai vertinu ir, be abejo, turime įsitikinti, kad dirbame remdamiesi jų siūlomu intensyvinimu“, – kalbėjo jis.

Britų ministras: Londonas nebesitiki prekybos sutarties

Didžiosios Britanijos vyriausybės narys Michaelis Gove‘as paragino Europos Sąjungą „iš esmės“ pakeisti savo poziciją dėl planuojamos prekybos sutarties po „Brexit“.

Turint omenyje dabartinę situaciją, toks susitarimas iki „Brexito“ pereinamojo laikotarpio pabaigos mažai tikėtinas, sakė M. Gove‘as parlamente Londone. Anot jo, Briuselis nesutiko paspartinti derybų ir tik reikalavo kompromisų iš britų pusės – pats nerodydamas noro eiti į kompromisą. Didžioji Britanija gerai pasiruošusi „Brexitui“ be sutarties, pabrėžė M. Gove‘as.

Abiem pusėms vis dar nepavyksta susitarti dėl prekybos sutarties po „Brexit“. Didžioji Britanija sausio pabaigoje paliko Bendriją, tačiau pereinamuoju laikotarpiu iki metų pabaigos dar yra ES vidaus rinkos narė ir priklauso Muitų sąjungai.

Jei susitarimas nebus pasiektas, gresia muitai ir dideli prekybos ribojimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.