Rinkėjų apklausa: Bolivijos prezidento rinkimus laimėjo E. Moraleso įpėdinis L. Arce

Bolivijos prezidento posto siekiantis Luisas Arce, kairiųjų pažiūrų buvusio lyderio Evo Moraleso įpėdinis, tikriausiai jau per pirmąjį turą laimėjo sekmadienį vykusius rinkimus, surinkęs apie 52,4 proc. balsų, rodo patikima laikoma balsavusių rinkimų apklausa, atlikta televizijos „Unitel“.

Bolivijos prezidento posto siekiantis Luisas Arce yra laikomas kairiųjų pažiūrų buvusio lyderio Evo Moraleso įpėdiniu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Bolivijos prezidento posto siekiantis Luisas Arce yra laikomas kairiųjų pažiūrų buvusio lyderio Evo Moraleso įpėdiniu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 19, 2020, 8:29 AM, atnaujinta Oct 19, 2020, 11:55 AM

Buvęs ekonomikos ministras daugiau kaip 20 punktų lenkia savo pagrindinį varžovą Carlosą Mesą, tikriausiai gavusį apie 31,5 proc. balsų, rodo apklausa.

Praeitais metais E. Moralesas per ginčijamus rinkimus laimėjo ketvirtąją kadenciją, nors tai prieštaravo šalies konstitucijai. To balsavimo rezultatai vėliau buvo panaikinti, įsiplieskus smurtiniams gatvės protestams.

E. Moralesas atsistatydino ir pasitraukė į užsienį. Šįkart jam nebuvo leista balotiruotis, bet E. Moraleso partijos „Judėjimas už socializmą“ (MAS) lyderio postą paveldėjęs L. Arce pirmavo visose apklausose nuo sausio, kai buvo iškelta jo kandidatūra.

E. Moralesas taip pat pažadėjo laimėjus jo buvusiam finansų ministrui L. Arce jau „kitą dieną“ sugrįžti į Boliviją. Tėvynėje E. Moralesui pareikšti kaltinimai „išžaginimu ir prekyba žmonėmis“ dėl įtarimų, kad jis palaikydavo santykius su nepilnametėmis ir netgi galėjo tapti vienos jų vaiko tėvu.

Prieš balsavimą tvyrojo didelė įtampa: MAS perspėjo apie numanomus pasiruošimus klastoti rinkimus ir grasino rengti protestus, jeigu rezultatai partijai bus nepalankūs. Be to, atmosferą temdė didžiulis melagienų srautas.

Nors buvo baimintasi per balsavimą galinčio prasiveržti smurto, visuotiniai rinkimai Bolivijoje vyko ramiai.

Iki 2 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku buvo oficialiai suskaičiuota mažiau nei 8 proc. balsų. Procesas gali baigtis po kelių dienų, nes šįkart buvo atsisakyta greitojo skaičiavimo dėl įtariamų pažeidimų, privertusių praėjusių metų lapkritį atsistatydinti 14 metų šaliai vadovavusį E. Moralesą.

Bolivijoje „atkurta demokratija“

„Esu labai dėkingas už Bolivijos žmonių palaikymą ir pasitikėjimą, – anksti pirmadienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė L. Arce, paskelbus rinkėjų apklausos rezultatus. – Atkūrėme demokratiją ir atgausime stabilumą bei socialinę taiką.“

Nesibalotiravusi laikinoji prezidentė Jeanine Anez preliminariai pasveikino L. Arce ir jo rinkimų partnerį Davidą Choquehuancą su pergale.

„Dar neturime oficialių skaičių, bet, sprendžiant pagal turimus duomenis, ponas Arce ir ponas Choquehuanca laimėjo rinkimus. Sveikinu nugalėtojus ir prašau jų vadovauti atsižvelgiant į Boliviją ir demokratiją“, – paskelbė ji „Twitter“ .

Dėl koronaviruso pandemijos dukart atidėti rinkimai buvo pirmieji per pastaruosius 20 metų, kuomet nedalyvavo E. Moralesas – pirmasis indėnų kilmės šalies lyderis.

Balsavimo punktai buvo atidaryti nuo 8 iki 17 val. vietos laiku, tačiau kai kurioms apylinkėms teko dirbti ilgiau, nes prie jų tebelaukė eilės žmonių.

Prieš rinkimus buvo prognozuojama, kad L. Arce laimės pirmajame ture. Tačiau kilo klausimas, ar 57 metų politikui pavyks įgyti 10 procentinių punktų persvarą ir užsitikrinti mažiausiai 40 proc. balsų, kad nebereikėtų rengti antrojo turo.

Jeigu jam to nepavyktų padaryti, 67 metų centristas eksprezidentas C. Mesa, remiantis viešosios nuomonės apklausomis, tikriausiai triumfuotų antrajame ture, pasitelkęs kitų keturių kandidatų paramą.

Balsavimas taip pat užbaigia metus trukusį konservatyvių pažiūrų laikinosios prezidentės Jeanine Anez darbą. Praeitą mėnesį ji pasitraukė iš rinkimų kampanijos, sulaukusi griežtos kritikos dėl savo reakcijos į koronaviruso pandemiją, Bolivijoje nusinešusios daugiau kaip 8,4 tūkst. žmonių gyvybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.