Rusija siūlo JAV metams pratęsti branduolinių užtaisų skaičiaus ribojimo sutartį

Rusija antradienį pranešė esanti pasiruošusi JAV siūlyti metams pratęsti abiejų šalių branduolinių užtaisų skaičiaus ribojimo sutartį, kuri turėtų pasibaigti kitais metais.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas taip patpasiūlė metams pratęsti „New START“ paktą.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas taip patpasiūlė metams pratęsti „New START“ paktą.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas taip patpasiūlė metams pratęsti „New START“ paktą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas taip patpasiūlė metams pratęsti „New START“ paktą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 20, 2020, 3:23 PM, atnaujinta Oct 20, 2020, 3:50 PM

„Rusija siūlo metais pratęsti „New START“ sutartį ir yra pasiruošusi laikytis politinių įsipareigojimų JAV – šiuo laikotarpiu abi šalys įšaldytų turimų branduolinių užtaisų skaičių“, – teigiama Rusijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Praėjusią savaitę Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas taip pat pasiūlė metams pratęsti „New START“ paktą, kuris baigia galioti 2021 m. vasario mėnesį.

Baltieji rūmai savo ruožtu teigia, kad pažadas nepakankamas, JAV nori, kad įsipareigojimas riboti branduolinius užtaisus būtų įrašytas į sutartį.

Rusijos užsienio reikalų ministerija skelbia, kad toks įsipareigojimas gali būti įgyvendintas tik be jokių papildomų reikalavimų iš JAV pusės. Rusijos užsienio ministerijos atstovai teigia, kad daugiau laiko praverstų siekiant susitarti dėl ateities branduolinio ginklavimosi ribojimo principų.

10 metų trukmės susitarimas, pagal kurį ribojamas ir JAV, ir Rusijos branduolinių užtaisų skaičius, buvo pasirašytas 2010 m. Tuo metu JAV prezidentas buvo Barackas Obama, o Rusijos – Dmitrijus Medvedevas.

2012 m. V. Putinui sugrįžus į prezidento postą, įtampa vėl išaugo.

JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Robertas O'Brienas teigė, kad JAV jau siūlė vienerių metų pratęsimą, kad būtų laimėta pakankamai laiko deryboms. JAV siūlymas buvo susijęs su abiejų šalių įsipareigojimu šiuo laikotarpiu riboti branduolinių užtaisų skaičių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.