Graikijos teismas nurodė neonacių lyderiams pradėti kalėjimo bausmių atlikimą

Graikijos teismas ketvirtadienį nurodė neonacių grupuotės „Auksinė aušra“ įkūrėjui lyderiui Nikos Michaloliakosui ir jo buvusiems bendražygiams nedelsiant pradėti jiems skirtų daugiau kaip 13 metų laisvės atėmimo bausmių atlikimą, nelaukiant ilgo apeliacinio proceso pabaigos.

Teismas sutiko, kad „Auksinė aušra“ buvo nusikalstama organizacija.<br>ZEUS/Scanpix nuotr.
Teismas sutiko, kad „Auksinė aušra“ buvo nusikalstama organizacija.<br>ZEUS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 22, 2020, 3:20 PM

Po šio sprendimo turi būti išduoti orderiai nedelsiant suimti N. Michaloliaką ir keletą buvusių parlamentarų, nurodė teismas.

Anksčiau šį mėnesį N. Michaloliakosas ir keli kiti jo buvę artimi padėjėjai buvo nuteisti už priklausymą nusikalstamai organizacijai, kuri veikė kaip politinė partija.

Tačiau liko neaišku, ar bausmės atlikimas turi būti pradėtas vykdyti nedelsiant.

Pirmininkaujanti teisėja Maria Lepenioti pirmadienį viešai suabejojo valstybės prokuroro reikalavimu paleisti nuteistuosius, kol baigsis apeliacinis procesas, galintis užtrukti ne vienus metus.

Daugiau kaip penkerius metus užtrukusį teismo procesą stabdė nesutarimai teisiniais klausimais. Per vieną iš jų praėjusią savaitę vienas iš pagrindinių kaltinamųjų, nepriklausomas europarlamentaras Ioannis Lagos bandė pasiekti, kad trys teisėjai būtų nušalinti dėl šališkumo.

Teismas sutiko, kad „Auksinė aušra“ buvo nusikalstama organizacija, kuriai vadovavo N. Michaloliakosas. Savo partiją jis organizavo pagal Adolfo Hitlerio Nacionalsocialistų partijos kariškos hierarchijos modelį.

Procesą išprovokavo 34 metų antifašistinių pažiūrų reperio Pavlos Fyssaso nužudymas 2013-ųjų rugsėjį. Atlikėjas buvo persekiojamas „Auksinės aušros“ judėjimo narių ir nudurtas priešais vieną kavinę vakariniame Atėnų priemiestyje.

Ilgo tyrimo metu paaiškėjo, kad grupuotės suformuota juodais drabužiais vilkinčių smogikų grupė baugino, mušė ir net žudė savo aukas.

2013 metais partijos narių namuose atlikus kratų buvo rasta šaunamųjų ir kitokių ginklų, taip pat nacių relikvijų.

Per dešimtmetį trukusią Graikijos skolų krizę „Auksinė aušra“ sugebėjo pasinaudoti visuomenės pykčiu dėl griežto taupymo priemonių ir imigrantų bangos, todėl vienu metu buvo tapusi trečia populiariausia partija šalyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.