Valdžia priešų pradėjo ieškoti studentų tarpe: reikalauja pateikti ataskaitą apie dalyvavimą protestuose

Nikulinskajos tarprajoninės prokuratūros atstovai, kurie prižiūri į šiaurės vakarus nuo Maskvos esančius regionus pareikalavo, kad didžiausio šalies universiteto, Rusijos nacionalinės ekonomikos ir viešojo administravimo akademijos, vadovybė suteiktų teisėsaugos organams informaciją apie protestuose prieš valdžią dalyvaujančius studentus ir dėstytojus.

 Prokuratūra spaudžia universitetus dėl jaunimo dalyvavimo protestuose.<br>TASS/Scanpix nuotr.
 Prokuratūra spaudžia universitetus dėl jaunimo dalyvavimo protestuose.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

specialiai lrytas.lt, Maskva

Oct 24, 2020, 12:43 PM

Prokuratūra reikalauja universitetą pranešti apie protestuose priemones, kurios yra skiriamos keisti visuomenės nuomonę apie Rusijos vyriausybę ir destabilizuoti situaciją naudojant dabartines ekonomines ir socialines problemas.

Taip pat yra būtina valdžiai perduoti informaciją apie straipsnius, apžvalgas, mokslinius tyrimus, kurie diskredituoja šalies vadovybę, jos vidaus ir užsienio politiką bei visus šališkus Rusijos socialinės ir ekonominės raidos vertinimus.

Prokuratūra taip pat prašo pranešti apie priemones, kuriose teikiami siūlymai pagerinti ir optimizuoti valstybės valdžios ir vietos savivaldos darbą – tai apibūdinama kaip „kišimasis į Rusijos Federacijos vidaus reikalus“. Šiame sąraše taip pat yra renginių, kuriais siekiama „kurstyti etninį separatizmą pasienio Rusijos regionuose ir nacionalinėse respublikose, diskredituoti federalinio centro politiką jų atžvilgiu, skatinti jų atsiskyrimą nuo šalies“.

Šį prokurorų reikalavimą paskelbė profesinė sąjunga „Universiteto solidarumas“ – visuomeninė asociacija, sukurta atstovauti ir ginti socialines ir darbo teises bei darbuotojų interesus aukštojo mokslo srityje.

„Prokuratūra bando priversti universitetus atsiskaityti apie savo pačių studentus ir darbuotojus“, – apibendrina asociacija.

Nežinia, ar kiti Maskvos universitetai gavo panašius nurodymus, tačiau profesinės sąjungos pirmininkas Pavelas Kudjukinas teigė, kad minėtojo universiteto rektorius Vladimiras Mau jau yra išleidęs įsakymą, kuriuo paskyrė atsakingus asmenis parengti atsakymą valdžios institucijoms.

Komentuodamas šias prokurorų priešų paieškas, radijo stoties „Echo Moskvy“ vyriausiasis redaktorius Aleksejus Venediktovas atkreipia dėmesį į tai, kad Maskvos prokurorai yra susirūpinę ieškodami „proamerikietiškų įtakos grupių, kurias užsienio tarptautinės nevyriausybinės organizacijos gali panaudoti savo destruktyviems tikslams pasiekti“.

Be to, pasak priežiūros institucijos, šie „destruktyvūs tikslai“ pasiekiami „propaguojant Amerikos ir Europos demokratines ir liberalias vertybes“.

Tai yra, pabrėžia A.Venediktovas, prokurorai yra įsitikinę, kad naikinimas vyksta ne per fašizmą, ne per nacionalizmą, ne per satanizmą ir pan., bet propaguojant demokratines ir liberalias vertybes.

„Tai, žinoma, yra absoliučiai žandaro istorija, – pažymi vienas autoritetingiausių Rusijos žurnalistų. – O žandarai tingi dirbti. Tiesiog atsiųskite ataskaitą. Matyt, valdžia vis dar stipri, teisėsaugos institucijas gąsdina studentų galimybė prisijungti prie protesto Rusijoje.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.