ES pasmerkė Turkijos prezidento pareiškimus dėl E. Macrono, pavadino juos „nepriimtinais“

Europos Sąjungos (ES) diplomatijos vadovas Josepas Borrellis sekmadienį pasmerkė Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano pareiškimus apie Prancūzijos lyderį Emmanuelį Macroną, kuriuos pavadino nepriimtinais.

Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis (nuotr.) ir krizių valdymo eurokomisaras Janezas Lenarčičius antradienį prane<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis (nuotr.) ir krizių valdymo eurokomisaras Janezas Lenarčičius antradienį prane<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 25, 2020, 5:03 PM

Turkijos valstybės vadovas šeštadienį pareiškė, jog E. Macronui vertėtų „pasitikrinti psichiką“. Netrukus po to Prancūzija paskelbė atšaukianti savo ambasadorių Turkijoje konsultacijoms.

„Prezidento Recepo Tayyipo Erdogano pareiškimai apie prezidentą Emmanuelį Macroną yra nepriimtini“, – parašė J. Borrellis socialiniame tinkle „Twitter“.

„Raginu Turkiją nebeįsukinėti šios pavojingos konfrontacijos spiralės.“

R. T. Erdoganas pareiškė, jog E. Macronas turi „problemą“ dėl islamo ir musulmonų, jeigu gina teisę rodyti pranašo Mahometo karikatūras, už kurias praėjusią savaitę buvo nužudytas vienas prancūzų mokytojas.

Prancūzija ir Turkija nesutaria įvairiais klausimais, įskaitant teises Viduržemio jūros rytinėje dalyje, Libiją, Siriją ir Armėnijos bei Azerbaidžano konfliktą dėl Kalnų Karabacho.

Ankaros ir Briuselio santykiai taip pat yra trapūs, visų pirma dėl Turkijos naftos ir dujų žvalgymo veiklos Viduržemio jūros rytuose.

ES lyderiai spalio pradžioje įvykusiame aukščiausiojo lygio susitikime pasiūlė Ankarai glaudesnių ryšių ir geresnės prekybos perspektyvą, jeigu ji įsipareigos „sąžiningai tęsti dialogą ir susilaikyti nuo vienašališkų veiksmų“.

Tačiau taip pat buvo įspėta, kad ES yra pasirengusi taikyti sankcijas – galbūt įtraukdama plataus masto ekonomines priemones, – jei Turkija tęs tai, ką Briuselis laiko neteisėtu Kipro vandenų pažeidimu.

„Europos Vadovų Tarybos išvados siūlo realią galimybę atgaivinti mūsų santykius, tačiau tam, kad būtų įmanoma įgyvendinti šią teigiamą darbotvarkę, reikalingas Turkijos valdžios politinis noras“, – sekmadienį parašė J. Borrellis.

„Priešingu atveju Turkija bus dar labiau izoliuota“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.