A. Lukašenka apkaltino Baltarusijos protestų dalyvius „teroristiniais“ veiksmais

Vakarų nepripažįstamas Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka antradienį apkaltino šalyje besitęsiančių antivyriausybinių protestų dalyvius „teroristiniais“ veiksmais.

A. Lukašenka apkaltino Baltarusijos protestų dalyvius „teroristiniais“ veiksmais.  <br>AFP/Scanpix nuotr.
A. Lukašenka apkaltino Baltarusijos protestų dalyvius „teroristiniais“ veiksmais.  <br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 27, 2020, 2:32 PM, atnaujinta Oct 27, 2020, 4:59 PM

„Pradedame susidurti su terorizmo grėsmėmis“, – pareiškė A. Lukašenka per pasitarimą dėl pasiruošimo Visos Baltarusijos liaudies susirinkimui; jo žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra BELTA.

„Kaip galima vertinti faktą, kad [protestuotojai] jau išėjo į geležinkelį ir pradeda blokuoti automatiką, rakinti bėgius? Tai gali sukelti rimtų avarijų geležinkelyje, katastrofų ir daugelio žmonių mirtį. Tai yra organizuotų nusikalstamų grupuočių veiksmai su terorizmo požymiais“, – sakė A. Lukašenka.

Jis priminė apie anksčiau padarytą savo pareiškimą, kad valdžia „turi dirbti atsargiai, nepaisant to, kad šiuo sunkiu laikotarpiu šie protestuotojai valkiojasi gatvėmis – daugiausia ar praktiškai visuomet Minske“.

„Vis tik konstatavome faktą, kad ši likusi masė radikalizavosi. Aiškiai matome organizatorius ir tuos, kas įgyvendina šias idėjas“, – tęsė prezidentas.

„Ir tuomet sakiau, kad dirbame atsargiai, nes raudonos linijos jie dar nebuvo peržengę. Pastarosios kelios dienos liudija, kad jie peržengė šią raudonąją liniją daugeliu krypčių“, – pridūrė jis.

Kaip pavyzdį A. Lukašenka pateikė incidentą, kai Minske buvo apgadinti keli šviesoforai.

„Jie laužo, griauna tai, ką Minske daugelį dešimtmečių ar metų kūrė visa valstybė. O svarbiausia, žmonės pavargo visa tai tverti“, – teigė A.Lukašenka.

Pasak A. Lukašenkos, „kai peržengiama raudona linija, valdžia turi reaguoti“.

Jis taip pat išsakė nuomonę, kad „protestų Baltarusijoje organizatoriai pagal spalvotųjų revoliucijų instrukciją jau praėjo 7–8 etapus“.

„Liko labai nedaug. Kitas etapas – radikalizacija. Jis artėja. Prieš mus buvo pradėtas ne informacinis, o teroristinis karas keliomis kryptimis. Turime tai sustabdyti“, – pareiškė A. Lukašenka.

„Didžiulis spaudimas“

Baltarusijoje jau trečią mėnesį vyksta masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.

Anksčiau buvusi kandidatė į prezidentus Sviatlana Cichanouskaja paskelbė „ultimatumą“, ragindama nuo spalio 26 dienos pradėti „visuotinį streiką“, jeigu A. Lukašenka nepatenkins protestuotojų reikalavimų.

Pirmadienį virtinės gamyklų darbininkai pradėjo streiką, A. Lukašenkai ignoravus S. Cichanouskajos terminą atsistatydinti ir nutraukti smurtą prieš protestuotojus.

Pasak S. Cichanouskajos, prie streiko pirmadienį prisidėjo svarbių gamyklų, tarp jų chemijos gamyklos „Grodno Azot“, Minsko automobilių gamyklos (MAZ) ir Minsko traktorių gamyklos (MTZ), darbininkai.

Keli tūkstančiai studentų ir pensininkų išėjo į Minsko gatves pademonstruoti paramos darbininkams. Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, pirmadienį per demonstracijas visoje šalyje buvo sulaikyta kone 600 žmonių.

S. Cichanouskaja, kuri tvirtina laimėjusi rugpjūčio 9-osios rinkimus, antradienį sakė, kad „streikas tęsiasi“, ir pridūrė, kad „Grodno Azot“, MAZ ir kitų gamyklų darbuotojai patiria „didžiulį spaudimą“.

Savo kanale susirašinėjimo platformoje „Telegram“ ji pakartojo raginimą paremti tuos, kas dalyvauja streike. „Remkite visus, kas paskelbė streiką dėl mūsų ateities“, – sakė ji.

Baltarusijos protestų judėjimo rengiamose sekmadieninėse demonstracijose dalyvauja dešimtys tūkstančių žmonių.

Po rinkimų valdžiai slopinant demonstracijas, žuvo keli žmonės, dar tūkstančiai buvo areštuoti, taip pat pasirodė šiurpių sulaikytųjų pasakojimų apie smurtą kalėjimuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.