Filadelfijoje policijai nušovus juodaodį, mieste kilo protestai

Filadelfijoje policijai nušovus 27 metų juodaodį, kuris turėjo peilį, mieste praėjusią naktį kilo protestai – likus vos savaitei iki JAV prezidento rinkimų.

 Filadelfijoje policijai nušovus juodaodį, mieste kilo protestai.  <br> AP/Scanpix nuotr.
 Filadelfijoje policijai nušovus juodaodį, mieste kilo protestai.  <br> AP/Scanpix nuotr.
 Filadelfijoje policijai nušovus juodaodį, mieste kilo protestai.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Filadelfijoje policijai nušovus juodaodį, mieste kilo protestai.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Filadelfijoje policijai nušovus juodaodį, mieste kilo protestai.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Filadelfijoje policijai nušovus juodaodį, mieste kilo protestai.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 27, 2020, 4:19 PM, atnaujinta Oct 27, 2020, 7:36 PM

Vietos žiniasklaida pranešė, kad du pareigūnai vyrą nušovė pirmadienį po pietų, jam atsisakius mesti peilį, kai jo motina bandė jį sulaikyti. Tai dar vienas pyktį Jungtinėse Valstijose pakurstęs incidentas, kai nuo policijos veiksmų žuvo juodaodis.

Žuvusio vyro šeima kėlė klausimus dėl to, kodėl buvo reikalinga gyvybei pavojinga jėga.

Po incidento susirinko šimtai protestuotojų, kuriuos skydais ir guminėmis lazdomis atrėmė riaušių policija.

Naktį mieste sporadiškai vykstant riaušėms ir plėšikavimui, buvo sužeista apie 30 policininkų, o vienam iš jų atsitrenkęs sunkvežimis sulaužė koją.

Filadelfijos policijos atstovas sakė, kad dauguma sužeistų policininkų nukentėjo nuo svaidytų daiktų, tokių kaip plytos ir akmenys.

„Visi yra stabilios būklės, [gydomi] įvairiose ligoninėse“, – pridūrė Miguelis Torresas.

Gegužę, kai Minesotoje mirė afroamerikietis George'as Floydas, kuriam policininkas keliu spaudė kaklą, JAV kilo protestų ir riaušių banga.

Daug protestuotojų kaltina policiją rasizmu ir brutalumu, bet respublikonų prezidentas Donaldas Trumpas neramumais pasinaudojo tam, kad akcentuotų savo, kaip „įstatymo ir tvarkos“ kandidato, pozicijas rinkimų kovoje su demokratų kandidatu Joe Bidenu.

„Budėsime ir būsime pasirengę prireikus skirti federalinius išteklius“, – antradienį televizijai „Fox News“ sakė Baltųjų rūmų komunikacijos direktorė Alyssa Farah.

„Prezidentas Trumpas netoleruos jokio smurto, nukreipto prieš Amerikos teisėsaugą. Leisime tyrimui vykti, bet netoleruosime savivalės mūsų gatvėse“, – sakė ji.

Kaip pranešė JAV žiniasklaida, telefonu per incidentą nufilmuota medžiaga rodo, kad psichikos sveikatos problemų turėjęs Walteris Wallace'as nustūmė savo motiną ir ėmė eiti policininkų link.

„Padėk peilį“, – šaukė vienas iš pareigūnų. Pareigūnams pradėjus šaudyti, telefono, kuriuo buvo filmuota, kamera nukrypsta kitur.

W. Wallace'o tėvas, taip pat vardu Walteris Wallace'as, sakė, kad į jo sūnų tikriausiai buvo šauta 10 kartų, rašė laikraštis „The Philadelphia Inquirer“.

„Kodėl jie nepanaudojo „Taser“?“ – klausė tėvas, paminėdamas elektros šoko ginklą. „Jis turėjo psichikos problemų. Kodėl reikia jį nušauti?“ – sakė jis ir pridūrė, kad sūnus vartojo vaistus.

Filadelfijos policijos komisarė Danielle Outlaw pradėjo tyrimą ir sakė, kad minėtas vaizdo įrašas „kelia daug klausimų“.

„Šį vakarą būdama įvykio vietoje girdėjau ir jutau bendruomenės pyktį, – sakoma jos pareiškime. – Visi susiję žmonės paveikti visam laikui. Remsiuosi tuo, ką surinks tyrimas, kad būtų atsakyta į daugelį neatsakytų klausimų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.