Libanas ir Izraelis pradėjo antrą derybų dėl jūrų sienos ratą

Vis dar techniškai tebekariaujantys ir diplomatinių ryšių nepalaikantys Libanas ir Izraelis trečiadienį pradėjo antrą derybų dėl jūrų sienos ratą.

Libanas ir Izraelis trečiadienį pradėjo antrą derybų dėl jūrų sienos ratą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Libanas ir Izraelis trečiadienį pradėjo antrą derybų dėl jūrų sienos ratą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Libanas ir Izraelis trečiadienį pradėjo antrą derybų dėl jūrų sienos ratą.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Libanas ir Izraelis trečiadienį pradėjo antrą derybų dėl jūrų sienos ratą.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 28, 2020, 12:33 PM

Šios derybos, vykstančios tarpininkaujant Jungtinėms Tautoms (JT) ir JAV, turi atverti kelią naftos ir gamtinių dujų telkinių žvalgymui jūroje.

Naujas derybų ratas turėtų trukti dvi dienas. Derybos vyksta JT taikos palaikymo misijos Libane (UNIFIL) būstinėje pasienio mieste Nakuroje. Būstinės kompleksas apjuostas kariškių saugomomis užtvaromis, o virš teritorijos ratus suka JT sraigtasparniai.

Po ne vienus metus trukusių JAV diplomatinių pastangų Libanas ir Izraelis šį mėnesį paskelbė sutarę pradėti JT tarpininkaujamas derybas. Vašingtonas tai pavadino istoriniu susitarimu.

Apie tai buvo pranešta praėjus kelioms savaitėms po to, kai Bahreinas ir Jungtiniai Arabų Emyratai užmezgė diplomatinius santykius su Izraeliu. Iki tol santykius su žydų valstybe buvo užmezgusios tik dvi kitos arabų valstybės – Egiptas 1979-aisiais ir Jordanija 1994-aisiais.

Libanas, pastarąjį kartą dalyvavęs karinėje konfrontacijoje su Izraeliu 2006 metais, tvirtina, kad šios derybos yra išimtinai techninio pobūdžio ir neapima jokio politinių santykių su Izraeliu normalizavimo.

„Šios dienos sesija yra pirmoji techninė sesija, – sakė libaniečių energetikos sektoriaus ekspertė Laury Haytayan. – Turi prasidėti nuodugnios diskusijos dėl demarkacijos.“

Libanas, išgyvenantis rimčiausią ekonominę krizę nuo 1975–1990 metų pilietinio karo, nekantrauja išspręsti ginčą dėl jūrų sienos, kad galėtų vykdyti naftos ir gamtinių dujų telkinių žvalgymą prie savo pakrantės.

Angliavandenilių telkinių žvalgymas jau išprovokavo įtampos padidėjimą Viduržemio jūros rytuose, Turkijai surengus telkinių žvalgymo operacijų vandenyse, į kuriuos teises reiškia Graikija ir Kipras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.