Kinijoje po 10 metų pertraukos prasidėjo visuotinis gyventojų surašymas

Kinijoje po 10 metų pertraukos prasidėjus visuotiniam didžiausios pasaulio populiacijos surašymui, sekmadienį į gyventojų namų duris pasibeldė milijonai surašinėtojų.

Surašymo metu bus pirmą kartą naudojamos ir specialios programėlės mobiliesiems telefonams.<br>AFP/scanpix nuotr.
Surašymo metu bus pirmą kartą naudojamos ir specialios programėlės mobiliesiems telefonams.<br>AFP/scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-11-01 15:11

Surašymo metu bus pirmą kartą naudojamos ir specialios programėlės mobiliesiems telefonams.

Maždaug 7 mln. bendruomenių darbuotojų ir savanorių du mėnesius rinks duomenis ir lankysis gyventojų namuose – nuo gyvenamųjų dangoraižių Šanchajaus centre iki atokių kaimų Tibeto kalnuose.

Kinijoje surašymai atliekami kas 10 metų, o jų metu siekdama nustatyti gyventojų skaičiaus augimą ir jų judėjimo bei kitas tendencijas. Surinkti duomenys naudojami paskirstant išteklius švietimui, sveikatos apsaugai, transportui, darbui, pagyvenusių žmonių globai ir kitoms paslaugoms.

Per 2010 metų surašymą buvo suskaičiuota, kad Kinijoje tuo metu gyveno 1 339 724 852 gyventojai – 5,83 proc., arba 73 899 804 gyventojais daugiau nei ankstesnio surašymo metu. Šis skaičius viršija visos Prancūzijos gyventojų skaičių.

Surašymo duomenis tikimasi apdoroti per dvejus metus, o jo metu daug dėmesio bus skirta nustatyti, ar Kinijos sprendimas sušvelninti „vieno vaiko“ politiką paskatino laukiamus pokyčius.

Minėta politika buvo pradėta įgyvendinti praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio pabaigoje, siekiant sulėtinti spartų gyventojų skaičiaus augimą, tačiau prieš ketverius metus, valdžiai nerimaujant dėl greitai senstančios Kinijos visuomenės ir mažėjančios darbo jėgos, ji buvo sušvelninta ir šeimoms buvo leista turėti po du vaikus.

Visgi spartus gimstamumo augimas dar neužfiksuotas.

Gimstamumas Kinijoje pernai buvo mažiausiais nuo komunistų atėjimo į valdžią 1949 metais. Brangstant pragyvenimui, daugelis kinų renkasi turėti mažesnes šeimas.

Vyriausybė skaičiuoja, kad 2020 metų surašymas gali parodyti, jog gyventojų skaičius pasiekė 1,42 mlrd. – tai reikštų 5,99 proc. prieaugį.

Nepaisant apsilankymų namuose, tikimasi, kad dauguma piliečių įves savo informaciją naudodamiesi išmaniųjų telefonų programėle, nors ši galimybė kelia nerimą dėl duomenų privatumo apsaugos.

Didžiulė Kinijos ekonominės veiklos dalis ir mokėjimai vyksta naudojant skaitmenines programas, tokias kaip platformas „WeChat“ ir jos varžovė „Alipay“, kurią valdo „Alibaba“ priklausanti „Ant Group“.

Daugelis vartotojų susitaiko su tuo, jog yra perduodami jų duomenys apie pirkimo įpročius, keliones ir kita asmeninė informacija, kad jie galėtų naudotis skaitmeniniais patogumais.

Visgi dalis gyventojų vis labiau nerimauja dėl savo privatumo ir duomenų saugumo.

Surašymo procesą prižiūrintis Nacionalinis statistikos biuras gegužę pažadėjo, kad visi proceso metu surinkti asmens duomenys bus saugomi griežtai konfidencialiai ir naudojami tik surašymo tikslais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.