JT žmogaus teisių komisarė: Kalnų Karabache galimai įvykdyta karo nusikaltimų

Jungtinių Tautų (JT) žmogaus teisų komisarė Michelle Bachelet pirmadienį pasmerkė besitęsiančias „beatodairiškas“ atakas prieš civilinius objektus atsinaujinus ginkluotam konfliktui ginčijamame Kalnų Karabacho regione ir perspėjo Armėniją ir Azerbaidžaną, kad tokie išpuoliai gali būti laikomi „nusikaltimais žmoniškumui“.

JT žmogaus teisų komisarė Michelle Bachelet.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
JT žmogaus teisų komisarė Michelle Bachelet.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 3, 2020, 11:40 AM

Ji taip pat išreiškė susirūpinimą dėl „įtikinamų“ ir „didelį nerimą keliančių“ vaizdo įrašų, kuriuose matyti, kaip Azerbaidžano kariai įvykdo egzekuciją dviem į nelaisvę paimtiems armėnams.

Rugsėjo 27 dieną atsinaujinus kovoms dėl Karabacho – etninių armėnų kontroliuojamo Azerbaidžano regiono, atsikračiusio Baku kontrolės per karą 10-ame dešimtmetyje – žuvo jau šimtai žmonių.

M. Bachelet atkreipė dėmesį, kad ji ir kiti pareigūnai ragino abi šalis „imtis visų įmanomų priemonių, kad būtų išvengta civilių gyventojų žūčių ir žalos civilinei infrastruktūrai – arba tai bent būtų kuo labiau apribota“.

„Vietoje to naikinami namai, gatvės verčiamos griuvėsiais, o žmonės yra priversti bėgti ar slėptis rūsiuose“, – apgailestavo ji savo pareiškime.

„Tarptautinė humanitarinė teisė negalėtų būti aiškesnė, – pabrėžė komisarė. – Atakos, vykdomos pažeidžiant [taikinių] pasirinkimo principą ir proporcingumo principą, gali prilygti karo nusikaltimams.“

„Konflikto šalys privalo veiksmingai, greitai, kruopščiai ir nešališkai ištirti tokius pažeidimus bei patraukti baudžiamojon atsakomybėn galimai juos padariusius asmenis“, – pažymėjo ji.

Per penktadienį Ženevoje vykusias derybas Armėnijos ir Azerbaidžano atstovai įsipareigojo susilaikyti nuo išpuolių prieš taikius gyventojus, tačiau savaitgalį pasirodė pranešimų apie kelias atakas gyvenamuosiuose rajonuose, nurodė M. Bachelet biuras.

JT žmogaus teisių komisarė ypač apgailestavo dėl „didžiulį nerimą keliančių pranešimų, kad abi šalys naudoja kasetinius šaudmenis“.

Ji taip pat išreiškė rimtą susirūpinimą dėl pasirodžiusių vaizdo įrašų, kuriuose matyti galimi karo nusikaltimai.

„Nors socialiniuose tinkluose plinta daug netikrų vaizdų, nuodugnūs žiniasklaidos organizacijų tyrimai dėl vaizdo įrašų, kurie veikiausiai rodo, kad Azerbaidžano kariai įvykdė egzekuciją dviem į nelaisvę paimtiems armėnams, dėvintiems kariškas uniformas, atskleidė įtikinamos ir didelį nerimą keliančios informacijos“, – rašoma pareiškime.

„Pagal tarptautinę humanitarinę teisę tyčinis saugomų asmenų žudymas yra rimtas Ženevos konvencijų pažeidimas ir todėl prilygsta karo nusikaltimui“, – pridūrė M. Bachelet biuras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.