Slovėnijos premjeras pasveikino D. Trumpą su pergale Kiti Europos lyderiai nėra tokie užtikrinti.

Slovėnijos ministras pirmininkas Janezas Jansa pasveikino JAV prezidentą Donaldą Trumpą su galima pergale prezidento rinkimuose.

Slovėnijos ministras pirmininkas Janezas Jansa.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Slovėnijos ministras pirmininkas Janezas Jansa.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Vokietijos gynybos ministrė Annegret Kramp-Karrenbauer.<br>imago images/Scanpix nuotr.
Vokietijos gynybos ministrė Annegret Kramp-Karrenbauer.<br>imago images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 4, 2020, 1:05 PM, atnaujinta Nov 4, 2020, 1:39 PM

„Gana aišku, kad amerikiečiai dar ketveriems metams išrinko Donaldą Trumpą ir (viceprezidentą) Mike‘ą Pence‘ą“, – trečiadienį tviteryje rašė dešinysis politikas. Jis pridūrė, kad delsimas ir „faktų neigimas“ iš pagrindinės žiniasklaidos pusės tik sustiprins JAV prezidento triumfą.

Prieš tai D. Trumpas pirma laiko pasiskelbė rinkimų nugalėtoju, nors balsų skaičiavimas dar nebaigtas.

ES šalis Slovėnija turi 2 mln. gyventojų, Nuo kovo valdžioje esantis J. Jansa yra artimas ES atžvilgiu kritiškai nusiteikusio Vengrijos premjero Viktoro Orbano sąjungininkas. Abu politikai praeityje nuolat teigiamai atsiliepė apie D. Trumpą ir jo prezidentavimą.

Iš Slovėnijos yra kilusi D. Trumpo žmona Melania.

Vokietijos ministrė perspėja dėl „labai sprogios situacijos“ JAV

Vokietijos gynybos ministrė Annegret Kramp-Karrenbauer trečiadienį perspėjo, kad Jungtinės Valstijose susidarė „labai sprogi situacija“ ir kad ten gali kilti sisteminė krizė, prezidentui Donaldui Trumpui pirma laiko paskelbus rinkimų pergalę.

Po D. Trumpo pareiškimo, kad jis ketina Aukščiausiajame Teisme siekti sustabdyti balsų skaičiavimo procedūras, A. Kramp- Karrenbauer Vokietijos visuomeniniam transliuotojui ZDF sakė, kad „šie rinkimai dar nenulemti,... balsai dar skaičiuojami“.

Pasak jos, D. Trumpas galėtų sukelti „konstitucinę krizę JAV“ ir toks scenarijus „turi mus labai neraminti“.

Ministrė, kuri taip pat yra kanclerės Angelos Merkel Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) lyderė, teigė, jog tikriausiai jau „prasidėjo kova dėl rezultatų teisėtumo, kad ir kaip ji baigsis“.

A. Kramp-Karrenbauer pripažino, kad Vokietijos ir JAV santykiai per pastaruosius ketverius metus patyrė „sunkų išbandymą“, D. Trumpui nuožmiai kritikuojant Berlyną dėl prekybos ir išlaidų gynybai.

Tačiau A. Kramp-Karrenbauer sakė: „Ši draugystė pranoksta klausimą dėl to, kokia administracija šiuo metu yra Baltuosiuose rūmuose.“ Ministrė nurodė atmetanti Vokietijoje pasigirstančius raginimus „nutraukti savo ryšius su Jungtinėmis Valstijomis“.

Vis dėlto ministrė pabrėžė, kad nepaisant galutinio JAV rinkimų rezultato, Europai reikės tapti savarankiškesnei.

„Turėsime daryti daug daugiau dėl savo pačių interesų – ir kaip Vokietija, ir, ypač, drauge su kitais europiečiais“, – sakė ji.

Panašiai kalbėjo finansų ministras Olafas Scholzas. Pasak jo, atsižvelgiant į įvykius Jungtinėse Valstijose Europai reikia stiprinti savo pačios „suverenumą“, kad „galėtų egzistuoti taisyklėmis paremta pasaulinė tvarka“.

„Štai kodėl mums reikia pasinaudoti šia proga ir padaryti, kad Europa būtų stipri“, – Berlyne sakė jis.

J. Borrellis: ES pasirengusi plėtoti partnerystę su JAV

Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis, laukdamas JAV prezidento rinkimų rezultatų, patvirtino Bendrijos įsipareigojimą dėl transatlantinės partnerystės.

„Amerikiečiai tarė žodį. Mums laukiant rinkimų rezultatų, ES tebėra pasirengusi toliau kurti tvirtą transatlantinę partnerystę, grindžiamą mūsų bendromis vertybėmis ir istorija“, – trečiadienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė J. Borrellis.

Paryžius: JAV prezidento rinkimų rezultatai nepaveiks prekybos su Europa

JAV prezidento rinkimų rezultatai neturės didelės įtakos JAV ir Europos prekybiniams santykiams, pareiškė Prancūzijos finansų ministras Bruno Le Maire'as. Pasak jo, Vašingtonas neatsisakys konfrontacinės pozicijos nepriklausomai nuo to, kas laimės rinkimus – Joe Bidenas ar Donaldas Trumpas.

„Nebūkime naivūs. Jungtinės Valstijos nebuvo draugiškos Europos šalių partnerės jau keletą metų. Nesvarbu, amerikiečiai išrinks Joe Bideną ar Donaldą Trumpą, tai nepakeis šio strateginio fakto. Amerikos žemynas atsiskyrė nuo Europos žemyno“, – „Radio Classique“ sakė B. Le Maire'as.

JAV vyriausybė per pastaruosius 4 metus įvedė muitus milijardų dolerių vertės prekių importui iš Europos, o D. Trumpas ne kartą tvirtino, kad ES neteisingai kelia kliūtis amerikiečių bendrovėms Europoje. D. Trumpo vyriausybė taip pat įvedinėjo muitus Kinijai.

„Iš esmės, manau, kad vienintelis pokytis bus dėl amerikiečių mąstymo Kinijos atžvilgiu, jų santykių su Kinija ir visa Azija atžvilgiu. Europa Jungtinėms Valstijoms dabar yra tik kintamasis“, – teigė B. Le Maire'as.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.