Irano aukščiausiasis lyderis pašiepė JAV demokratiją

Irano aukščiausiasis lyderis pasišaipė iš neramios padėties Jungtinėse Valstijose po įtemptų prezidento rinkimų, pareiškęs, kad antradienį įvykęs balsavimas atskleidė Amerikos demokratijos tikrovę.

 Irano aukščiausiasis lyderis pasišaipė iš neramios padėties Jungtinėse Valstijose po įtemptų prezidento rinkimų, pareiškęs, kad antradienį įvykęs balsavimas atskleidė Amerikos demokratijos tikrovę.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Irano aukščiausiasis lyderis pasišaipė iš neramios padėties Jungtinėse Valstijose po įtemptų prezidento rinkimų, pareiškęs, kad antradienį įvykęs balsavimas atskleidė Amerikos demokratijos tikrovę.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 5, 2020, 2:17 PM

Praėjus gerokai daugiau nei parai, kai JAV Aliaskos valstijoje užsidarė paskutinės balsavimo apylinės, mūšio dėl Baltųjų rūmų baigtis tebėra neaiški.

JAV prezidento Donaldo Trumpo kategoriški pareiškimai apie sukčiavimą privertė sunerimti netgi jo Respublikonų partijos lyderius. Tuo tarpu jo varžovo demokrato Joe Bideno rinkimų štabas apkaltino prezidentą, kad jis bando paminti dešimčių tūkstančių rinkėjų, atidavusių savo balsą paštu, rinkimų teises.

„Koks spektaklis!“ – parašė ajatola Ali Khamenei trečiadienį vėlai vakare socialiniame tinkle „Twitter“.

„Kažkas sako, kad tai labiausiai nesąžiningi rinkimai per JAV istoriją. Kas taip kalba? Pareigas einantis prezidentas“, – rašė ajatola.

„Jo varžovas sako, kad Trumpas ketina suklastoti rinkimus! Tokie yra #JAVRinkimai ir JAV demokratija“, – pridūrė jis.

Netgi Vašingtono Vakarų sąjungininkės reiškia susirūpinimą dėl JAV politinio susipriešinimo, gilėjančio nuo tada, kai D. Trumpas prieš ketverius metus netikėtai iškovojo pergalę prezidento rinkimuose.

Vokietija įspėjo, kad po antradienio rinkimų Jungtinėse Valstijose susiklostė „labai įtempta padėtis“.

Nors JAV kaltino Teheraną bandžius prieš Amerikos rinkimus per socialinius tinklus daryti įtaką rinkėjams, Irano vadovybė viešai tvirtino, kad nepalaiko nė vieno kandidato, nepaisant ryškių jų politikos šiitiškos respublikos atžvilgiu skirtumų.

D. Trumpas inicijavo „maksimalaus spaudimo“ Iranui kampaniją ir pasitraukė iš daugiašalio susitarimo dėl šiitiškos respublikos branduolinės programos bei vienašališkai grąžino jai griežtas sankcijas.

J. Bidenas leido suprasti, kad būtų pasirengęs vėl prisijungti prie 2015-ųjų branduolinio susitarimo, sudaryto jam einant viceprezidento pareigas D. Trumpo pirmtako Baracko Obamos administracijoje.

Visgi antradienį A. Khamenei pareiškė, kad JAV rinkimų baigtis Irano politikos niekaip nepaveiks.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.