Oregone policija susirėmė su ultrakairiaisiais protestuotojais

Oregono policininkai ir Nacionalinės gvardijos kariai su maskuojamųjų spalvų mašinomis persekiojo ultrakairiojo sparno protestuotojus Portlande, trečiadienį vakare paskelbus apie riaušes šiame mieste, per kurias buvo sulaikyta mažiausiai 10 žmonių.

Šiame šiaurės vakariniame mieste, kurį nuo vasaros krečia protestai, valstijos gubernatorė Kate Brown paskelbė aukšto lygio parengtį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Šiame šiaurės vakariniame mieste, kurį nuo vasaros krečia protestai, valstijos gubernatorė Kate Brown paskelbė aukšto lygio parengtį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-11-05 11:20

Šiame šiaurės vakariniame mieste, kurį nuo vasaros krečia protestai, valstijos gubernatorė Kate Brown  paskelbė aukšto lygio parengtį. Ji pratęsė ekstremalios padėties galiojimą, bijant galimų smurto proveržių dėl ginčijamų rinkimų.

Gausios teisėsaugininkų pajėgos buvo pasiųstos į gatves, kai grupelė demonstrantų, atsiskyrusių nuo didžiulės prieš Donaldą Trumpą protestavusios minios, ėmė daužyti parduotuvių vitrinas. Buvo areštuotas vienas asmuo, sviedęs Molotovo kokteilį.

Multnomos apygardos šerifo biuras paskelbė, kad miesto centre prasidėjo riaušės, per kurias demonstrantai svaidė į policininkus butelius.

Portlando centre buvęs naujienų agentūros AFP žurnalistas pranešė matęs, kaip gatvėje kilus susistumdymui buvo sulaikyti du žmonės. Per tą susistumdymą protestuotojui Michaelui Reamui buvo sukruvintas veidas.

„Viskas kaip visada – policija elgiasi siaubingai, tai nusistovėjusi jų elgesio praktika“, – sakė 38 metų doktorantas M. Reamas, kai policininkai uždėjo jam antrankius.

Paklaustas, ar išėjo protestuoti dėl ginčijamų rinkimų, M. Reamas atsakė: „Daugiau ar mažiau. Turiu galvoje, kad jau kurį laiką nebuvai išėjęs (protestuoti).“

Portlandą ne vieną mėnesį krečia susirėmimai tarp policininkų ir demonstrantų, reiškiančių pyktį dėl teisėsaugininkų brutalumo ir virtinės incidentų, kai juodaodžiai tapo policijos smurto aukomis.

Trečiadienio susirėmimuose dalyvavę protestuotojai kiek anksčiau dalyvavo miesto centre esančiame parke surengtame taikiame mitinge, į kurį susirinko apie 300 žmonių. Per mitingą, kurį organizavo antikapitalistų koalicija, skambėjo muzika ir aidėjo šūksniai: „Balsavimas baigėsi. Kova tęsiasi.“

Renginio organizatorius Evanas Burchfieldas naujienų agentūrai AFP sakė, kad miestas daugelį metų naudojasi policija „kaip politinių represijų įrankiu“. Anot jo, „niekas iš esmės nepasikeis“, jei Joe Bidenas bus išrinktas prezidentu.

Kita protestuotojų grupė, trečiadienį susirinkusi prie Vilameto upės, tekančios per Portlandą, žadėjo „ginti“ antradienį įvykusių prezidento rinkimų rezultatus. Kai kurie protesto dalyviai laikė iškėlę plakatus su užrašu: „Suskaičiuokite kiekvieną balsą.“

„Norime, kad D. Trumpas paliktų postą. Tai pagrindinis tikslas“, – sakė vienas iš kalbėtojų, kurio žodžius palydėjo pritarimo šūksniai.

Keli demonstrantai turėjo šautuvų, kurių nė nebandė slėpti, o viename iš plakatų buvo nupieštas automatas ir parašyta: „Nenorime Bideno. Norime keršto.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.