Tvyrant neaiškumui dėl JAV prezidento rinkimų šalies miestuose kilo protestų

Tūkstančiai Joe Bideno šalininkų trečiadienį vakare dalyvavo eitynėse Niujorke, reikalaudami suskaičiuoti kiekvieną balsą įtemptoje prezidento rinkimų kovoje, o Portlande tarp kairiojo sparno protestuotojų ir policijos prasiveržė smurtas.

Įtampa dėl neaiškių JAV prezidento rinkimų rezultatų auga, pranešama apie pirmus susirėmimus.<br>AP/Scanpix nuotr.
Įtampa dėl neaiškių JAV prezidento rinkimų rezultatų auga, pranešama apie pirmus susirėmimus.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 5, 2020, 8:50 AM

Tuo metu Donaldo Trumpo rėmėjai surengė protestą Detroite, reikalaudami sustabdyti balsų skaičiavimą svarbioje Mičigano valstijoje. Panaši demonstracija vyko ir Arizonos mieste Finikse.

Eitynėse Niujorke dalyvavo įvairaus amžiaus žmonės. Taikiai nusiteikę demonstrantai iš 5-osios aveniu nužygiavo link Vašingtono aikštės parko, esančio Manhatano Grenič Vilidžo širdyje.

Vis dėlto vėliau saujelė protestuotojų įsitraukė į susirėmimus su policija.

Daugiau kaip 20 asmenų buvo sulaikyti policijos po to, kai keli demonstrantai užkūrė laužų ir susirėmė su teisėsaugininkais.

„Labai vertiname žodžio laisvės svarbą. Mūsų pagrindinis prioritetas visada bus saugumas. Areštavome per 20 žmonių, kurie taikaus protesto metu užkūrė laužų, mėtė šiukšles ir kaušinius Manhatane“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė Niujorko policijos departamentas.

Policija savo paskyroje taip pat paskelbė nuotraukų, kuriose matyti per protestus konfiskuoti peiliai ir elektroimpulsiniai prietaisai.

„Neleistina naudoti ginklus per taikius protestus. Šiuo metu stengiamės deeskaluoti padėtį. Bet kas, pagautas su ginklu, bus areštuotas“, – įspėjo policija.

Demokratų bastione Niujorke susirinkę demonstrantai vylėsi, kad jų kandidatas J. Bidenas laimėsi, bet neskubėjo kalbėti apie pergalę.

„Turime suskaičiuoti kiekvieną balsą šiuose rinkimuose“, – sakė demonstraciją organizavusio judėjimo „Protect The Results“ atstovė Sarah Boyagian.

„Donaldas Trumpas pasiskelbė laimėtoju dar nesuskaičiavus visų balsų, ir mes siunčiame žinią, kad tai nepriimtina“, – naujienų agentūrai AFP sakė 29 metų moteris.

47 metų Johnas Fraseris sakė nerimaująs, kad D. Trumpas „anuliuos balsavimą“.

„Nesu tikras, kad laimėjo J. Bidenas. Turime palaukti, ko, bus suskaičiuoti visi balsai“, – sakė programinės įrangos kūrėjas ir pridūrė: „Man neramu, kad demokratija pakibo ant plauko.“

Kur kas didesnė įtampa tvyrojo per protestą Detroite, surengtą prie balsalapių skaičiavimo centro, pranešė AFP fotografas.

JAV žiniasklaidai paskelbus apie J. Bideno pergalę Mičigane, į protestą susirinkę D. Trumpo šalininkai piktai skandavo: „Sustabdykite balsų skaičiavimą!“

Tuo tarpu D. Trumpo rinkimų štabas paskelbė, kad imsis teisinių žingsnių balsų skaičiavimui sustabdyti, tvirtindamas, kad jo atstovams nebuvo leista stebėti balsų skaičiavimo proceso.

Su 16-os Mičigano rinkikų balsais J. Bidenas šiuo metu jau yra užsitikrinęs 264 balsus.

Kad būtų paskelbtas nugalėtoju, kandidatui reikia užsitikrinti absoliučią daugumą Rinkikų kolegijos narių balsų – 270 iš 538.

Socialiniuose tinkluose paskelbtoje filmuotoje medžiagoje matyti, kaip policininkai užkerta kelią kumščius iškėlusiems protestuotojams patekti į balsalapių skaičiavimo centrą.

Tuo metu Oregono valstijos mieste Portlande trečiadienį vakare tvyrojo įtempta atmosfera tarp šimtų policijos pareigūnų ir kairiojo sparno protestuotojų. D. Trumpo priešininkų grupėms kitą dieną po rinkimų išdaužius parduotuvių vitrinų Oregono gubernatorius į pagalbą policijai iškvietė Nacionalinę gvardiją.

Multnomos apygardos šerifo biuras paskelbė, kad prasidėjo riaušės ir kad buvo sulaikyti mažiausiai devyni žmonės. Pranešime minimas „išplitęs smurtas“ Portlando centre ir perspėjama, kad policija gali panaudoti šaudmenis bei ašarines dujas.

Vienas ten esantis AFP reporteris sakė, kad ginkluoti policininkai darniai judėjo demonstrantų link, bet susirėmimų nebuvo.

.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.