Estijos vidaus reikalų ministras atsistatydino dėl komentarų apie J. Bideną

Estijos kraštutinių dešiniųjų pažiūrų vidaus reikalų ministras Martas Helme atsistatydino kolegoms Vyriausybėje pasipiktinus jo komentarais apie JAV rinkimus ir išrinktąjį prezidentą Joe Bideną, kurį M. Helme pavadino „korumpuotu tipeliu“.

J. Bidenas ir H. Bidenas.<br>AP/Scanpix nuotr.
J. Bidenas ir H. Bidenas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 9, 2020, 12:32 PM, atnaujinta Nov 9, 2020, 12:47 PM

M. Helme sakė žiniasklaidai atsistatydinantis, kad išsaugotų valdančiąją koaliciją, tačiau pridūrė: „Negalite manęs nutildyti, niekas negali manęs nutildyti.“

„Nepadariau nieko, kas keltų grėsmę Estijos saugumui“, sakė jis, sulaukęs gynybos ministro perspėjimų dėl to, kad Estija yra priklausoma nuo JAV saugumo garantijų.

M. Helme ir jo sūnus, finansų ministras, Martinas Helme, einantys atitinkamai pirmininko pavaduotojo ir pirmininko pareigas Konservatorių liaudies partijoje (EKRE), komentarus išsakė sekmadienį vykusioje radijo laidoje.

„Manau, nėra jokių abejonių, kad šie rinkimai buvo suklastoti. Jei tai pavyks, jei (Donaldas) Trumpas bus „nuimtas“, JAV Konstitucija nustos galioti“, – sakė Martinas Helme.

Savo ruožtu atsistatydinantis Martas Helme pavadino J. Bideną „korumpuotu tipeliu“.

Estijos prezidentė Kersti Kaljulaid perspėjo, kad tokie komentarai gali „pažeisti ir sunaikinti“ santykius su sąjungininkais, nuo kurių priklauso Estijos saugumas.

Tiek K. Kaljulaid, tiek ir Estijos premjeras Juris Ratas pasveikino J. Bideną su pergale rinkimuose.

„Tai net ne klausimas, aš tikiu, kad šie rinkimai buvo klastojami, – tvirtino finansų ministras M. Helme. – Visi normalūs žmonės turėtų pasisipriešinti tam. Apie demokratiją ir teisės viršenybę kalbėti nėra prasmės, jei tokio masto rinkimų klastojimas galėjo būti vykdomas nevaržomai ir drąsiai.“

Vidaus reikalų ministras M. Helme pareiškė, kad Joe Bideną prezidentu išrinko nematomos valstybę valdančios struktūros (angl. deep state), kurių tikslas – į valdžią atvesti korumpuotus, lengvai šantažuojamus asmenis. Jis pridūrė, kad J. Bidenas ir jo sūnus Hunteris Bidenas yra korumpuoti tipai.

Laidoje buvo kalbama ir apie pilietinio karo JAV galimybę. M. Helme pasidalino savo prieš rinkimus sapnuotu sapnu, kuriame tarėsi matęs kūnais ir išvirtusiais viduriais nuklotus laukus ir jais žengiantį D. Trumpą.

„D. Trumpas praėjo tai. Jis galų gale laimės, sunkios kovos dėka, galbūt net pareikalausiančios kraujo praliejimo. Tačiau galų gale teisybė nugalės“, – kalbėjo estų politikas.

Estijos Konservatorių liaudies partija garsėja kontraversiškais pasisakymais. Anksčiau šiais metais Europos Komisija buvo perspėjusi Estiją dėl Bendrijos teisės aktų pažeidimų – Šengeno erdvės taisyklių nesilaikymo ir pažeidimų, susijusių su kova prieš rasizmą bei ksenofobiją.

Martas Helmė liūdnai pagarsėjo interviu „Deutsche Welle“, kuriame pareiškė, jog Estijos seksualinių mažumų atstovai gali „bėgti į Švediją“. Po šių VRM vadovo žodžių jo atsistatydinimo pareikalavo šalies prezidentė Kersti Kaljulaid ir opozicinių partijų atstovai.

Parengta pagal ELTA ir ERR News inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.