Lenkijoje kilo politinė krizė: rietenas iššaukė ES biudžeto blokavimas ir demonstruojančių moterų sumušimas

Didžiausias šalies dienraštis „Gazeta Wyborcza“ penktadienį išspausdino raginimą Seimo opozicijai vienytis su pilietine visuomene demonstracijose ir neleisti valdantiesiems „išplėšti Lenkijos iš ES“.

 Lenkijoje kilo politinė krizė.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Lenkijoje kilo politinė krizė.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 AFP/Scanpix nuotr.
 AFP/Scanpix nuotr.
 Lenkijoje kilo politinė krizė.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Lenkijoje kilo politinė krizė.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Lenkijoje kilo politinė krizė.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Lenkijoje kilo politinė krizė.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 AFP/Scanpix nuotr.
 AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Nov 20, 2020, 7:00 PM

Laikraštis parašė, jog valdančiosios partijos lyderis, Jaroslawas Kaczynskis įgijo „diktatoriaus statusą“, o blokuoti ES biudžetą šis vicepremjeras nurodė siekdamas „atsikratyti ribojimų despotiškai valdžiai“.

Anot dienraščio, valdančioji Teisės ir teisingumo partija (TTP) „neteko mandato“, o Lenkija neturi laiko laukti iki kitų rinkimų, nes gali įvykti „Polexitas“ (Lenkijos pasitraukimas iš ES. – Red.). Rašoma, jog „Lenkija tampa rytietiška diktatūra, kurioje valstybinės jėgos struktūros tapo valdančiosios partijos struktūra“.

Tokį raginimą opozicinėms partijoms vienytis streikams su visa pilietine visuomene dienraštį paskatino Lenkijos sprendimas kartu su Vengrija blokuoti ES biudžetą bei policijos susidorojimas su demonstruojančiomis moterimis.

„Po trečiadienio įvykių Varšuvoje Lenkiją reikia vadinti diktatūra, kaip kad ir Baltarusiją“, – pareiškė Piliečių platformos partijos (PPP) lyderis Borysas Budka.

„Civiliniais rūbais apsirengę asmenys išsitraukė teleskopines lazdas ir ėmė mus talžyti, nežiūrėdami ar vyras, ar moteris, ar paauglys“, – pareiškė moterų streiko organizatorė Klementyna Suchanowa.

Ši rašytoja yra viena iš visą mėnesį besitęsiančių moterų streikų organizatorių. Demonstracijos kilo po to, kai vyriausybė nusprendė sugriežtinti abortų įstatymą.

Demonstracijos vyksta daugybėje miestų bei miestelių, ir policija iki tol nesielgė agresyviai. Trečiadienio demonstracija prie Seimo nebuvo ypatingai gausi, į ją susirinko tik keli tūkstančiai dalyvių, tačiau policija kažkodėl pirmą kartą nusprendė ją išvaikyti.

Vėliau paaiškėjo, jog tam buvo nuspręsta pasitelkti civiliais persirengusį antiteoristinį policijos padalinį. Jo nariai įsimaišė į demonstraciją, patys provokavo susistumdymus su policija, o vėliau ėmė lazdomis talžyti demonstrantus ir purkšti į juos ašarines dujas.

Kai kurie demonstrantai pagalvojo, jog juos atakuoja futbolo chuliganai, ir susigrūmė su antiteroristinio būrio nariais, bet buvo išguldyti ir areštuoti, apkaltinus smurtu prieš teisėsaugininkus. Tokius policijos veiksmus pasmerkė buvęs Vidaus reikalų ministras Bartlomiejus Sienkiewiczius, pareiškęs, jog pareigūnai privalo kovoti su organizuotu nusikalstamumu, o ne taikiais demonstrantais.

Sostinės meras Rafalas Trzaskowskis pareikalavo policijos pasiaiškinti, kodėl ši, buvusi gausesnė už demonstrantus, griebėsi tokio brutalumo prieš taikias moteris ir jaunimą. Buvo priminta, jog policininkai apstumdė net demonstracijoje dalyvavusius opozicijos seimūnus.

Žiniasklaidos teigimu, keli antiteroristinio padalinio būriai atsisakė vykti tramdyti moterų, tačiau tai sutiko padaryti valdančiųjų Kelneriu praminto policininko Dariuszo Ziebos pavaldiniai. Radijo „TOK FM“ teigimu, minėtiems policininkams valdžia pažadėjo sumokėti po 1500 zlotų (336 eurų) premiją.

Opozicijos įniršį ir politinę krizą sukėlė ne tik policijos brutalumas, bet ir valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) vadovo, vicepremjero Jaroslawo Kaczynskio pasisakymas Seime.

Viena opozicijos seimūnė apkaltino J.Kaczynskį, jog pandemijos metu nurodydamas sugriežtinti aborto įstatymą šis „padegė“ Lenkiją, iššaukdamas demonstracijas. Toks kaltinimas nepaprastai įsiutino J.Kaczynskį. Šis pareiškė, jog opozicija „susitepė rankas krauju“, nes remia moterų demonstracijas ir tuo pačiu platina COVID-19.

„Demonstracijos jau kainavo daugybės žmonių gyvybes“, – pareiškė J.Kaczynskis, ir pagrasė, jog už tokius nusikaltimus opozicijos seimūnai sėdės kalėjime.

Tokie žodžiai nepaprastai papaiktino opoziciją, ir ši atsistojusi vieningai ėmė skanduoti „Sėdėsi pats!“.

Neužilgo po šių skanduočių policininkai lazdomis ėmė talžyti demonstrantus. Vieną vaikiną policininkai taip pastūmė, jog šis griūdamas galva atsitrenkė į grindinį, ir buvo išgabentas į ligoninę.

Po trečiadienio įvykių Seimo opozicija ėmė rinkti parašus dėl J.Kaczynskio atstatydinimo. Priminta, jog šis antiteroristino policijos būrio nesiuntė tramdyti lapkričio vienuoliktą dieną riaušes Varšuvoje sukėlusių nacionalistų, bet susidorojo su taikiomis moterimis.

Opozicija, išskyrus dešiniąją Konfederacijos partiją, pakvietė savo šalininkus nuo šiol aktyviai prisijungti prie moterų demonstracijų ir reikalauti visos vyriausybės atsistatydinimo. Tokiam kvietimui nurodoma ir nauja papildoma priežastis – vyriausybės sprendimas kartu su Vengrija užblokuoti Europos Sąjungos 2021–2027 metų biudžeto ir 750 mlrd. eurų finansinių priemonių dėl pandemijos paketo patvirtinimą.

Opoziciją vieningai priešintis TTP paragino ir ekspremjeras, buvęs Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas, parašęs „Tai Lenkijos „būti arba nebūti“.

Vyriausybę palaikanti žiniasklaida gina policijos brutalumą ir teigia, jog seniai laikas moterų demonstracijas išvaikyti, nes per jas plinta pandemija. Vidaus reikalų ministras Mariuszas Kaminskis pareiškė, jog moterų demonstracijas remia specialiai apmokyti kairiųjų smogikų būriai, kurie atakuoja policinkus, todėl šie privalo duoti atkirtį.

Ministras tačiau nepateikė jokių įrodymų, kad kairiųjų ekstremistų būriai egzistuoja. Vietoje to ministras apkaltino opozicijos seimūnus, jog dalyvaudami moterų demonstracijose šie palaiko antikonstitucinius sambūrius ir trukdo kovoti su pandemija.

Lenkijos atsisakymą pasirašyti ES biudžetą TTP lyderiai motyvuoja tuo, jog taip norima ginti šalies suverenumą. Briuselio siekis lėšų mokėjimą ES narėms susieti su teisinės valstybės ir demokratijos principų laikymusi esą yra kišimasis į šalies vidaus reikalus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.