JAV respublikonė senatorė L. Murkowski paragino D. Trumpą pradėti valdžios perdavimą D. Trumpo sąjungininkas respublikonas Ch. Christie’is paragino jį pripažinti pralaimėjimą JAV prezidento rinkimuose

Aliaskai atstovaujanti respublikonų senatorė Lisa Murkowski pareikalavo, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas inicijuotų pereinamąjį laikotarpį perduodant valdžią demokratui Joe Bidenui, paskelbusiam apie savo pergalę prezidento rinkimuose, pranešė leidinys „The Hill“.

Aliaskai atstovaujanti respublikonų senatorė Lisa Murkowski.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Aliaskai atstovaujanti respublikonų senatorė Lisa Murkowski.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
J. Bidenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J. Bidenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J. Bidenas.<br>ZUMA press/Scanpix nuotr.
J. Bidenas.<br>ZUMA press/Scanpix nuotr.
D. Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D. Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D. Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D. Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2020-11-23 09:48, atnaujinta 2020-11-23 13:01

Pasak L. Murkowski, dabartinio valstybės vadovo sąjungininkai pradėjo „spaudimo kampaniją“ prieš įstatymų leidėjus keliose valstijose, siekdami sustabdyti balsavimo rezultatų tvirtinimą.

„Spaudimo įstatymų leidėjams kampanija, vykdoma siekiant paveikti rinkimų rezultatus, yra ne tik beprecedentė, bet ir nesuderinama su mūsų demokratiniu procesu“, – pabrėžiama socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtame pareiškime L. Murkowski.

Senatorė pažymėjo, jog prezidento pretenzijos ir ieškiniai, kuriais siekiama peržiūrėti rinkimų rezultatus, buvo pripažinti kelių teisėjų „nepagrįstais“.

L. Murkowski yra viena iš nedaugelio respublikonų, pripažinusių J. Bideno pergalę lapkričio 3 dieną vykusiuose rinkimuose. Didžioji dauguma respublikonų Senate ir Atstovų Rūmuose nepripažįsta D. Trumpo pralaimėjimo arba vengia reikšti savo poziciją dėl rinkimų rezultatų, pažymėjo „The Hill“.

D. Trumpo advokatai mėgina užginčyti balsų skaičiavimo rezultatus, atkreipdami dėmesį į pažeidimus balsuojant paštu.

Dauguma balsų jau suskaičiuoti, bet oficialūs balsavimų apdorojimo rezultatai valstijose bus žinomi vėliau. Pagrandinės amerikiečių žiniasklaidos priemonės, remdamosi turimais duomenimis, jau prognozavo J. Bideno pergalę. Pats demokratas pasiskelbė nugalėtoju kreipdamasis į tautiečius, vėliau jį pasveikino daugelio valstybių lyderiai.

Respublikonas D. Trumpas, kaltinantis demokratus sukčiavimu ir „pavogus“ iš jo pergalę, nepripažįsta pralaimėjimo. Jis iškėlė virtinę ieškinių, siekdamas, kad balsavimo rezultatai keliose valstijose būtų iš naujo įvertinti.

D. Trumpo sąjungininkas respublikonas Ch. Christie’is paragino jį pripažinti pralaimėjimą JAV prezidento rinkimuose

Gerai žinomas Donaldo Trumpo sąjungininkas respublikonas Chrisas Christie’is paragino prezidentą pripažinti savo pralaimėjimą demokratui Joe Bidenui JAV prezidento rinkimuose, o prezidento teisininkų komandą ir jos veiksmus pavadino „nacionaline gėda“, skelbia BBC.

„Atvirai pasakius, prezidento teisininkų komandos elgesys yra nacionalinė gėda“, – sakė buvęs Naujojo Džersio gubernatorius Ch. Christie’is

„Aš buvau prezidento šalininkas. Balsavau už jį du kartus, tačiau rinkimai turi pasekmes, ir mes negalime toliau elgtis taip lyg čia įvyko kažkas, kas iš tiesų neįvyko“, – teigė jis.

Ch. Christie’is buvo pirmasis gubernatorius, kuris 2016 metais parėmė D. Trumpo kandidatūrą prezidento rinkimuose. Politikas taip pat anksčiau šiais metais padėjo paruošti D. Trumpą debatams su J. Bidenu.

Dabartinis JAV prezidentas respublikonas D. Trumpas atsisako pripažinti savo pralaimėjimą lapkričio 3 d. vykusiuose prezidento rinkimuose ir nepagrįstai tvirtina apie plataus masto klastojimą per rinkimus.

Dauguma respublikonų palaiko teisines prezidento pastangas panaikinti rinkimų rezultatus, tačiau nedidelis, bet vis didėjantis skaičius respublikonų tam nepritaria.

Gruodžio 14 d. Rinkikų kolegija susitiks oficialiai patvirtinti JAV prezidento rinkimų nugalėtojo. Pergalei rinkimuose reikėjo užsitikrinti 270 Rinkikų kolegijos balsų.

J. Bidenas taps 46-uoju JAV prezidento. Jo inauguracijos ceremonija turėtų vykti sausio 20 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.