Prancūzijoje prasideda korupcija kaltinamo eksprezidento N. Sarkozy teismas

Prancūzijoje pirmadienį prasidėjo Nicolas Sarkozy teismas dėl kaltinimų korupcija, galintis reikšti žeminamą pabaigą teisinių problemų temdytai buvusio šalies vadovo karjerai.

N. Sarkozy.<br>AFP/Scanpix nuotr.
N. Sarkozy.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Viena turtingiausių pasaulio moterų - bendrovės „L'Oreal“ įkūrėjo dukra Liliane Bettencourt.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Viena turtingiausių pasaulio moterų - bendrovės „L'Oreal“ įkūrėjo dukra Liliane Bettencourt.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 23, 2020, 1:17 PM, atnaujinta Nov 24, 2020, 11:45 AM

N. Sarkozy, kuris žadėjo atkakliai neigti kaltinimus kyšininkavimu, yra pirmasis šalies eksprezidentas, pasirodęs teisme kaip kaltinamasis. Jis dalyvavo teismo posėdyje Paryžiuje, bet jokių viešų pareiškimų nepadarė.

Prancūzijoje buvo teisiamas tik vienintelis kitas eksprezidentas – N. Sarkozy politinis globėjas Jacques'as Chiracas. Tačiau dėl prastos sveikatos jis nesirodė savo teisme dėl fiktyvių darbo vietų skandalo.

Pernai rugsėjį miręs J. Chiracas 2011 metais buvo pripažintas kaltu dėl valstybės lėšų grobstymo ir netinkamo naudojimo jam dirbant Paryžiaus meru.

N. Sarkozy taip pat yra pirmas eksprezidentas, kurį policija buvo sulaikiusi apklausai. Tyrimas jo atžvilgiu buvo pradėtas prieš šešerius metus.

Jis įnirtingai siekė bylos panaikinimo ir smerkė „į istoriją pateksiantį skandalą“.

„Aš ne vagis“, – šį mėnesį televizijai BFM sakė 65 metų N. Sarkozy, kuris garsėjo kovingu stiliumi.

Pasak prokurorų, N. Sarkozy pažadėjo vienam teisėjui postą Monake mainais į vidaus informaciją apie kitą tyrimą dėl įtarimų, kad jo 2007 metų prezidento rinkimų kampanija gavo neteisėtą finansavimą iš „L'Oreal“ paveldėtojos Liliane Bettencourt.

Tarp įrodymų yra duomenys, gauti pasiklausant N. Sarkozy ir jo ilgamečio teisininko Thierry Herzogo telefoninių pokalbių. Leidimas sekti buvo duotas atliekant trečią tyrimą dėl įtariamo N. Sarkozy 2007 metų kampanijos finansavimo iš Libijos.

Tas tyrimas dar vyksta ir šį mėnesį N. Sarkozy galėjo lengviau atsikvėpti, kai pagrindinis jo kaltintojas atsiėmė svarbų teiginį apie atgabentus milijonus eurų grynaisiais iš Libijos diktatoriaus Muamaro Kadhafi.

N. Sarkozy ir T. Herzogas įrodinėjo, kad pasiklausymais buvo pažeista kliento ir advokato privilegija, bet teismai jų skundus atmetė.

Korupcija ir neteisėtu spaudimu apkaltintam N. Sarkozy gresia įkalinimas iki 10 metų ir 1 mln. eurų bauda.

T. Herzogui pateikti tokie patys kaltinimai ir papildomas kaltinimas pažeidus profesinę paslaptį. Planuojama, kad teismo procesas truks iki gruodžio 10 dienos.

N. Sarkozy, kuris vilkėjo kostiumą ir buvo su kauke, įeidamas į teismą pamojavo savo advokatams.

Kaip „prityręs nusikaltėlis“

Tyrėjai nustatė, kad N. Sarkozy pasinaudodamas Paulio Bismutho slapyvardžiu nusipirko telefoną slaptiems pokalbiams su savo advokatu.

Jiedu aptarinėjo, kaip susisiekti su buvusiu aukšto rango kasacinio teismo pareigūnu Gilbert'u Azibert'u, kuriam, pasak prokurorų, buvo pavesta gauti informacijos siekiant paveikti tyrimą dėl L. Bettencourt N. Sarkozy naudai.

Mainais N. Sarkozy esą turėjo pasinaudodamas savo kontaktais stengtis užtikrinti gerą postą Monake G. Azibert'ui, kuris taip pat yra teisiamas.

„Padarysiu, kad jis kiltų aukštyn“, – T. Herzogui žadėjęs N. Sarkozy, kurio veiksmus prokurorai lygina su „prityrusio nusikaltėlio“ veiksmais.

Tačiau vėliau, kaip atrodo, N. Sarkozy atsisakė Monako plano ir tai, pasak prokurorų, rodo, kad jis ir jo advokatas buvo informuoti apie pasiklausymą.

„Visa tai tik sakinių fragmentai, ištraukti iš konteksto“, – pirmadienį radijui „France Info“ sakė T. Herzogo advokatas Paulis-Albert'as Iweinsas, kuris tai pavadino „pokalbiais tarp labai senų draugų“.

Teismo procesas pirmadienį prasidėjo nedalyvaujant G. Azibert'ui, kurio advokatas paprašė atidėti bylos svarstymą, nes dėl prastos sveikatos jo klientui rizikinga koronaviruso pandemijos metu keliauti ir rodytis teisme. Teismas sustabdė procesą iki bus pateikta medicinos ekspertų ataskaita. Procesas bus pratęstas ketvirtadienį.

Vis dar dėmesio centre

N. Sarkozy, kuris pagal išsilavinimą yra teisininkas, sako, kad teismai siekia vendetos, nes jis bandė apriboti teisėjų įgaliojimus ir kaltino daugelį jų pernelyg dideliu atlaidumu nusikaltėliams.

Į teismą jis turi sugrįžti 2021 metų kovą drauge su 13 kitų žmonių, dėl įtariamų kampanijos finansavimo pažeidimų per jo nesėkmingą bandymą 2012 metais būti perrinktam.

Prokurorai kaltina N. Sarkozy komandą naudojus netikrų sąskaitų schemą, kuriai vadovavo viešųjų ryšių firma „Bygmalion“ ir pagal kurią buvo išleista kone 43 mln. eurų – beveik dvigubai daugiau nei leidžiama.

Seni teisiniai vargai iš dalies nulėmė N. Sarkozy nesėkmę bandant sugrįžti 2017 metų prezidento rinkimams, bet 2018-aisiais paskelbęs apie pasitraukimą iš politikos jis sulaukė populiarumo bangos ir entuziastingai nusiteikusių minių per savo viešus pasirodymus.

Vasarą eilės gerbėjų laukdavo N. Sarkozy autografo jo naujausiuose memuaruose „Audrų metas“, kurie kelias savaites laikėsi bestselerių sąrašų viršūnėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.