Rusija sako išvijusi JAV karo laivą iš savo vandenų Ramiajame vandenyne

Rusijos karinis laivas antradienį aptiko Rusijai priklausančioje Ramiojo vandenyno dalyje JAV eskadrinį minininką ir jį nuvijo, pareiškė Gynybos ministerija Maskvoje.

Rusija sako išvijusi JAV karo laivą iš savo vandenų Ramiajame vandenyne.  <br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Rusija sako išvijusi JAV karo laivą iš savo vandenų Ramiajame vandenyne.  <br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 24, 2020, 3:40 PM

Valdomomis raketomis ginkluotas „USS John S. McCain“ pažeidė Rusijos teritorinius vandenis, kuomet 5 val. Lietuvos laiku kirto jūrų sieną ir praplaukė 2 km Petro Didžiojo įlanka, teigiama ministerijos pareiškime.

Ten pat priduriama, kad amerikiečių laivas kelias dienas plaukiojo Japonijos jūroje ir buvo stebimas rusų pajėgų.

Rusijos Ramiojo vandenyno laivyno kovos su povandeniniais laivais eskadrinis minininkas „Admiral Vinogradov“ išsiuntė JAV laivui perspėjimą ir pagrasino „panaudoti taranavimo manevrą, kad išvytų įsibrovėlį iš savo teritorinių vandenų“.

Pasak pareiškimo, amerikiečių laivas nedelsdamas sugrįžo į neutralius vandenis ir buvo toliau stebimas.

JAV Ramiojo vandenyno laivynas vėliau išplatino pareiškimą, kuriama rašoma, kad „USS John S. McCain“ „pasinaudojo laivybos teisėmis“ toje akvatorijoje, kad „užginčytų pernelyg plačias Rusijos pretenzijas į vandenis“.

Pareiškime nepateikiama išsamios informacijos apie incidentą, bet nurodoma, jog amerikiečių minininkas veikė netoli Petro Didžiojo įlankos akvatorijų, kurių JAV nepripažįsta Rusijos teritoriniais vandenimis.

Tos akvatorijos yra ginčijamos nuo 1984 metų, kai Sovietų Sąjunga paskelbė jas savo vandenimis. Rusija tos pretenzijos neatsiima.

Tokių incidentų jūroje pasitaiko retai; jie liudija apie nuo Šaltojo karo laikų išlikusią įtampą tarp Maskvos ir Vašingtono.

Pernai abi šalys apkaltino viena kitą pavojingais manevrais, laivui „Admiral Vinogradov“ vos nesusidūrus su „USS Chancellorsville“ Rytų Kinijos jūroje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.