Rusijos diplomatijos vadovas kaltina Vakarus kišimusi į Baltarusijos reikalus

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ketvirtadienį apkaltino Vakarus kišimusi į Baltarusijos reikalus per susitikimą su šios šalies autokratu prezidentu Aliaksandru Lukašenka, mėginančiam numalšinti jau kelis mėnesius rengiamus protestus prieš jo ginčijamą perrinkimą.

S.Lavrovas kaltina Vakarus kišimusi į Baltarusijos reikalus.  <br>Reuters/Scanpix nuotr.
S.Lavrovas kaltina Vakarus kišimusi į Baltarusijos reikalus.  <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-11-26 16:30, atnaujinta 2020-11-26 17:29

S. Lavrovas derėjosi su A. Lukašenka ir kitais aukšto rango pareigūnais Minske, Rusijai vėl demonstruojant palaikymą savo kaimynei.

Tūkstančiai protestuotojų, reikalaujančių A. Lukašenkos atsistatydinimo, kas savaitgalį išeina į Minsko gatves nuo rugpjūčio 9 dienos, kai 66 metų veteranas politikas oficialiai užsitikrino šeštąją kadenciją prezidento poste.

Protestuotojai tikrąja nugalėtoja laiko 38 metų politikos naujokę Sviatlaną Cichanouskają, perėmusią savo įkalinto vyro vietą prezidentinėse varžybose.

Maskva teberemia A. Lukašenką nuo protestų pradžios, o pastaraisiais mėnesiais įvyko keli susitikimai tarp abiejų šalių aukšto rango pareigūnų.

Kalbėdamas per spaudos konferenciją su savo kolega baltarusiu Vladzimiru Makejumi, S. Lavrovas apkaltino Jungtines Valstijas ir kelias Europos šalis „šiurkščiu kišimusi“ į Baltarusijos vidaus reikalus.

„Išmintingi Baltarusijos žmonės sugeba susitvarkyti be jokių išorinių raginimų ir įkyrių nepageidaujamo siūlymų tarpininkauti“, – sakė S. Lavrovas.

Į valdžią prieš 26 metų atėjęs A. Lukašenka kaltina Vakarų valstybes kurstant demonstracijas ir rezgant sąmokslą jį nuversti.

S. Lavrovas pareiškė, kad Vakarai „naudoja nešvarius vadinamųjų spalvotųjų revoliucijų metodus, įskaitant manipuliavimą visuomenės nuomone, paramą atvirai antivyriausybinėms jėgoms ir jų radikalizavimo skatinimą“.

Kelių Vakarų šalių lyderiai atsisakė pripažinti vėliausių rinkimų rezultatus ir išreiškė palaikymą S. Cichanouskajai, kuri netrukus po balsavimo buvo priversta pasitraukti į Lietuvą.

Europos Sąjunga paskelbė sankcijų A. Lukašenkai ir daugeliui jo sąjungininkų dėl įtariamo rinkimų klastojimo ir milicijos susidorojimo su demonstrantais.

Baltarusijos saugumo pajėgos pirmosiomis demonstracijų dienomis sulaikė tūkstančius protestuotojų. Daugelis jų vėliau pranešė apie kankinimą ir piktnaudžiavimą areštinėse.

Milicija ir toliau reguliariai sulaiko demonstrantus ir opozicijos veikėjus, o nuo protestų pradžios jau žuvo keli žmonės.

Baltarusijos medikai šią savaitę rengia mitingus, demonstruodami solidarumą su gydytoju, kuriam gresia baudžiamoji byla dėl atskleistos informacijos apie mirusį po milicijos sulaikymo aktyvistą.

Valdžia tvirtina, kad 31 metų Ramanas Bandarenka, anksčiau šį mėnesį miręs nuo smegenų traumos, sulaikymo metu buvo apsvaigęs.

Medikai ir aktyvistai socialiniuose tinkluose paskelbė nuotraukų, kuriose jie matomi laikantys plakatus su užrašu „nulis promilių“ – turint galvoje aktyvisto kraujyje nustatytą alkoholio kiekį. Tokios akcijos buvo rengiamos rodant solidarumą su gydytoju Arciomu Sarokinu, atskleidusiu, kad atlikus tyrimus R. Bandarenkos organizme nebuvo rasta jokių alkoholio pėdsakų.

Milicija taip pat sulaikė nepriklausomą žurnalistę Kaciaryną Barysevič, parašiusią straipsnį apie R. Bandarenką, kuriame atskleidė A. Sarokino išvadas.

Anksčiau šią savaitę žmogaus teisių organizacija „Viasna“ paragino „nedelsiant ir besąlygiškai“ paleisti K. Barysevič ir dar du sulaikytus Baltarusijos žurnalistus, kuriems gali būti iškelta baudžiamoji byla.

Per protestus dar keli reporteriai buvo sulaikyti ir buvo trumpam įkalinti dėl administracinių teisės pažeidimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.