56 OPCW valstybės narės pasmerkė išpuolį prieš A. Navalną

Penkiasdešimt šešios Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) valstybės narės, įskaitant Jungtinę Karalystę ir Jungtines Valstijas, pirmadienį pasmerkė nervus paralyžiuojančios medžiagos „Novičiok“ panaudojimą per ataką prieš Rusijos opozicionierių Aleksejų Navalną.

 56 OPCW valstybės narės pasmerkė išpuolį prieš A. Navalną.  <br>Reuters/Scanpix nuotr.
 56 OPCW valstybės narės pasmerkė išpuolį prieš A. Navalną.  <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 30, 2020, 3:16 PM

„Mes, Cheminio ginklo uždraudimo konvencijos narės, kuo griežčiausiai smerkiame toksinės cheminės medžiagos panaudojimą rugpjūčio 20 dieną Rusijos Federacijoje kaip ginklą prieš Aleksejų Navalną“, – rašoma bendrame pareiškime, kurį socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė britų delegacija OPCW.

„Raginame Rusijos Federaciją, kurios teritorijoje buvo įvykdytas išpuolis prieš rusų opozicionierių, padėti konferencijai nedelsiant ir atvirai atskleidžiant išpuolio aplinkybes“, – priduriama pareiškime.

Dokumente pabrėžiama, jog Maskva iki OPCW konferencijos pradžios „nepateikė jokios informacijos apie gautus duomenis“ dėl pasikėsinimo į A. Navalno gyvybę.

Valstybės narės taip pat yra „įsitikinusios, kad už cheminio ginklo panaudojimą atsakingi asmenys turėtų būti nubausti“.

44 metų A. Navalnas rugpjūtį iš Tomsko į Maskvą skridusiame lėktuve pasijuto blogai ir, lėktuvui neplanuotai nutūpus Omske, buvo nuvežtas į šio miesto ligoninę, o po kelių dienų nuskraidintas į Vokietiją gydyti. Vokiečių gydytojai paskelbė, kad jis buvo apnuodytas viena iš Sovietų Sąjungoje sukurtų nervus paralyžiuojančių medžiagų „Novičiok“.

Tos pačios grupės nuodai buvo panaudoti 2018 metais Anglijoje prieš buvusį rusų dvigubą agentą Sergejų Skripalį ir jo dukterį.

A. Navalnas tvirtina, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas yra asmeniškai atsakingas už jo apnuodijimą, bet Kremlius griežtai atmeta visus kaltinimus.

Spalį ES dėl A. Navalno apnuodijimo ėmėsi sankcijų prieš šešis rusų valdininkus ir Valstybinį organinės chemijos ir technologijų mokslinių tyrimų institutą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.