Briuselis: ES sienų uždarymas neapsaugos nuo terorizmo

Europos Sąjungos vidaus reikalų komisarė pirmadienį pareiškė, kad sienos Europoje neapsaugos nuo terorizmo ir tik trukdys spartesniam Bendrijos ekonomikos atsigavimui po koronaviruso pandemijos.

Eurokomisarė Ylva Johansson.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Eurokomisarė Ylva Johansson.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
E. Macronas.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
E. Macronas.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 1, 2020, 9:15 AM

Eurokomisarė Ylva Johansson tai pareiškė gindama Šengeno erdvę, kurioje nėra sienų kontrolės. Prancūzija ir kai kurios kitos šalys po pastarojo meto teroristinių atakų paragino reformuoti šią laisvo judėjimo erdvę, siekiant geriau užtikrinti saugumą.

Šengeno erdvei priklauso dauguma iš 27 ES narių, taip pat Norvegija, Islandija, Šveicarija ir Lichtenšteinas. Ši zona dažnai patiria spaudimą dėl terorizmo ir nelegalios migracijos.

„Mums susiduriant su tikriausiai didžiausia ekonomine krize per mūsų istoriją, laivas judėjimas bus [vienas iš] svarbiausių atsigavimo instrumentų“, – sakė Y. Johansson.

„Akivaizdu, kad vidinių sienų kontrolė smarkiai pakenks BVP“, – sakė eurokomisarė, remdamasi oficialaus tyrimo duomenimis.

„Kontrolė prie vidinių sienų, deja, nesustabdys teroristų. Tačiau žinome, kad sienų kontrolė sustabdys transportą, prekybą ir turistus“, – kalbėjo ji.

Prieš kelias savaites ES valstybių narių ministrai sutarė neperžiūrėti Šengeno erdvės taisyklių, bet paragino sustiprinti saugumą prie Bendrijos išorinių sienų.

Po spalio 29-osios išpuolio Nicoje, kurį įvykdė tunisietis, atplaukęs migrantų laivu į Italiją ir vėliau pasiekęs Prancūziją, šios šalies prezidentas Emmanuelis Macronas paragino „iš esmės“ pertvarkyti Šengeno erdvę.

Jis sakė pateiksiąs atitinkamus pasiūlymus gruodžio 10-11 dienomis vyksiančiame ES viršūnių susitikime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.