Orgija Briuselyje susidomėjo Lenkijos policija: organizatorius yra nuo teisingumo besislapstantis aferistas?

Belgijos sostinėje Briuselyje įvykusi gėjų orgija netolimoje ateityje galimai taps scenarijumi sensacingam kino filmui, nes sukėlė politinę audrą keliose šalyse ir yra apaugusi netikėtais gandais.

 J.Szajeris bėgo iš šio namo antro aukšto, tačiau jį sugavo policija.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 J.Szajeris bėgo iš šio namo antro aukšto, tačiau jį sugavo policija.<br> AFP/Scanpix nuotr.
J.Szajeris kaltinamas veidmainiavimu. Pats dalyvavo gėjų orgijoje Briuselyje, o anksčiau prisidėjo prie itin konservatyvios Vengrijos konstitucijos rengimo.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
J.Szajeris kaltinamas veidmainiavimu. Pats dalyvavo gėjų orgijoje Briuselyje, o anksčiau prisidėjo prie itin konservatyvios Vengrijos konstitucijos rengimo.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Dec 7, 2020, 8:45 PM

Susidomėjimo centras iš Briuselio ir Budapešto netikėtai persikėlė į Varšuvą. Vietos policija ėmė įtarinėti, jog orgijos organizatorius Davidas Manzheley yra pavardę pasikeitęs lenkas, tėvynėje nuteistas už finansinius sukčiavimus ir iš jos prieš dvylika metų pasprukęs.

Įdomu tai, jog Lenkijos ir Vengrijos dešinioji spauda ėmė įtarinėti, kad minėta gėjų orgija buvo specialiai surengta siekiant diskredituoti Varšuvą bei Budapeštą dėl konflikto su ES. Tuo tarpu D.Manzheley kaltina, jog Lenkijos saugumas nori jį sukompromituoti ir tyčia šmeižia esant nusikaltėliu lenku, bet ne belgu.

Orgija pandemijos įkarštyje

Į nelegalų sekso vakarėlį privačiame bute Briuselyje susirinkę ir policijos nuogi aptikti dvidešimt penki gėjai buvo nubausti piniginėmis nuobaudomis. Už tai, jog pažeidė draudimą dėl siaučiančios COVID-19 pandemijos rinktis didesnėms, kaip keturių asmenų grupėms.

Belgija yra liberali valstybė ir panašūs vakarėliai, ypač jei jie vyksta sostinės mikrorajone, kuriame yra susitelkę homoseksualų barai ir klubai, nieko senai nebestebina.

Tačiau pastarasis gėjų pasilinksminimas nuskambėjo visoje Europoje, ir dėl kelių priežasčių bus dar ilgai aptarinėjamas. Patikrinusi nelegalaus vakarėlio dalyvių dokumentus policija nustatė, jog jame linksminosi įvairių šalių atstovai, o trys iš jų turėjo diplomatinę neliečiamybę patvirtinančius dokumentus.

Vokietija ir Estija savo diplomatams, sulaikytiems nelegaliame vakarėlyje, jokių oficialių nuobaudų neskyrė, mat jie privačiame renginyje dalyvavo ne darbo metu.

Estijos Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Aari Lemmik pareiškė, jog „ministerija apgailestauja“, jog minėtas tautietis nepaisė Belgijoje galiojančių apribojimų dėl COVID-19.

Šokas Vengrijoje

O Budapešte pranešimas, jog gėjų orgijoje dalyvavo ir vienas iš valdančiosios „Fidesz“ partijos įkūrėjų, buvęs Vengrijos parlamento vicepirmininkas bei ilgametis Europos Parlamento narys Jozsefas Szajeris sukėlė šoką.

Mat šis 59 metų politikas gimtinėje buvo susikūręs konservatyvių pažiūrų politiko ir aršaus homoseksualų kritiko įvaizdį, bei buvo laikomas įtakingiausiu tautiečiu EP.

J.Szajeris ragino puoselėti katalikiškas tradicinės šeimos vertybes, pasisakė prieš abortus ir dirbtinį apvaisinimą. J.Szajeris yra laikomas konstitucinės pataisos, paskelbusios, jog santuoka gali būti laikoma tik vyro ir moters partnerystė, autoriumi.

Vengrijos politiniame gyvenime didelę įtaką turi ir J.Szajerio žmona, konstitucinio teismo teisėja Tunde Hando. Ši moteris ilgai pirmininkavo Teismų sąjungai, ir aktyviai padėjo įteisinti antidemokratinį V.Orbano valdymą.

T.Hando buvo artima premjero Viktoro Orbano žmonos draugė, ir kas savaitgalį dalyvaudavo bendruose pietuose.

Briuselio policininkams įsiveržus į gėjų vakarėlį, per kilusią sumaištį J.Szajeris spruko stogvamzdžiu iš antrame aukšte esančio buto, bet buvo sulaikytas. Kitą dieną vyriškis Budapešte išplatino pareiškimą, jog po aktyvaus trisdešimties metų darbo politikoje nusprendė pailsėti, ir atsisako europarlamentaro pareigų.

Pareiškimas nustebino Vengrijos visuomenę, kuri tuo metu nieko nežinojo apie J.Szajerio dalyvavimą orgijoje. Dar po kelių dienų J.Szajeris prisipažino, kad dalyvavo privačiame priėmime, ir taip pažeidė Belgijoje galiojančius apribojimus dėl COVID-19.

J.Szajeris neužsiminė, kad tai buvo gėjų vakarėlis, o jo kuprinėje rastą narkotikų tabletę pavadino policijos provokacija. Panašiai skandalą nušvietė ir Vengrijos žiniasklaida, kurios daugumą savo rankose yra sutelkusi „Fidesz“ bei jos šalininkai, propaguojantys sau palankią informaciją.

Televizija ir laikraščiai kelias dienas išvis nutylėjo įvykį, o vėliau ėmė teigti, jog J.Szajeris tapo Vakarų specialiųjų tarnybų suregzto sąmokslo auka. Sąmokslu esą norima susilpninti Vengrijos pasiryžimą kartu su Lenkija blokuoti ES biudžetą, nes šios šalys nesutinka, kad finansavimas būtų susietas su teisės bei demokratijos normų viršenybe.

Lenkija nori teisti orgijos rengėją

Orgija sukėlė didžiulį susidomėjimą Varšuvoje, mat Belgijos spauda iš pradžių pranešė, jog du kiti diplomatai yra ne estas su vokiečiu, bet lenkai.

Šis gandas nepasitvirtino, tačiau Varšuvos dėmesį prikaustė orgijos organizatoriaus Davidas Manzheley pasakojimai Briuselio laikraščiams. Vyriškis pareiškė, jog į jo vakarėlius nuolat atvyksta savo šalyse homoseksualumą slepiantys įtakingi Vengrijos bei Lenkijos politikai.

Varšuvos tinklapiui „Onet“ D.Manzheley patikslino, jog į balius atvyksta du Lenkiją valdančios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) seimūnai. Ši žinią sukėlė gandų audrą Varšuvoje, mat TTP yra konservatyvi katalikiška partija, aršiai kritikuojanti LGBT ir ginanti tradicines šeimos vertybes.

Dienraščio „Gazeta Wyborcza“ teigimu, TTP skubiai ėmėsi vidinio tyrimo, kas iš jos Seimo frakcijos seimūnų dažnai vyksta į Briuselį ir kokiais tikslais. TTP frakcijos pirmininkas Ryszardas Terleckis į minėto dienraščio klausimą ar tiria, kas iš partiečių galėjo vykti į gėjų orgijas Briuselyje, pareiškė „ačiū Dievui tai ne mūsiškiai“.

Plačiau pakomentuoti R.Terleckis atsisakė, motyvuodamas tuo, jog kaltinimai TTP atstovams buvo išsakyti be jokių įrodymų.

Spėjama, jog TTP visgi nurodė slaptosioms tarnyboms skubiai ištirti tiek D.Manzheley tvirtinimų pagrįstumą, tiek paties D.Manzheley biografiją.

Spauda pranešė, jog Lenkija kreipėsi į Belgijos policiją, kad ši pateiktų informaciją apie D.Manzheley, mat įtaria, kad tokia pavarde yra prisidengęs Lenkijos pilietis, tėvynėje ieškomas už įvairius nusikaltimus.

Dėdė ir tėvas atpažino apsimetėlį

Penkiasdešimt kilometrų nuo Krokuvos nutolusio Vadovicų miestelio policija išplatino pareiškimą, jog belgas D.Manzheley galimai yra tokią pat pavardę turintis jų miestelio gyventojas. Pastarasis anksčiau vadinosi Przemyslawu P. ir 2008 metais buvo nuteistas keturiolika mėnesių kalėti už sukčiavimus, tačiau sugebėjo pasikeisti pavardę ir pasprukti iš šalies.

Prieš septynis metus Lenkija buvo išdavusi tarptautinį orderį jo areštui. Prieš keturis metus Belgijos policija D.Manzheley areštavo, tačiau nesiryžo jo perduoti Lenkijai ir paleido į laisvę.

Belgams abejones sukėlė tai, jog areštuotas D.Manzheley buvo septyniais metais jaunesnis, nei kad tokia pat pavarde žmogaus ieškojo Lenkija. Tačiau Varšuvos žiniasklaidai plačiai nušvietus orgiją Briuselyje, D.Manzheley atpažino Vadovicuose gyvenantis dėdė Stanislawas Zguda.

Garsus konditeris televizijai „Polsat News“ papasakojo, jog D.Manzheley iš tikrųjų yra Przemyslawas P. ir yra buvusio policininko sūnus.

Esą vaikinas pradinėje mokykloje gerai mokėsi, buvo gabus, bet paauglystėje susidėjo su negerais draugais. S.Zgudos pirmoji žmona buvo Przemyslawo P. tėvo sesuo, tad vaikinas dažnai pas juos lankydavosi, o vėliau buvo įdarbintas konditerijos įmonėje.

S.Zguda net planavo ateityje jam perleisti savo verslą, tačiau jaunuolis ėmė sukčiauti bei savivaliauti. Slapta nusikopijavęs firmos antspaudą ėmė savintis pinigus ir net atleidinėti nepatinkančius darbuotojus.

Vėliau vaikinas išvyko studijuoti į Krokuvą, tačiau ten jis įkūrė fiktyvią juridinių paslaugų kontorą ir ėmė vilioti iš patiklių žmonių pinigus. Przemyslawas P. skelbėsi esantis juristas, ir galintis sumažinti nuteistųjų įkalinimo laiką.

Be to, skelbėsi baigęs teisę Izraelyje ir Belgijoje, tačiau net nebuvo baigęs vidurinės mokyklos.

Vaikinas reikalavo susimokėti už paslaugas iš anksto, tačiau nevykdė įsipareigojimų. Į teismą jį padavė ir žmogus, negavęs sutartų pinigų už išnuomotą butą, kuriame be šeimininko žinios buvo įkurta teisinių paslaugų kontora.

Vykstant teismo procesui Przemyslawas P. apsigyveno su meilužiu iš Kazahstano pavarde Manzheley, ir pasikeitė pavardę į meilužio. Klastodamas įvairius dokumentus Przemyslawas P. sugebėjo naujame pase pasijauninti septyniais metais.

„Jam iš tikrųjų yra 36, o ne 29 metai“, – pareiškė D.Manzheley dėdė S.Zguda, tvirtinantis, jog vaikino tėvas raunasi dabar iš gėdos plaukus ir bijo Vadovicuose į gatvę išeiti.

Žurnalistai parodė D.Manzheley nuotraukas jo gimtojo namo Vadovicuose kaimynams bei buvusiems bendraklasiams, ir esą visi atpažino, kad tai Przemyslawas P.

Tačiau D.Manzheley Belgijos policijai ir žiniasklaidai tvirtina, jog nieko bendro neturi su Lenkijoje registruotu bendrapavardžiu, jog toje šalyje lankėsi tik du kartus, o Vadovicuose išvis nėra buvęs.

D.Manzheley pareiškė, jog jį diskredituoti kaip kriminalinį nusikaltėlį siekia Lenkijos saugumas bei valdantieji politikai. Pastarieji esą bijo, kad jis neišpasakotų homoseksualių TTP politikų paslapčių, todėl nori užtildyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.