Tigrėjaus regiono sostinę pasiekė pirmoji humanitarinės pagalbos vilkstinė

Pirmoji tarptautinės pagalbos krovinius gabenanti automobilių vilkstinė šeštadienį atvažiavo į konflikto supurtyto Etiopijos regiono sostinę Mekelę, praėjus daugiau nei mėnesiui nuo susirėmimų pradžios, pranešė Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus Komitetas (TRKK).

 Pirmoji tarptautinės pagalbos krovinius gabenanti automobilių vilkstinė šeštadienį atvažiavo į konflikto supurtyto Etiopijos regiono sostinę Mekelę, praėjus daugiau nei mėnesiui nuo susirėmimų pradžios, pranešė Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus Komitetas (TRKK).<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Pirmoji tarptautinės pagalbos krovinius gabenanti automobilių vilkstinė šeštadienį atvažiavo į konflikto supurtyto Etiopijos regiono sostinę Mekelę, praėjus daugiau nei mėnesiui nuo susirėmimų pradžios, pranešė Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus Komitetas (TRKK).<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-12-12 14:05

Septyni Raudonojo Kryžiaus sunkvežimiai atvežė vaistų ir medicinos priemonių 400 sužeistųjų, taip pat kitų atsargų, turinčių padėti „sustiprinti paralyžiuotas sveikatos priežiūros įstaigas“, nurodė Ženevoje įsikūręs TRKK.

„Tai pirmoji tarptautinė pagalba, pasiekusi Mekelę nuo kautynių Tigrėjuje pradžios prieš daugiau nei mėnesį“, – sakoma pranešime.

Tarptautinė bendruomenė ištisas savaites ragino Adis Abebą užtikrinti galimybę gabenti humanitarinės pagalbos krovinius į Tigrėjų, kur judėjimas buvo apribotas, vyriausybės pajėgoms lapkričio 4 dieną pradėjus kovinius veiksmus prieš maištingą regiono valdžią.

Pagalbos organizacijos baiminasi, kad Tigrėjuje klostosi humanitarinė katastrofa, taip pat galinti smogti pabėgėliams iš Eritrėjos.

Premjeras Abiy Ahmedas, praeitų metų Nobelio taikos premijos laureatas, penktadienį sakė, kad humanitariniam atsakui Tigrėjuje vadovauja jo vyriausybė.

Raudonasis Kryžius, kartu su Etiopijos Raudonojo Kryžiaus draugija ir vyriausybės institucijomis, savo pagalbą nukreips į regiono pagrindinę medicinos įstaigą – Aydero ligoninę Mekelėje. Šis miestas iki kautynių pradžios turėjo apie 50 tūkst. gyventojų.

Ligoninės intensyviosios terapijos skyrius ir operacinė turėjo būti uždaryta dėl medicinos priemonių stygiaus ir išjungtos elektros.

Lapkričio pabaigoje ligoninę užplūdo per kautynes sužeisti žmonės, todėl įstaigai buvo sunku teikti pagalbą įprastomis ar lėtinėmis ligomis sergantiems pacientams, pažymėjo TRKK.

„Gydytojai ir slaugytojai buvo priversti priiminėti itin sunkius sprendimus, kurias paslaugas toliau teikti, o kurias – nutraukti, nes ištisas savaites nebuvo gaunama naujų atsargų, taip pat nebuvo vandens ir elektros“, – sakė TRKK Afrikos regiono padalinio direktorius Patrickas Youssefas.

„Ši medicinos priemonių siunta suteiks naujų atsargų, padės pacientams ir sumažins šių neįmanomų žūtbūtinių pasirinkimų“ būtinybę, pridūrė jis.

Federalinė sveikatos apsaugos ministerija šeštadienį taip pat atgabeno į Mekelę medicinos priemonių, nurodė TRKK.

Kolona taip pat atvežė antklodžių, brezento, virtuvės reikmenų, drabužių, muilo ir kanistrų apie tūkstančiui šeimų, dėl susirėmimų priverstų palikti savo namus. Į Mekelę atgabenta ir įrangos, turinčios pagerinti apsirūpinimą vandeniu ir higieną.

TRKK komandos taip nuvyko į Šiaurės Amharą ir Vakarų Tigrėjų skirstyti pagalbos siuntų perkeltųjų asmenų šeimoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.