Per D. Trumpo palaikymo mitinguose kilusius susirėmimus keturi žmonės buvo padurti, dar vienas – pašautas

Šeštadienį per susirėmimus JAV, kilusius mitinguose, skirtuose palaikyti nepagrįstus Donaldo Trumpo teiginius apie rinkimų klastojimą, buvo padurti keturi ir pašautas dar vienas žmogus.

Olimpijos mieste po protestuotojų susirėmimų įvyko šaudynės, po kurių buvo sulaikytas vienas įtariamasis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Olimpijos mieste po protestuotojų susirėmimų įvyko šaudynės, po kurių buvo sulaikytas vienas įtariamasis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Olimpijos mieste po protestuotojų susirėmimų įvyko šaudynės, po kurių buvo sulaikytas vienas įtariamasis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Olimpijos mieste po protestuotojų susirėmimų įvyko šaudynės, po kurių buvo sulaikytas vienas įtariamasis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 13, 2020, 10:48 AM, atnaujinta Dec 13, 2020, 1:39 PM

Susirėmimai įvyko daugelyje miestų, kur susidūrė D. Trumpo rėmėjai ir kontrprotestą surengę lapkričio 3 d. rinkimus demokratui Joe Bidenui pralaimėjusio prezidento kritikai.

Vašingtono valstijos policija socialiniame tinkle „Twitter“ vėlai šeštadienį pranešė, kad po susirėmimų netoli valstijos įstatymų leidybos institucijos Olimpijoje buvo šaudoma ir kad sulaikytas vienas įtariamasis.

Tuo metu JAV sostinės Vašingtono ugniagesių ir greitosios medicinos pagalbos departamento atstovas Dougas Buchananas naujienų agentūrai AFP salė, kad keturi žmonės dėl rimtų durtinių žaizdų gydomi ligoninėje. Kol kas neaišku, ar kurie nors iš nukentėjusiųjų dalyvavo mitinguose ar atsakomosiose akcijose.

Laikraštis „The New York Times“ pranešė, kad šeštadienį iš viso buvo areštuoti 23 žmonės.

Diena prasidėjo džiugiai, tūkstančiai protestuotojų su raudonomis kepuraitėmis išėjo į Vašingtono gatves paremti prezidento, nors JAV Aukščiausiasis Teismas penktadienį atmetė tai, kas galėjo būti jo paskutinė galimybė pakeisti rinkimų rezultatus.

Panašūs renginiai vyko Olimpijoje, Atlantoje Džordžijoje ir Sent Pole Minesotoje, taip pat mažesniuose miestuose Nebraskoje, Alabamoje ir kitur.

Mitingo sostinėje dalyviai, kurių buvo mažiau nei per panašų protestą praėjusį mėnesį, AFP sakė, kad tvirtai remia prezidentą. Jie turėjo daugybę paaiškinimų rinkimų rezultatams, nors juos yra patvirtinę valstijų rinkimų pareigūnai, tarp jų respublikonai, ir kelių rinkimams svarbių valstijų teisėjai.

Visos valstijos jau yra patvirtinusios rezultatus, kurie rodo, kad J. Bidenas užsitikrino 306, o D. Trumpas – 232 balsus Rinkikų kolegijoje. Rinkikai oficialiai savo balsus turi atiduoti pirmadienį.

Tačiau protestuotojai, kaip ir D. Trumpas, tvirtino, kad per rinkimus vyko plataus masto sukčiavimas. Kai kas kalbėjo apie „užsienio kišimąsi“, kai kas – apie programinę įrangą, esą ištrynusią milijonus už prezidentą atiduotų balsų, bet ne balsus už kitus tuose pačiuose balsalapiuose įrašytus respublikonų kandidatus.

Tarp mitingo kalbėtojų buvo Michaelas Flynnas, buvęs D. Trumpo nacionalinio saugumo patarėjas, pripažinęs, kad melavo FTB dėl įtariamo Rusijos kišimosi į JAV 2016 metų rinkimus. Neseniai prezidentas paskelbė malonę M. Flynnui.

„Pavogti“ rinkimai

Dešimtys teismuose iškeltų bylų, kuriose reikšti įtarimai dėl sukčiavimo arba ginčyti rezultatai, buvo išspręstos, praktiškai visos – J. Bideno naudai. Kai kurie teisėjai taip pat pareiškė griežtos kritikos dėl įrodymų trūkumo.

Tačiau D. Trumpas, nepaisydamas aiškių rinkimų rezultatų ir JAV tradicijos, vis tiek atsisako pripažinti pralaimėjimą J. Bidenui.

„Oho! Tūkstančiai žmonių rikiuojasi Vašingtone... stabdyti vagystės, – anksti šeštadienį tviteryje rašė jis. – Nežinojau apie tai, bet pasimatysiu su jais!“

Netrukus po to jo sraigtasparnis pakilo iš Baltųjų rūmų teritorijos ir praskrido virš minios, kur daug kas giedojo JAV himną. D. Trumpas skrido į Niujorką dalyvauti metinėse armijos ir karinio jūrų laivyno amerikietiškojo futbolo komandų rungtynėse.

Tarp protestuotojų buvo sukarintos dešiniojo sparno grupuotės „Proud Boys“ narių, kurie išsiskyrė savo tradiciniais juodos ir geltonos spalvų drabužiais. Jie minioje dažnai sulaukdavo sveikinimo šūksnių; kai kurie jų vilkėjo neperšaunamas liemenes.

Už kelių kvartalų judėjimo „Juodųjų gyvybės svarbios“ (Black Lives Matter, BLM) šalininkai surengė savo, daug mažesnį mitingą ir skandavo „Naciai, lauk!“.

Policija neleido grupėms priartėti vienai prie kitos. Taip pat įvyko bent vienas policininkų ir atsakomojo protesto dalyvių susirėmimas.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.