D. Trumpas į istoriją įeis iš dar vienos pusės: paskutinėmis valdymo dienomis – kalinių egzekucijų vajus

Donaldo Trumpo dienos Baltuosiuose rūmuose artėja prie pabaigos, tačiau prezidentas nesiruošia ramiai pasitraukti iš politinės arenos. Jo administracija pradėjo vykdyti eilę federalinių mirties bausmių ir sulaužė daugybę metų galiojusį precedentą.

 D.Trumpas tapo daugiausiai federalinių egzekucijų per vienerius metus paskyrusiu prezidentu per daugiau kaip 100 metų.<br> lrytas.lt koliažas.
 D.Trumpas tapo daugiausiai federalinių egzekucijų per vienerius metus paskyrusiu prezidentu per daugiau kaip 100 metų.<br> lrytas.lt koliažas.
 D.Trumpas tapo daugiausiai federalinių egzekucijų per vienerius metus paskyrusiu prezidentu per daugiau kaip 100 metų.<br>AP/Scanpix nuotr.
 D.Trumpas tapo daugiausiai federalinių egzekucijų per vienerius metus paskyrusiu prezidentu per daugiau kaip 100 metų.<br>AP/Scanpix nuotr.
 D.Trumpas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 D.Trumpas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 D.Trumpas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 D.Trumpas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
A.Bourdeoisas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Bourdeoisas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 15, 2020, 10:28 PM, atnaujinta Dec 15, 2020, 10:29 PM

Iš viso iki Joe Bideno inauguracijos dienos D.Trumpo administracija sugalvojo įgyvendinti penkias egzekucijas federaliniu lygiu. Dvi iš jų jau įvyko pastarosiomis dienomis.

Taip buvo sulaužytas 130 metų galiojęs precedentas. Visą šį laikotarpį kadenciją baigiantys prezidentai valdžios perdavimo metu daugiau nebepasirašydavo mirties nuosprendžių federaliniams kaliniams.

Deja, D.Trumpas visuose klausimuose elgiasi ne taip, kaip yra elgiamasi įprastai.

Jeigu visos 5 federalinės egzekucijos bus įvykdytos, D.Trumpas taps „produktyviausiu“ prezidentu šioje srityje per daugiau kaip šimtmetį. Vien nuo šių metų liepos mėnesio jis pasirašė 13 federalinių kalinių egzekucijos dokumentus.

Generalinis prokuroras Williamas Barras tvirtina, kad Teisingumo departamentas tik vykdo galiojančius įstatymus, tačiau valdžios kritikai tvirtina, kad dabartinė prezidento administracija specialiai siekia iki kadencijos pabaigos įgyvendinti kuo daugiau federalinių mirties bausmių, nes išrinktasis prezidentas J.Bidenas yra pažadėjęs užbaigti mirties bausmės vykdymą federaliniu lygiu.

„Tai pažeidžia visas egzistuojančias normas“, – tvirtino JAV mirties bausmių informacijos centro tyrimų vadovė Ngozi Ndulue.

Prieš mirtį atsiprašė aukos artimųjų

Pirmoji iš penkių egzekucijų buvo įvykdyta ketvirtadienį. Mirties bausmė buvo įvykdyta 40-mečiui žudikui Brandonui Bernardui. Mirties bausmė buvo įvykdyta Tere Hoto kalėjime (Indianos valstija).

B.Bernardas tapo jauniausiu asmeniu per beveik 70 metų, kuriam buvo įvykdyta mirties bausmė. Nusikaltimo įvykdymo metu 1999 metais jis buvo dar jaunas vyras.

Prieš jam suleidžiant mirtiną injekciją, B.Bernardas atsiprašė savo aukos šeimos.

„Aš atsiprašau. Tai yra vieninteliai žodžiai kuriuos galiu dabar pasakyti. Jie užfiksuoja tai kaip aš jaučiuosi dabar ir kaip jaučiausi tą dieną“, – anot naujienų agentūros „Associated Press“ sakė B.Bernardas.

Mirties bausmė jam buvo paskirta už 1999-ųjų birželį įvykdytą Toddo ir Stacie Bagley nužudymą.

B.Bernardas buvo vienas iš 5 nusikaltėlių, kurie nusprendė apiplėšti porą ir vėliau juos nužudė automobilio bagažinėje.

Porą automobilio bagažinėje nušovė 19-metis Christopheris Vialca, o tada B.Bernardas padegė automobilį.

Nusikaltėlius gynę advokatai tvirtino, kad pora jau buvo mirusi prieš padegant automobilį, tačiau kaltinimus pateikusiems prokurorams pavyko įrodyti, kad Stacie padegimo metu dar buvo gyva ir užduso nuo dūmų.

Ch.Vialva mirties bausmė jau buvo įvykdyta rugsėjo mėnesį. B.Bernardo advokatai tvirtino, kad jis elgėsi paveiktas draugo ir bijodamas, ką jam gali padaryti nepaklusimo atveju.

Likę trys prie incidento prisidėję vaikinai poros nužudymo metu buvo nepilnamečiai, tad jiems buvo paskirtos tik įkalinimo bausmės.

Nužudė mažametę dukrą

Penktadienį mirties bausmė buvo įvykdyta Alfredui Bourdeoisui, kuris prieš beveik 20 metų nužudė savo mažametę dukrą.

Teismai anksčiau buvo nusprendę, kad A.Bourdeoisas fiziškai ir seksualiai išnaudojo savo 2 metukų dukrą ir vėliau ją nužudė.

Prokurorų teigimu, mergaitė užmušta buvo trenkiant jos galvą į automobilio langą ir prietaisų skydelį po to, kai ši netyčia išliejo savo naktipuodžio turinį.

A.Bourdeoiso advokatai tvirtino, kad šis turi protinę negalią ir dėl to turėtų išvengti mirties bausmės.

Turėtų įvykdyti dar tris mirties bausmes

Mirties bausmės taip pat turėtų būti įvykdytas Lisai Montgomery, kuri Misūrio valstijoje 2004 metais pasmaugė nėščią moterį, o tada iš jos įsčių išpjovė ir pavogė kūdikį.

Jai mirties bausmė turėtų būti įvykdyta sausio 12 dieną.

Moters advokatai tvirtina, kad ji patyrė smegenų sužalojimą, nes būdama vaikas buvo dažnai mušama ir kenčia nuo psichikos ligų.

L.Montgomery turėtų būti pirmoji moteris, kuriai bus įvykdyta federalinė mirties bausmė nuo 1953 metų.

Federalinį mirties bausmės nuosprendį D.Trumpas paskelbė ir Cory Johnsonui bei pasirašė dokumentus, kad jam bausmė būtų įvykdyta sausio 14 dieną.

C.Johnsonas buvo nuteistas už 7 žmonių nužudymą Virdžinijos valstijoje.

Prezidentas pasirašė ir Dustino Johno Higgso federalinio mirties bausmės nuosprendžio dokumentus. Jis buvo nuteistas už 1996 metais įvykdytą trijų jaunų moterų pagrobimą ir nužudymą Vašingtone.

Tiesa, pats D.J.Higgsas nenužudė nei vienos moters. Tai padarė jo draugas Willis Haynesas. Jis tvirtino, kad D.J.Higgsas jo nevertė to padaryti ir niekuo negrasino.

D.J.Higgsui mirties bausmė turėtų būti įvykdyta sausio 15 dieną.

Daugybė nuteistųjų buvo išteisinti

Jungtinėse Valstijose federalinės mirties bausmės vykdymas buvo sugrąžintas 1988 metais JAV Aukščiausiojo teismo sprendimu, tačiau net ir po šio žingsnio egzekucijos federaliniu ar valstijų lygiu išliko retas reiškinys.

Iki D.Trumpui tampant prezidentu, per šį laikotarpį buvo įvykdytos tik 3 federalinės mirties bausmės.

Visas tris paskyrė respublikonas prezidentas George'as W.Bushas.

Atskirose valstijose ir toliau yra vykdomi mirties nuosprendžiai. Pernai gyvybė buvo atimta 22 kaliniams, tačiau ir ši statistika pamažu mažėja.

Daugumoje valstijų mirties bausmės taikymas yra uždraustas įstatymu arba ji yra tiesiog neskiriama.

2019 metais kompanijos „Gallup“ įvykdytos apklausos duomenimis, 60 proc. amerikiečių yra labiau linkę kaltinamajam suteikti įkalinimo iki gyvos galvos, o ne mirties bausmę.

Šiais metais jau buvo įvykdyta dešimt federalinių egzekucijų. N.Ndulue teigimu, paskutinį kartą per metus tiek mirties bausmių buvo įvykdyta 1896 metais.

J.Bidenas žada panaikinti mirties bausmės įgyvendinimą federaliniu lygmeniu ir žada raginti egzekucijas vykdančias valstijas pasekti šiuo pavyzdžiu.

Išrinktojo prezidento komanda pastebėjo, kad daugiau kaip 160 asmenų, kuriems JAV nuo 1973 metų buvo paskirta mirties bausmę, vėliau buvo išteisinti.

Parengta pagal BBC informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.