NATO tikrina savo sistemas po kibernetinės atakos Jungtinėse Valstijose

NATO šeštadienį pranešė tikrinanti savo kompiuterines sistemas po didžiulio masto kibernetinės atakos, surengtos prieš JAV vyriausybines agentūras ir kitas institucijas.

NATO šeštadienį pranešė tikrinanti savo kompiuterines sistemas po didžiulio masto kibernetinės atakos, surengtos prieš JAV.<br>AFP/Scanpix nuotr.
NATO šeštadienį pranešė tikrinanti savo kompiuterines sistemas po didžiulio masto kibernetinės atakos, surengtos prieš JAV.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 19, 2020, 5:02 PM

Vašingtonas dėl išpuolio apkaltino Maskvą.

„Šiuo metu jokiuose NATO tinkluose nepastebime jokių įsilaužimo įrodymų. Mūsų ekspertai toliau vertina situaciją, siekdami nustatyti ir sušvelninti galimą riziką mūsų tinklams“, – naujienų agentūrai teigė vienas NATO pareigūnas.

„Microsoft“ ketvirtadienį pranešė, kad jos antivirusinė programinė įranga aptiko įsilaužimus į dešimtis tinklo sistemų, kurių dauguma yra Jungtinėse Valstijose, per JAV technologijų bendrovės „SolarWinds“ tiekiamą programinę įrangą.

NATO pareigūno teigimu, Belgijoje įsikūrusi organizacija „SolarWinds“ programinę įrangą naudoja kai kuriose savo sistemose.

„NATO turi nuolat budinčią greitojo reagavimo į kibernetinius išpuolius komandą, kuri gali padėti sąjungininkams visą parą, taip pat veikia mūsų kibernetinės erdvės operacijų centras“, – teigė pareigūnas, kurio tapatybė, remiantis NATO politikos nuostatomis, nebuvo atskleista.

„Microsoft“ valdybos pirmininkas Bradas Smithas savo tinklaraščio įraše ketvirtadienį teigė, kad pastaroji ataka sukėlė daugiausia nerimo iš šiais metais vykdytų didelio masto išpuolių.

Jis pridūrė, kad apie 80 proc. paveiktų vartotojų yra Jungtinėse Valstijose. Taip pat buvo paveikta vartotojų Belgijoje, Jungtinėje Karalystėje, Kanadoje, Izraelyje, Meksikoje, Ispanijoje ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo penktadienį pareiškė, kad Rusija yra „visiškai aiškiai“ atsakinga už niokojamą kibernetinę ataką prieš kai kurias JAV federalinės vyriausybės institucijas ir kitus taikinius visame pasaulyje.

„Aišku, kad aukų ir vietų skaičius toliau didės“, – sakė B. Smithas, atkartodamas šią savaitę JAV pareigūnų išsakytus pareiškimus apie šios atakos sukeltą didelę grėsmę.

Rusija paneigė sąsajas su išpuoliu.

„SolarWinds“ teigė, kad iki 18 000 klientų, įskaitant vyriausybines agentūras ir į „Fortune 500“ sąrašus patenkančias bendroves, atsisiuntė pažeistus programinės įrangos atnaujinimus, leidžiančius įsilaužėliams šnipinėti elektroninį paštą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.