Apgaulingas A. Navalno skambutis savo žudikui: patvirtino „Bellingcat“ tyrimo išvadas ir atskleidė daugiau informacijos

Rusijos opozicionierius Aleksejus Navalnas pats paskambino savo budeliui ir apgaulės būdu išpešė daugiau informacijos apie jo apnuodijimą. Rusijos žvalgybininkas patvirtino, jog A.Navalną buvo mėginama apnuodyti „Novičiok“ medžiaga.

Rusijos opozicijos veikėjas A. Navalnas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos opozicijos veikėjas A. Navalnas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos opozicijos veikėjas A. Navalnas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Rusijos opozicijos veikėjas A. Navalnas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 21, 2020, 4:55 PM, atnaujinta Dec 22, 2020, 9:13 AM

Praeitą savaitę pasirodžiusiame „Bellingcat“ tyrime išaiškėjo tikrosios pavardės žmonių, organizavusių A.Navalno apnuodijimą.

A.Navalnas prieš tai pats bandė paskambinti slaptiems Rusijos agentams. Tačiau vos rusui prisistačius, skambučiai nutrūkdavo.

Skambindamas žalgybininkui Konstantinui Kudrjavcevui, Rusijos opozicionierius pakeitė taktiką. Šį kartą jis apsimetė Rusijos nacionalinio saugumo tarybos vyresniuoju pareigūnu, kuriam pavesta atlikti apnuodijimo operacijos analizę. Skambutis įvyko kelios valandos prieš „Bellingcat“ paviešinant tyrimo rezultatus.

Žvalgybininkui patikėjus, A. Navalnas pradėjo klausinėti: kas atsitiko blogai, kodėl A.Navalno nužudymas tapo absoliučia nesėkme?

Iš viso pokalbis vyko 49 min, tad įrodymų, pagrindžiančių „Bellingcat“ tyrimo išvadas, atsirado daugiau nei reikia.

Žinoma, K.Kudrjavcevas ne kartą abejojo pokalbio saugumu, tačiau A.Navalnas griežtai spaudė žudiką kalbėti, teigdamas, jog visa šita informacija bus aptarta per saugumo tarybos posėdį ir jam reikia informacijos dabar.

Kodėl cheminis ginklas naudotas pasitelkus apatinius?

K.Kudrjavcevas pateikė išsamią informaciją apie tai, kaip nervus veikianti medžiaga buvo patalpinta A.Navalno apatiniuose.

A.Navalnas paklausė tiesiogiai: „Kokiam drabužiui buvo skirtas akcentas?“

„Apatiniams“, – trumpai atsakė žudikas ir patikslino, jog cheminė medžiaga buvo patalpinta tarpukojyje.

CNN paklausus eksperto, kaip tokia medžiaga pakliūtų į kūną, šis atsakė, jog „Novičiok“ patenka į kūną aukai pradėjus prakaituoti.

Nesitikėjo tokio trumpo skrydžio

Skrisdamas namo iš Tomsko į Maskvą Navalnas netikėtai pasijuto blogai, o pilotas lėktuvą iškart nukreipė į Omską, kur jam buvo suteikta greitoji pagalba. Tai išgelbėjo jam gyvybę.

„Skrydžio trukmė trys valandos, – apie nužudymą kalbėjo K.Kudrjavcevas. – Jei lėktuvas būtų nenusileidęs, poveikis ir rezultatas būtų kitoks. Taigi manau, kad lėktuvas suvaidino lemiamą vaidmenį.“

„Nemanėme, jog taip atsitiks. Aš įsitikinęs, kad dėl to viskas ir nepavyko“, – pridėjo žvalgybininkas.

Kai A.Navalnas spausdamas pasakė, kad galbūt per maža dozė lėmė nesėkmę, rusų agentas patikino: „Kaip aš supratau, mes įdėjome jos dar papildomai.“

Žudikas buvo gerai pasirengęs operacijai

K.Kudrjavcevas yra cheminių ir biologinių ginklų specialistas. Jis baigė Rusijos cheminės gynybos akademijos Maskvos skyrių. „Bellingcat“ rado informacijos, kad vėliau jis dirbo 42-ajame Gynybos ministerijos centre – biologinio saugumo tyrimų centre.

Pasak „Bellingcat“ tyrimo, kuriame dalyvavo ir vokiečių žurnalas „Der Spiegel“ bei internetinis Rusijos leidinys „The Insider“, per skrydžių suvestinę nustatė, kad K.Kudrjavcevas į Omską atskrido rugpjūčio 25 d., Praėjus penkioms dienoms po apsinuodijimo.

„Kai mes atvažiavome, jie atidavė juos mums, vietiniai Omsko vaikinai atvežė [juos] su policija“, – skambučio pokalbyje sakė K.Kudrjavcevas, turėdamas omenyje cheminio ginklo pėdsakų valiklius.

Vėliau K.Kudrjavcevas sako: „Man pasakė dirbti būtent su apatinėmis kelnaitėmis, viduje.“

Navalnas paklausė: „Kas tai pasakė? Makšakovas?“ K.Kudrjavcevas atsakė „Taip.“

A.Navalnas ir jo komanda kelis kartus reikalavo grąžinti jam drabužius, tačiau Rusijos valdžia atsisakė.

Stanislavas Makšakovas yra mokslininkas, „Bellingcat“ tyrime įvardintas kaip pareigūnas, atsakingas už toksinų panaudojimą.

Pokalbiui pasiekus įtampos piką, A.Navalnas paklausė ką jis mano apie aukos asmenybę.

„Viena vertus labai atsargus, visko bijantis, – savo pašnekovą apibūdino K.Kudrjavcevas. – Bet kita vertus – jis eina visur. Kartais keičia kambarius, labai atsargus dėl to.“

Tada jo klausė, ar A.Navalnas galėjo atpažinti kurį nors iš komandos. „Tai būtų mažai tikėtina, mes labai griežtai elgiamės dėl to, persirenginėdavome ir naudojome kitas priemones“, – sakė jis ir pridūrė, kad komanda sekė A.Navalną visoje Rusijoje.

Panašu, kad K.Kudrjavcevas neabejojo komandos saugumo priemonėmis. Šiuo atžvilgiu jis beveik neabejotinai buvo teisus. A.Navalnas CNN sakė, kad neatpažino K.Kudrjavcevo ar kitų komandos narių, kai parodė šio mėnesio nuotraukas.

Bet šis tyrimas parodė, kad FSB komanda iš Kriminalistikos instituto paliko daugybę kitų jų judėjimo, bendravimo ir veiklos įrodymų. Tarp šių įrodymų buvo K.Kudrjavcevo mobiliojo telefono numeris, per kurį jis netyčia leido „Bellingcat“ ir CNN užpildyti A.Navalno nunuodijimo Rusijos valstybėje vaizdą.

Penktadienį Vladimiras Putinas teigė, kad „Bellingcat" tyrimas yra „informacinio karo“ rūšis, pavadindamas tyrimą kaip „sąvartyną, kuriame viskas išmetama, išmetama, išmetama, tikintis, kad tai padarys įspūdį piliečiams, įneš nepasitikėjimo politine vadovybe."

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.