Jerevane premjero atsistatydinimo reikalaujantys protestuotojai stato palapines

Jerevano centre premjero Nikolo Pašiniano atsistatydinimo dėl kontroversiško taikos susitarimo su Azerbaidžanu reikalaujantys tūkstančiai protestuotojų antradienį ėmėsi statyti palapinių stovyklą, opozicijai paskelbus visuotinį streiką.

 Jerevano centre premjero Nikolo Pašiniano atsistatydinimo dėl kontroversiško taikos susitarimo su Azerbaidžanu reikalaujantys protestuotojai antradienį pastatė palapinių.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Jerevano centre premjero Nikolo Pašiniano atsistatydinimo dėl kontroversiško taikos susitarimo su Azerbaidžanu reikalaujantys protestuotojai antradienį pastatė palapinių.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2020, 3:33 PM, atnaujinta Dec 22, 2020, 5:53 PM

Kaip pranešė naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas, policija iš pradžių mėgino užkirsti kelią tokiems veiksmams, bet vėliau leido įrengti palapines, įsikišus parlamento opozicinės frakcijos „Klestinti Armėnija“ deputatams.

Maždaug 25 tūkst. protestuotojų suplūdo į Jerevano centrą, iš įvykio vietos informavo naujienų agentūros AFP korespondentas . Susirinkusieji skandavo „Nikolo – išdavikas“ ir „Armėnija be Nikolo“.

Demonstrantai apsupo vyriausybės pastatą ir kvietė jį saugančius riaušių policijos pareigūnus prisijungti prie jų.

Anksčiau opozicinės partijos „Dašnakcutiun“ atstovas Išchanas Sagatelianas pareiškė, kad protesto akcija nesibaigs, kol N. Pašinianas pasitrauks iš pareigų.

„Ši vyriausybė daugiau mūsų nebeatstovauja. Jos sprendimai yra neteisėti ir todėl ji privalo trauktis“, – sakė I. Sagatelianas protestuotojams.

N. Pašiniano kritikai paragino šalininkus nuo gruodžio 22 dienos surengti nacionalinį streiką dėl tarpininkaujant Maskvai sudaryto Armėnijos ir Azerbaidžano paliaubų susitarimo, užbaigusio kelias savaites trukusias kautynes ginčijamame Kalnų Karabacho regione.

Nuo rugsėjo pabaigos šešias savaites trukusios kovos Kalnų Karabache, per kurias žuvo tūkstančiai abiejų šalių žmonių, praėjusį mėnesį baigėsi armėnų pajėgų sutriuškinimu.

Pagal Maskvos paremtą lapkričio 9-ąją įsigaliojusį paliaubų susitarimą kai kurios teritorijos buvo perduotos Azerbaidžanui, Kalnų Karabache buvo dislokuota apie 2 tūkst. rusų taikdarių.

Paliaubų susitarimas sukėlė įniršį Armėnijoje, o opozicija paragino N. Pašinianą atsistatydinti.

Antradienį protestuotojai rinkosi Jerevano Respublikos aikštėje prie vyriausybės pastato, generalinės prokuratūros ir kelių ministerijų, opozicijai paraginus vidurdienį pradėti nacionalinį streiką.

„Mes išsigydysime savo žaizdas tik jei jis pasitrauks“, – sakė 67 metų pensininkė Iveta Serobian, kalbėdama apie N. Pašinianą.

Opozicinės partijos „Dašnakcutiun“ lyderis Gegamas Manukianas nurodė, kad prie streiko prisijungė Jerevano metropoliteno darbuotojai, o taip pat Jerevano valstybinio universiteto profesinė sąjunga ir dar daugiau nei dešimt verslo organizacijų.

Pasak jo, streikas tęsis iki N. Pašiniano atsistatydinimo.

Prieš dieną demonstrantai blokavo kelius, vedančius į pasienio miestą Gorisą, priversdami N. Pašinianą sutrumpinti savo oficialų vizitą, surengtą šalyje paskelbus trijų dienų nacionalinį gedulą dėl žuvusiųjų kare.

Miesto meras Arušanas Arušanianas paragino protestuotojus neleisti N. Pašinianui įvažiuoti į pietinę Siuniko sritį, o vėliau buvo sulaikytas policijos.

Demonstrantai antradienį taip pat rinkosi Gorise ir reikalavo A. Arušaniano paleidimo.

N. Pašinianas sako neketinantis atsistatydinti. Šią savo nuostatą jis pakartojo žinutėje socialiniame tinkle „Facebook“.

„Aš ir toliau vykdysiu savo kaip ministro pirmininko funkcijas“, – parašė jis antradienį prieš prasidedant demonstracijoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?